Gravide bruger selen farligt

Fire ud af ti gravide tager sikkerhedsselen forkert på. Og det kan være farligt. Se her, hvordan selen skal sno sig korrekt rundt om mave og bryster.

Det kræver opmærksomhed at få sikkerhedsselen rigtigt på, når man er (meget) gravid.
Bilist

Med en gravid topmave kan det være besværligt at få sikkerhedsselen korrekt på. Og rigtig mange gør det ligefrem forkert – og dermed potentielt farligt for både kvinden selv og det ufødte barn i tilfælde af kollision.

Ca. 40 procent af alle gravide anvender sikkerhedsselen forkert, viser en ny, svensk undersøgelse, der har spurgt godt 2.000 kvindelige bilister. Mange af kvinderne havde endda opsøgt viden om selebrug, men brugte alligevel sikkerhedsselen forkert.

Der findes ikke tilsvarende danske tal, men der er ikke noget der indikerer, at danske kvinder er mere bevidste om sikker selebrug end svenske.

- Som gravid er det ekstra vigtigt at tænke på, hvordan du tager sikkerhedsselen på, så både du og barnet beskyttes optimalt, siger Helena Stigson, som er forsker hos det store svenske forsikringsselskab Folksam.

Sikkerhedsselen skal rundt om, ikke henover en gravid mave. Foto: Adobe Stock
Sikkerhedsselen skal rundt om, ikke henover en gravid mave. Foto: Adobe Stock

Det er Folksam, som sammen med Chalmers Industriteknik har gennemført undersøgelsen.

Se alle Euro NCAPs sikkerhedstest

Selv de opmærksomme gør det forkert

Brug selen rigtigt

Hofteselen skal sidde under maven, nede mod lårene. Den skrå sele skal sidde på siden af maven, op mellem brysterne og hen over skulderen. Stram selen godt til, både under maven og op over skulderen. Sæt aldrig selen bag ryggen eller under armen. Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Kun en tredjedel af kvinderne i den svenske undersøgelse have fået eller aktivt opsøgt information om, hvordan sikkerhedsselen skal bruges under graviditet. Selv blandt denne gruppe placerede en tredjedel af de gravide sikkerhedsselen forkert.

Blandt dem, som ikke havde sat sig ind i konflikten mellem sele og topmave, gjorde 42 procent det forkert.

- Det viser tydeligt, at der er stort behov for god information til gravide, men også at den information, der gives, er mangelfuld, siger den svenske forsker.

Hun tilføjer, at de nye oplysninger forhåbentlig kan få bilproducenter til at udvikle bedre bæltesystemer.

Sådan skal sikkerhedsselen benyttes under graviditet - og ikke benyttes. Illustration: Folksam
Sådan skal sikkerhedsselen benyttes under graviditet - og ikke benyttes. Illustration: Folksam

I Danmark giver Rådet for Sikker Trafik samme anbefaling om korrekt brug af sele for gravide, som Folksam gør:

’Hofteselen skal sidde under maven, nede mod lårene. Den skrå sele skal sidde på siden af maven, op mellem brysterne og hen over skulderen.’ Se tegningen herover.

Graviditetssele hjælper ikke

Desuden påpeger rådet, at en særlig graviditetssele, som kan købes i nogle butikker, ikke gør nogen forskel i forhold til sikkerheden. Den kan højst øge komforten under kørslen en smule, lyder den danske vurdering.

Find autostole hos FDM