Billig familiebil har katastrofalt ringe sikkerhed

Dacia dumper igen-igen på pivringe sikkerhed i familievenlig MPV-model. Beskæmmende, at en ny bil lanceres med så dårlig sikkerhed, mener FDM, som fraråder køb af bilen.

Crashtest af Dacia Jogger
Bilist

Testens biler:

Dacia Jogger: *
DS 4: ****
DS 4 – m. sikkerhedspakke: *****
Honda HR-V: *****

En kollisionssikkerhed langt under middel, ringe sikkerhed for bløde trafikanter og fravær af elementære sikkerhedssystemer. Årets anden Euro NCAP-test er hård ved Dacia Jogger, der dumper med bare én pinlig Euro NCAP-stjerne.

Den nye familievenlige Dacia Jogger er en såkaldt MPV med plads til syv og er langt henad vejen bygget på samme platform som Dacia Sandero, der sidste år kun klarede sig til to Euro NCAP-stjerner.

Tilsvarende faldt Dacias lille elbil, Dacia Spring, også helt igennem sidste år med bare én stjerne.

Se alle Euro NCAP-test

Dacia Jogger jokker i spinaten

”Det er efterhånden svært at finde ord for Dacia, når det kommer til sikkerheden. Dacia Jogger er ingen undtagelse. Mest beskæmmende er det, at Dacia selv ikke lægger skjul på, at sikkerhed ikke er noget, de prioriterer. Det kan være udmærket at ville lave billige biler, men når det går ud over sikkerheden, er det et problem. Dacia Jogger virker på mange områder ellers som en helt fornuftig bil, men at lancere en ny bil med så lavt et sikkerhedsniveau i 2022 er en ommer, og hos FDM kan vi kun fraråde køb af bilen,” siger FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen.  

Crashtest af Dacia
Dacia Jogger er langt hen ad vejen en fornuftig bil. Derfor er det ærgerligt, at Dacia ser stort på sikkerheden, som for Dacia Jogger kun er til én Euro NCAP-stjerne. Et ringere resultat end Dacia Sandero (billedet), som Jogger deler platform med, og som sidste år måtte nøjes med to stjerner, da Euro NCAP testede den. (Foto: Euro NCAP)

Høj sikkerhed bør være standard

Ud over Dacia Jogger er der kun to andre biler i den aktuelle test fra Euro NCAP. Honda HR-V, som klarer sig til de maksimale fem stjerner, og DS 4 fra Citroëns fine søstermærke. Den luksuriøse franskmand er testet i to udgaver, med og uden sikkerhedspakke med en bedre nødbremse, til henholdsvis fire og fem Euro NCAP-stjerner.

”Selv i grundudgaven er DS 4 en meget sikker bil med en flot kollisionssikkerhed og også god sikkerhed for både de mindste passagerer og bløde medtrafikanter. Og så er alle sikkerhedssystemer standard, naturligvis. Men det er ærgerligt, at DS ikke har valgt at gøre den bedste udgave af sikkerhedsudstyret til standard i alle udgaver. De fleste bilproducenter har for længst valgt kun at levere deres biler med ét højt sikkerhedsniveau, der er standard i alle udstyrsvarianter. Det burde et ambitiøst mærke som DS også gøre,” siger Søren W. Rasmussen.

Crashtest DS 4
Der er både fire og fem stjerner til DS 4, som er testet i en grundudgave og med en såkaldt sikkerhedspakke med en bedre nødbremse. Men DS bør udstyre alle udgaver med samme høje sikkerhed, mener FDM. I Danmark forventes alle udgaver dog at være udstyret til fem Euro NCAP-stjerner. (Foto: Euro NCAP)

 

Hvilke sikkerhedsudstyr skal din bil have?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter. Også når det gælder sikkerheden i din bil.

Kontakt rådgivningen