Clever forlænger og hæver energitillæg

Danmarks største ladeoperatør forlænger og fordobler sit energitillæg. Foreløbig til udgangen af 2022. Forventeligt, mener FDM, der opfordrer elbilejere til at give deres ladeløsning et tjek.

Mand ved ladestander
Bilist

De mange kunder hos landets største ladeoperatør, Clever, har alligevel ikke udsigt til at slippe for Clevers midlertidige energitillæg. I stedet forlænges tillægget frem til nytår, og samtidig stiger det fra 1. oktober. Årsagen er de rekordhøje elpriser.

Energitillægget, der blev indført 1. juni, stod ellers til at skulle udløbe 1. oktober, hvor Clever i foråret havde en forventning om, at elprisen ville være normaliseret. Det er ikke sket. Tværtimod er prisen kun gået op, og det får altså Clever til ikke bare at forlænge, men også at forhøje energitillægget.

Konkret hæver Clever energitillægget for elbilejere fra 345 til 690 kr. pr. måned, mens det for ejere af plugin-hybrider hæves fra 195 til 390 kr. pr. måned. Altså en fordobling.

Det betyder, at det for elbilister, som har Clevers populære Unlimited-produkter, stiger fra i dag 1.049 til 1.439 kr. pr. måned. For ejere af plugin-hybrider stiger det fra 369 kr. til 759 kr. pr. måned.

Forventer høje elpriser resten af året

I en meddelelse på sin hjemmeside henviser Clever til, at de rekordhøje energipriser på få måneder har resulteret i en regulær energikrise over hele Europa, og at vi står pludselig i en helt anden situation, end vi gjorde tilbage i foråret.

”Siden vi beregnede det første energitillæg i foråret, er elprisen steget med 35 procent fra marts til nu. Den pris har vi taget højde for i vores genberegning, og i gennemsnit vil det nye energitillæg stige 31 procent. Samtidig forventer vi, at elpriserne stiger resten af året til over 8 kr./kWh. Derfor ser vi ingen anden udvej end at forøge energitillægget for nu, og så er vi i fuld gang med at regne på en mere langsigtet model, som matcher det marked, vi ser ind i. Så snart vi ved mere, melder vi ud til vores kunder,” udtaler direktør i Clever Casper Kirketerp-Møller i meddelelsen.

Nyt tillæg ikke en overraskelse

Hos FDM tager forbrugerøkonom Ilyas Dogru Clevers forlængelse til efterretning.

”Med de aktuelt høje priser in mente kommer det desværre ikke som en overraskelse, at Clever forlænger sit midlertidige energitillæg. Heller ikke at de har valgt at forhøje det. Elpriserne har fået et regulært chok. Når det er sagt, er det vores forventning, at Clever fra årsskiftet finder en permanent løsning frem for flere midlertidige tillæg. Med det nye høje energitillæg er det næsten blevet 100 procent dyrere at være kunde hos Clever det seneste år,” siger Ilyas Dogru.

Som tidligere giver Clever dog deres kunder, som ikke ønsker at betale energitillægget, mulighed for at sætte deres abonnement i bero, indtil tillægget er fjernet igen.

Lad bilen med omtanke

Energitillægget er dog ikke Clevers eneste reaktion på de høje elpriser i år. Tilbage i april ændrede selskabet sine vilkår for tilbagebetalingen af den såkaldte afgiftsrefusion, så den nu beregnes ud fra elprisen mellem kl. 23-06, hvor den typisk er lavere, og ikke som tidligere hele døgnet.

”Elmarkedet er præget af store udsving i øjeblikket. Derfor kan vi kun opfordre ejere af både elbiler og plugin-hybrider til hele tiden at være opmærksomme på, om de lader på de rigtige tidspunkter, og at de regner på, om de har den rigtige ladeløsning. Tidligere var det forventningen, at elprisen faldt om natten, men i øjeblikket er elprisen høj i løbet af hele døgnet. Derfor er det vigtigt, at man følger prisen og lader på de tidspunkter, hvor den er lavest, uanset om man har et Clever-abonnement eller et ladeabonnement med afgiftsrefusion,” siger Ilyas Dogru.

Det er vigtigt at huske, at selvom Clever kun tilbagebetaler for den gennemsnitlige elpris i nattetimerne i den foregående måned, så har prisen her været meget tæt på strømprisen i dagtimerne. Det begrænser dermed forbrugernes udgifter samlet set.

Billigere at lade ude

Har man absolut brug for at lade sin bil, og kan man ikke vente på, at elprisen falder, kan man med fordel bruge offentlige ladestandere i stedet for at lade hjemme. Mange offentlige ladestandere har nemlig mere faste priser, som hos de fleste ladeoperatører i disse dage ligger under de højeste priser. Det kan altså i mange tilfælde bedre betale sig at lade ude i byen end hjemme i indkørslen. Gør mange det, kan det dog øge presset på de offentlige ladestandere. Endelig kan man nøjes med at sjatlade på de billigste tidspunkter.

Ud over energitillægget hæver Clever også prisen på såkaldt ad hoc-ladning på sit ladenetværk. Her er der tale om en markant stigning, så hurtig- og lynopladning fra den 1. oktober koster 9,95 kr. pr. kWh og på normalladere 8,95 kr. pr. kWh. 

Har du den rigtige ladeløsning?

Det kan være svært at finde rundt i junglen af ladeløsninger til elbil eller plugin-hybrid. Prøv FDMs ladeberegner og se, hvad der kan være den rigtige for dig.

Prøv ladeberegner