Så dyrt er det at tanke på ferien i udlandet

Der er penge at spare, når du tanker på kør selv-ferien. FDM har samlet et overblik over benzin- og dieselpriserne rundt om i Europa, så du kan tanke i de billigste lande.

Tankstation i Tyskland
Bilist

Der skal graves lidt dybere i lommen, når bilen skal tankes på sommerens kør selv-ferie sydpå.

Det er nemlig ikke bare i Danmark, at prisen på benzin og diesel er stukket af. Hvor billigt, eller dyrt, du slipper, afhænger dog af, hvor i Europa du trækker tankpistolen.

Der er helt op til seks kroner at spare på en liter benzin og det samme på en liter diesel landene imellem, viser FDMs overblik over listepriserne på benzin og diesel rundt om i Europa.

”Kør selv-ferie har i mange år været en af danskernes foretrukne ferieformer. Men med de høje brændstofpriser bliver den i år dyrere. Oversigten viser dog, at man kan spare en smule ved at planlægge, hvor man tanker,” siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru, og tilføjer:

”Kører man eksempelvis til Gardasøen i Italien, en tur på ca. 3.000 km, og kører man i en gennemsnitlig mellemklassebil, skal man regne med, at det koster omkring 3.000 kr. i benzin. Sidste år var samme tur omkring 800 kr. billigere i benzin. Går turen i stedet til Split i Kroatien, kan det betale sig at tanke bilen op i Slovenien og Kroatien frem for i Tyskland og Østrig. Her er forskellen 2,75 kr. pr. liter diesel, mens forskellen er 3,35 kr. pr. liter benzin.”

Lande har sænket afgiften

Konkret kan man spare ca. 167 kr. ved at tanke benzin i Slovenien frem for i Tyskland, hvis man tanker 50 liter. Tanker man diesel, vil det svare til en forskel på 137 kr.

Når brændstofpriserne varierer, som de gør, skyldes det forskellige momssatser og afgifter rundt om i Europa. Dertil kommer, at både Tyskland og Sverige har sænket afgiften på brændstof midlertidigt.

Dyreste lande at tanke i er Danmark og Holland. Går turen sydpå, er det billigst at tanke i Slovenien og Kroatien.

Sådan tanker du billigere

Priserne er de såkaldte listepriser. Det betyder, at du reelt tanker billigere. I Danmark ligger den såkaldte standerpris nemlig typisk en krone under listeprisen.

”Man kan sagtens finde brændstof billigere end listeprisen, ligesom priserne svinger, alt efter hvor i landet man er. Men som i Danmark er der forskel på, hvor man finder brændstof billigst. Typisk er benzin- og dieselprisen højest på tankstationer langs motorvejene, mens de er lavere i og omkring byerne, hvor tankstationerne ofte ligger tæt, og der kan være en lokal konkurrence mellem dem. Billigst er de ubemandede stationer,” siger Ilyas Dogru.

Lavest brændstofpris finder du i Ungarn, hvor du kan tanke benzin og diesel til hhv. 9,15 og 10,86 kroner. Det forudsætter dog, at bilen har ungarsk nummerplade.

Få rabat, hver gang du tanker

Husk, som medlem af FDM kan du få Danmarks bedste rabat på benzin og diesel. Hver gang du tanker.

Så meget sparer du