Trekantet parkeringsfælde fjernet

Et FDM-medlem fik en afgift for at parkere ulovligt i en trekantet p-bås, der kun var beregnet til motorcykler. Men det havde kommunen glemt at oplyse, så nu får 16 bilister penge retur

P-vagten var alt for firkantet
Bilist

Det trekantede område på parkeringspladsen på billedet var ikke optaget, da Anne Cathrine Hjorth Christensen kørte i sin bil og ledte efter en p-plads.

Så hun drejede ind og parkerede bilen. Da hun kom tilbage, var der en „hilsen“ fra Hillerød Kommune i vinduesviskeren. Begrundelse: hun havde parkeret „uden for afmærkning på parkeringsplads“.

”Det undrede mig, for jeg holdt inden for linjerne, og der var intet, der indikerede, at jeg ikke måtte parkere der”, fortæller hun.

Hvordan ser en p-bås ud?

Hun klagede over p-afgiften, men kommunen fastholdt afgiften med henvisning til, at der ikke var tale om en rigtig p-bås. Kommunen påstod, at en bås er defineret som et afmærket, firkantet område, hvor en bil eller motorcykel kan parkere.

Hun klagede igen og spurgte, hvordan man så skulle forstå stregerne på p-pladsen. Herefter svarede kommunen, at det var en p-bås til motorcykler. Men det stod ingen steder, så FDM-medlemmet nægtede at betale og søgte i stedet hjælp hos FDM.

Kommunen forklarede, at den havde vundet flere sager over andre bilister om p-afgifter på det pågældende sted. Så de ville stadig have de 510 kr. for afgiften.

Læs mere: Alt om parkering

Arrogant kommune

Sagen endte i retten, hvor FDM repræsenterede medlemmet.

”Men inden sagen kom i retten, markerede kommunen båsen med et „MC“ på asfalten og erkendte dermed, at der reelt var tale om en p-bås på det tidspunkt, medlemmet parkerede på stedet. Men at pladsen kun var forbeholdt motorcykler, fremgik ikke, da hun parkerede, og det er i øvrigt ikke korrekt, at en p-bås kun kan være firkantet. Så hun kunne ikke vide, at hun ikke måtte parkere i den trekantede p-bås. Hun parkerede på stedet i god tro", forklarer advokat i FDM Casper Schad.

Retten kom frem til, at der havde været berettiget tvivl om båsens formål, så p-afgiften blev ophævet. Anne Cathrine Hjorth Christensen slap for at betale:

”Jeg var sindssygt glad. Kommunen har været ret arrogant i håndteringen af min sag og har bare afvist mig. Det viser sig så, at de ikke havde ret til at give mig bøden. Det var fedt at kunne få hjælp hos FDM, når jeg ikke selv blev hørt.”

Se hvordan FDM har hjulpet andre medlemmer

Mange andre bilister får penge retur

Hillerød Kommune oplyser, at 16 p-afgifter, der er blevet givet for ulovlig parkering i den pågældende p-bås, nu er tilbagebetalt som følge af dommen.

”Man skal huske, at en kommune ikke altid har ret, og det er kritisabelt, at den straffer for noget, der ikke er strafbart. Det er en myndighed, men ikke en domstol, så man kan godt udfordre deres afgørelser. Med denne sag har FDM ikke kun hjulpet vores ene medlem, men også flere andre bilister, siger Casper Schad.

Bliv medlem af FDM