Så lang er leveringstiden på nye biler

Corona, krig og mikrochipmangel har medført lange ventetider på nogle bilmodeller. Men du kan stadig købe en ny bil og få den leveret hurtigt. Her er et overblik over de nyeste modeller.

Timeglas er ved at rinde ud
Bilist

Flere bilkøbere er gået slukøret hjem med en slutseddel i hånden. For selvom de har fundet deres drømmebil, så er leveringsdatoen på slutsedlen enten ikke udfyldt eller anslået til at komme om et år – om alt går vel.

Kombinationen af corona, krig og mikrochipmangel har forsinket og udskudt bilproduktionen i hele verden, og især omstillingen til elektriske biler har taget branchen med bukserne nede. For selvom de danske bilkøbere følger nordmændenes trend mod elektriske biler, så bygges der for tiden ikke nok elbiler til at mætte efterspørgslen.

Færre biler leveres til tiden

For at gøre ondt værre bliver ikke bare leveringstiderne længere, men forhandlerne har også sværere ved at holde de leveringsdatoer, som de lover. I følge Danmarks største bilistundersøgelse, Autoindex, fik 85 pct. af bilkøberne leveret bilen til aftalt tid for fire år siden, det tal er faldet til 70 pct. i dag.

Som salgslisterne afslører, er bilkøberne blevet opmærksomme på leveringstiderne hos forhandlerne, og de køber i dag i stigende grad biler med kort leveringstid. I følge Autoindex-undersøgelsen var det blot 14 pct. af bilkøberne, som havde kort leveringstid som prioritet for fire år siden, i dag er det steget til 23 pct. 

Se leveringstiderne på de mest populære biler

Kort leveringstid på nogle modeller

Vi har spurgt de danske bilimportører om leveringstid på de mest solgte bilmodeller fra 2021, samt på de mest solgte elektriske modeller her i 2022. Og her er det tydeligt at se, at biler som Audi Q4 e-tron, Kia EV6, Kia Ioniq 5 og Skoda Enyaq er populære elbiler og samtidig er blandt de modeller, som har den længste leveringstid. 

Skal du skifte bil her og nu, er der kun få elektriske modeller med kort leveringstid. Du kan gå efter modeller som Fiat 500 electric, Kia Niro EV eller Peugeot e-208/e-2008. Ford Mustang Mach-E kan leveres med det samme, så længe lager haves. Men Ford har indstillet nye bestillinger fra bilfabrikken. 

Det er især topsælgende minibiler som Citroën C3, Opel Corsa, Peugeot 208 samt den mest populære plugin-hybrid, Ford Kuga, der kan leveres med det samme. Kia er også leveringsdygtige med deres Ceed- og XCeed-modeller. De findes både som plugin-hybrid og med benzin- og dieselmotorer.  

Lang leveringstid kan koste dyrt

Registreringsafgiften stiger for både plugin-hybrider og elbiler, hvis bilen først indregistreres i 2023. Det er en del af den seneste aftale om registreringsafgift, og for elbiler er det især biler til over 450.000 kr., som vil blive ramt. Der er ikke tale om markante stigninger, men det vil påvirke prisen på bilen, når den skal have plader på. Plugin-hybriderne vil også blive ramt af en stigning på bilafgifterne, dertil kan man lægge de stigninger på nye biler, som bilfabrikkerne barsler med.

Derfor er det vigtigt at have en slutseddel med en pris og en leveringsdato. For går du og venter på bilen uden at bestille den, så har du ikke lavet en prisaftale og kan blive ramt af eventuelle stigninger. Bestiller du en bil, som først leveres senere, skal du bemærke, at du som udgangspunkt ikke give mere end beløbet, der er aftalt i slutsedlen. Der kan eksempelvis være indført forbehold for ændringer i afgift. Falder den derimod i pris, skal du – i hvert fald i udgangspunktet – have bilen til den laveste pris.

Læs mere: Sådan gør du hvis leveringen udskydes

Har du brug for et godt råd?

Som medlem af FDM kan du få hjælp af vores rådgivning, hvis din nye bil er forsinket.

Kontakt rådgivningen