FDM med i nyt videncenter - skal forbedre lademuligheder

FDM er del af nyt nationalt videncenter, der skal styrke udrulningen af ladeinfrastruktur i landets kommuner.

Ladestander
Bilist

Kommuner, der ønsker bedre og flere lademuligheder, kan nu få en hjælpende hånd hos et nyoprettet videncenter for ladeinfrastruktur. Den nuværende kommunalfuldmagt og kommende AFI-lov, som bl.a. giver kommunerne mulighed for at planlægge ny ladeinfrastruktur, udfordrer nemlig kommunernes grænser for, hvor og hvordan de kan tage de første spadestik.

Bag det nye videncenter står Kommunernes Landsforening, FDM og 14 andre aktører.

Formålet er at bistå landets kommuner med konkret viden og rådgivning, når det gælder udrulning af ladestandere.

Hidtil har etableringen af offentlig ladeinfrastruktur skullet ske ved, at markedet – typisk ladeoperatørerne – selv henvendte sig til kommunerne. En bred politisk aftale fra november sidste år betyder imidlertid, at landets kommuner fra april får bedre muligheder for selv at spille en aktiv rolle, når det gælder opsætningen af nye ladestandere. Det har længe været et ønske. Ikke mindst i de kommuner hvor det har været svært at få ladeoperatører til at etablere nye ladestandere.

Videncenter for ladeinfrastruktur
FDM står sammen med Kommunernes Landsforening og 14 andre aktører bag det nye Videncenter for ladeinfrastruktur, der skal støtte og rådgive bl.a. kommuner i udrulningen af ladeinfrastruktur. 

FDM har efterlyst videncenter

”Der er et stort behov for at udbygge ladeinfrastrukturen i hele Danmark. Men det bør ske på kommercielle vilkår og i en proces, hvor kommuner, regioner, staten og den private sektor arbejder sammen. Derfor er det glædeligt, at kommunerne nu får lov til at tage et langt større initiativ selv. Det har vi i FDM efterlyst længe,” siger chefkonsulent i FDM Ilyas Dogru, og uddyber:

”For nogle kommuner kan det være en kompleks opgave at lave både udbud og finde medfinansiering. Derfor har vi efterlyst et videncenter, der kan bistå kommunerne, og hvor de kan søge råd og vejledning, så de kan træffe de rigtige beslutninger for dem, og så alle kommunerne ikke så at sige selv skal opfinde den dybe tallerken.”

Håber på støtte fra staten

Hos Kommunernes Landsforening glæder formand for Miljø- og Forsyningsudvalget, Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S), sig over udsigten til det nye videncenter:

”I kommunerne vil vi rigtig gerne bidrage til, at der er ladestandere i hele landet. Både til egne borgere og til vores turister, som i stigende grad besøger os i elbil. Det er en stor opgave, hvor både teknologien og danskernes adfærd konstant udvikler sig, og samtidig er det et nyt felt for mange. Derfor vil der også konstant være behov for ny opdateret viden, som kan klæde os på til at træffe de rette beslutninger. Den viden kan vi få med et nyt nationalt videncenter, hvor offentlige og private aktører arbejder sammen og deler erfaringer.”

Der følger i første omgang ikke statslige midler med det nye videncenter, men både FDM og KL håber, at det vil ændre sig, når værdien af centret viser sig.

Er du tvivl om valg af ladeløsning?

Husk, du kan prøve FDMs beregner til ladeløsninger. Den hjælper med at finde frem til en ladeløsning, som matcher dine behov. 

Prøv beregner