Se det bedste brændstof-tip: Spar 3 kr. literen

Mange holder øje med tankstationerne i håb om at kunne spare småpenge. Men vidste du, at du kan spare flere kroner pr. liter ved at skifte til grøn kørestil? Se her, hvor let det er

Grafik med tankstander, ladestander og et speedometer
Bilist

Du kan spare 10-20 øre på at finde den billigste tankstation i nærheden. Men vil du ikke hellere kunne spare flere kroner pr. liter uden at skulle køre nogen omveje? Det kan du let gøre på hver eneste tur. Du skal bare lette foden lidt fra speederen og være en lille smule tålmodig.

Den største besparelse får du ved at køre langsommere på motorvej. Størstedelen af det danske motorvejsnet har en fartgrænse på 130 km/t., så der er et stort potentiale til at spare på brændstoffet.

Bilen bruger mere energi, når du kører hurtigere. Derfor er en let spareøvelse at sætte hastigheden ned fra 130 til 110 km/t. på motorvejen. Det er nemt, og effekten er markant. Vores test og generelle erfaringer med test af brændstofforbrug viser, at du kan spare 15-20 procent. Det svarer til cirka tre kroner pr. liter brændstof, når brændstofpriserne som nu ligger mellem 15 og 17 kr. literen. 

Så meget benzin sparer du

Det lyder godt, men passer det? Vi satte os for at tjekke, om teorien holder i praksis ved at måle forbruget på to biler på en nærmest vindstille forårsdag. Temperaturen var 15 grader, og vi målte forbruget på en 60-kilometers motorvejsstrækning vest for Køge. Vi målte forbruget i begge retninger for at kompensere for vindretning og eventuelle højdeforskelle.

Den ene testbil var en 10 år gammel benzinbil, den anden en ny elbil. Benzinbilen, en VW Golf stationcar, kørte 14,4 km/l ved 130 km/t., og da vi satte farten ned til 110 km/t., faldt forbruget til 17,2 km/l. Det er en besparelse på 16 procent.

Du sparer benzin, men betaler med din tid. Over de 120 km tog køreturen otte minutter længere, når vi kørte langsommere. Det svarer cirka til, at en tur fra Aarhus til København tager et kvarter længere. Det er ikke meget, og det skyldes, dels at der ikke er 130 km/t. på hele strækningen, dels at den øvrige trafik sætter en begrænsning for, hvor meget af turen du kan køre med høj fart.

Så meget strøm sparer du

Elbilen kørte et par hundrede meter efter benzinbilen, og målingen foregik på præcis samme måde. Ved 130 km/t. målte vi et forbrug på 3,9 km/kWh, og da vi satte farten ned, faldt forbruget til 4,8 km/kWh. Det svarer til, at du skærer 19 procent af dine energiudgifter på langtur.Tankstander og ladestander

Men i en elbil er rækkevidden måske mere spændende end strømbesparelsen – f.eks. hvis du har strømabonnement. Farten betyder virkelig meget for rækkevidden, og på vores testtur blev rækkevidden hele 25 procent længere, da vi kørte 110 i stedet for 130 km/t. Det kan være udslagsgivende for, om du skal bruge tid på at oplade bilen undervejs.

Man ser en del elbilister ligge i højre spor på motorvejen med 90 km/t. – f.eks. efter en langsomtkørende lastbil eller campingvogn. Det prøvede vi også, og her var rækkevidden over 50 procent længere, end da vi kørte med 130 km/t.

Det med småt

En bils forbrug er afhængigt af de forudsætninger, man måler ved. I vores tilfælde havde vi to biler, hvor elbilen havde et noget større forbrug ved at køre hurtigere end benzinbilen. Det kan i dette tilfælde skyldes forskel i bilernes vindmodstand, men generelt vil du opleve, at det er svært at sammenligne energiforbruget mellem forskellige biler.

Speedometer som viser benzindråber Mange ting kan gøre en forskel. Det kan være bilens form, men også motorens egenskaber, gearkassens udveksling, dækstørrelser eller noget helt femte kan spille ind. Eksempelvis har store dieselbiler typisk et mindre merforbrug ved højere fart end en hybridbil med en lille benzinmotor. Så du kan ikke drage en generel regel af de to biler, vi testede. Men de er et eksempel på, hvor stor forskel der kan være.

Mere interessant for dig er da også at se, hvor meget netop du kan spare. Så prøv at måle forskellen på din egen bil. Ikke alle forbrugsmålere er lige præcise, men det er ikke så vigtigt, når du skal måle forskellen i forbrug på den samme bil. Synes du, at det er træls at køre langsommere, så husk, at hvis du bruger et kvarter ekstra på en tur mellem Aarhus og København, så svarer den økonomiske besparelse til, at du tjener 160 kr. i timen – efter skat!

Vil du spare penge på brændstof?

FDM har to medlemstilbud, hvor du kan spare penge, når du køber benzin og diesel hos Shell. Du kan enten få et FDM/Shell Card eller tilknytte dit betalingskort og få rabat med det samme.

Få billigere brændstof