Kombi-autostole snubler i ny stor test

Der er mange sikre stole i årets anden autostoletest. Men pas på med at vælge den billigste løsning, og undgå de direkte farlige stole – og følg testholdets vigtige vinterråd.

Barn i autostol
Bilist

Nogle gange er det dyrt at spare penge. Det viser efterårets test af 27 autostole, som FDM har lave i samarbejde med en række europæiske bilklubber.

For mens stolene til de mindste børn generelt er meget sikre, snubler flere af stolene i den gruppe af såkaldte kombi-stole, der passer til børn, fra de er nyfødte, og til de fejrer 12-års fødselsdag. Det er her, vi finder de fleste af testens gule og røde stjerner. 

Tre-i-en stole går på kompromis

Årsagen er, at stolene skal dække et tidsspand, der ellers dækkes af tre forskellige typer autostole, der passer til barnets størrelse. Så hvor du er fri for at skulle købe nye stole, når dit barn er "vokset ind" i en ny kategori, må du acceptere at køre i 12 år med en stol, hvor der er indgået kompromiser for at strække levetiden.

Denne one-size-fits-all-tilgang har en negativ effekt på både sikkerheden og den daglige håndtering af stolene. Dummy-dukkerne blev i testen udsat for større belastninger end i de andre stoletyper, og stolenes høje vægt gør dem besværlige at montere korrekt.

De forskellige måder at fastspænde barnet på øger også risikoen for at begå fejl. Det koster alt sammen i vurderingen. FDMs anbefaling er, at du køber en stol, der passer til både barnet og bilen. Det giver den største sikkerhed.

Af de 27 autostole klarer 14 sig til bedømmelsen "god", mens 10 opnår bedømmelsen ”betinget anbefalet”. Tre autostole dumper – en af dem på uønsket kemi og to på dårlig sikkerhed.

FDM har testet 27 nye autostole i dette efterår, og dermed er hele 56 autostole testet i 2021.

Læs mere: Her finder du testresultater på alle autostole testet i år 

Pas på i kulden

De kolde tider er på vej, og i den forbindelse kommer holdet bag testen med et godt, praktisk råd: Vær ekstra opmærksom på fastspændingen af dit barn, når det har vintertøj på.

Det er vigtigt, at stolens seler er strammet, så de sidder tæt på barnets krop. Hvis dit barn sætter sig i autostolen med flyverdragt eller en kraftig vinterjakke på, skal selerne justeres til det. Spænder du kun selen ind til dragten, vil der være for meget luft imellem, så selen griber barnet senere.

Du må ikke kunne presse en knytnæve ind mellem selen og tøjet. Der skal akkurat være plads til en flad hånd.

Skal I på en længere tur, hvor dit barn sidder uden overtøj på, skal du omvendt indstille selerne til dette. Ellers er de alt for løse.

Køb autostol i FDMshop