Stop kampen om pladsen på landevejene

Landevejene er ofte smalle, og det er vigtigt, at vi passer på hinanden. Det er budskabet i en ny kampagne, ”vi deler vejen”, der skal få cyklister og bilister til at vise hensyn i trafikken

Stop kampen om pladsen på landevejene
Bilist

Både på de sociale medier og på landevejsstrækninger, vil du møde budskabet om, at ”Vi deler vejen”.

Det er en del af en ny kampagne, som Transportministeriet, Vejdirektoratet, Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, Danmarks Cykle Union og FDM er gået sammen om.

Målet er at sætte fokus på cyklister på landevejene og fortælle bilister og cyklister, at der er plads til dem begge, hvis de vel og mærke holder afstand til hinanden.

”Der skal være plads til alle trafikanttyper på vejene. I praksis kan det på navnlig landeveje uden cykelsti være en udfordring for bilister at passere cyklister i sikker afstand. Det er ikke altid, cyklister er opmærksomme på at trække ind til siden, og bilister skal generelt være særlig opmærksomme på at holde afstand, når de overhaler cyklister. Det håber vi, kampagnen igen kan hjælpe til sker,” siger Thomas Møller Thomsen, administrerende direktør for FDM.

Vi deler vejen
Grafik: Caroline Bruun Madsen

Bedre cykelforhold på udvalgte strækninger

Kampagnes skilte vil bl.a. være synlige på langs 13 udvalgte landevejsstrækninger på statsvejene.

De udvalgte strækninger vil i løbet af de næste par år få forbedret cykelforholdene, men indtil da er det ekstra vigtigt, at vi passer på hinanden netop her.

13 landeveje
De 13 strækninger, der opgraderes de kommende år. Kort: Vejdirektoratet

”Vi har mange strækninger her i landet, som bilister og cyklister deler med hinanden. Og særligt til sommer, hvor vi er mange, der skal holde ferie herhjemme, er der brug for ekstra opmærksomhed over for hinanden. Det er vigtigt, vi viser hensyn og holder god afstand ved overhalinger. Jeg håber, at vi kan nå endnu bredere ud med budskabet i år ved at have 13 strækninger med i kampagnen”, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Køb cykelholdere på fdmshop.dk

Cyklister er mest udsatte

De mennesker, der sidder på en cykel, er ikke beskyttet på samme måde som bilister, og derfor er der langt større risiko for, at de kommer til skade, når de er involveret i en ulykke.

I 2019 mistede otte ud af de 31 dræbte cyklister livet i en ulykke på landeveje uden cykelsti, hvor de blev påkørt bagfra. Næsten tre ud af fire ulykker (72 procent), hvor cyklister bliver kørt ned bagfra, sker i dagslys.

”Dødsulykker i trafikken er tragiske og unødvendige, og det gælder ikke mindst påkørsler af cyklister bagfra ude på landevejene. Samtidig ved vi, at utryghed i trafikken får cyklister til at stille cyklen. Derfor er der et meget stort behov for at gøre det mere trygt at være cyklist på landeveje, og både bilister og cyklister har et fælles ansvar for at køre hensynsfuldt og opmærksomt i forhold til andre trafikanter,” siger direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam.

Det skal du være opmærksom på

I forbindelse med kampagnen kommer organisationerne bag med en række gode råd til trafikanterne.

Til bilister

Vær opmærksom - hold godt øje med cyklister på veje, hvor der ikke er en særskilt cykelsti

Hold afstand - når du passerer cyklister på veje uden cykelsti. Vi anbefaler minimum 1,5 meter.

Overhal med god afstand - vi anbefaler, at bilister holder 1,5 meters afstand til cyklister, når de overhaler. Brug blinklyset og læg dig gerne over i den anden kørebane, når du kører forbi.

Sænk farten - bilister bør sænke farten, når de ønsker at overhale en cyklist eller nærmer sig et kryds.

Lastbiler bør holde ekstra afstand - som lastbilchauffør bør du holde ekstra god afstand, da lastbilens størrelse kan give et sug, som kan få cyklisten i slinger, når du passerer.

Tæl til ti - er det ikke muligt at overhale med 1,5 meters afstand, skal du blive bag cyklisten, indtil der er plads. Vent til eventuelle modkørende er kørt forbi eller giv cyklisterne en chance for at trække ind på rækken, så der er plads til at overhale.

Hold også 1,5 meter, når der er bred kantbane - hvis forholdende tillader det, så er det oplagt at cyklister kører indenfor kantbanen. Men bilister bør stadig holde 1,5 meters afstand ved overhaling, da den hvide maling ikke har nogen betydning for cyklistens sikkerhed og tryghed, når en bil suser forbi med 80 km/t.

Til cyklister

Gør dig synlig - sørg for at bagfra kommende bilister tydeligt kan se dig, når du er ude og cykle. Det er lovpligtigt at bruge et hvidt lys foran og et rødt lys bagtil på din cykel, når det er mørkt eller dårlig sigtbarhed. Tjek at din cykler har alle de lovpligtige reflekser.

Kør på række - hvis du kører sammen med en, så træk ind på række, når der kommer en bil, der ønsker at overhale.

Hold til højre i vognbanen - når du cykler på veje uden cykelsti, skal du holde dig i højre side i vognbanen.