Køb plugin-hybrid og elbil nu, og undgå afgiftssmæk i 2023

Med de lange leveringstider skal du snart købe bil for at være sikker på at undgå de markante stigninger i registreringsafgift, som rammer plugin-hybrider og elbiler fra årsskiftet.

Grøn bil kører op af pengestabel
Bilist

Afgiften bliver fra den 1. januar 2023 højere på plugin-hybrider og en del elbiler, hvor den planlagte justering af registreringsafgifterne tager endnu et hop. Det sker som en del af den store omlægning af registreringsafgiften, der blev vedtaget i december 2020.   

Målet med omlægningen er at få en million grønne biler på vejene i 2030 ved at sænke registreringsafgifterne for plugin-hybrider og elbiler. Efter planen er det dog meningen, at man frem mod 2030 langsomt vil hæve afgifterne i takt med, at teknologien blev billigere at producere, så de opladelige biler til den tid betaler fuld registreringsafgift.

Ulempen er blot, at bilerne i kraft af den store efterspørgsel, generelle mangel på mikrochips og andre vitale dele til biler og ikke mindst krigen i Ukraine, ikke som forventet er blevet billigere men tværtimod er steget lidt eller markant i pris. 

Derfor får vi stigende afgifter frem til 2030, hvor den sidste indfasning bliver indført. For plugin-hybrider er der tale om markante stigninger hvert år, mens 2025 er vigtig for elbilerne. Her vil et hop fra 2025 til 2026 give afgiftsstigninger på 40.000 kr. for elbiler til 450.000 kr.  

Hvor meget stiger prisen på plugin-hybrider?

De største stigninger i afgift i 2023 rammer plugin-hybriderne, hvor selv de billigste modeller vil opleve stigninger på omkring 10.000 kr. Og de mest solgte plugin-hybrider, som Ford Kuga, vil opleve afgiftsstigninger på 15-20.000 kr. Det er markante stigninger på de modeller, som danskerne køber, viser FDMs beregninger. 

Derfor er det vigtigt at få indregistreret sin plugin-hybrid i 2022, hvis man går med købstanker. Men det er ikke nok at få underskrevet aftalen, for at få den lavere afgift så skal bilen indregistreres i år. Derfor er det særligt vigtigt at undersøge leveringstiden på modellen. Det optimale er, at bilen i forvejen er i Danmark, så du er sikker på leveringsdatoen. 

- Sidste år var vi i samme situation, hvor vi så, at bilimportørerne kom med kampagnetilbud i slutningen af året. Det forventer vi sker igen i år. Er man tilbudsjæger, så blæser det snart ind til jagtsæson for billige plugin-hybrider, siger Ilyas Dogru, chefkonsulent i FDMs Økonomiske Politiske Sekretariat. 

Hvad sker der med afgiften for plugin-hybrider i 2023?

  • Indfasning af den endelige afgift på lavemissionsbiler (under 50 g CO2 pr. km) stiger fra 50 til 55 %.
  • CO2-tillæg indeksreguleres (en stigning på 2-3 %)
  • Bundfradraget indeksreguleres (et fald på 2-3 %)
  • Bundfradraget på 48.750 kr. til lavemissionsbiler falder til 47.500 kr.
  • Batterifradrag pr. kWh falder fra 1.300 til 900 kr.

 Hvordan påvirkes afgifterne på plugin-hybrider?

Hvor meget stiger prisen på elbiler?

Afgiften på elbiler kommer også til at stige i 2023, men det kommer ikke til at ramme de billigste elbiler. Man ændrer loftet for, hvornår du skal begynde at betale afgift på elbilen, og det vil være mellem 440.000 og 450.000 kr. i udsalgspris afhængig af batteristørrelse.  

- Selvom der er prisstigninger på vej på de dyrere elbiler, så vil den højst blive 11.732 kr. Så det er vigtigt at holde øje med leveringstiden på nye elbiler. Her har vi oplevet, at mange medlemmer har fået udskudt deres levering, og det kan påvirke den endelige pris på bilen. Derfor bør man sikre sig mod afgiftsstigninger i slutsedlen, lyder rådet fra Ilyas Dogru.

Hvad sker der med afgiften for elbiler i 2023?

  • Bundfradraget indeksreguleres (stigning på 2-3 %)
  • Bundfradraget på 167.500 kr. til nulemissionsbiler falder til 165.000 kr.
  • Batterifradrag pr. kWh falder fra 1.300 til 900 kr.

Hvordan påvirkes afgifterne på elbiler?

Stiger afgifterne for hurtigt?

Formålet med en løbende indfasning af registreringsafgifterne på plugin-hybrider og elbiler var, at forbrugeren vil opleve stabile priser over tid. Men nu ser vi ind i en virkelighed, hvor afgifterne stiger, samtidig med at priserne på selve bilen også stiger. 

- Hos FDM mener vi, at den seneste afgiftsomlægning var intelligent og fremmede grønne biler. Dog er vi bekymret for en brat opbremsning af den grønne omstilling af bilparken, da især elbilerne er steget markant i pris mod forventningen om, at teknologien vil gøre elbilerne billigere. Derfor advarer FDM mod at indføre de markante stigninger. En afgiftsstigning i 2026 på omkring 40.000 kr. bør allerede nu få alarmklokkerne at ringe, siger Ilyas Dogru.

Hvordan sikrer du dig mod prisstigninger?

Udgangspunktet er, at en aftalt pris skal holde, og at eventuelle prisstigninger derfor som udgangspunkt er uvedkommende for kunden. Situationen er særlig lige for tiden, hvor mange faktorer fra corona til transportvanskeligheder har forsinket bilernes vej til Danmark, og hvor markedet derfor er atypisk, og der over en årrække tillige udrulles allerede vedtagne ændringer i registreringsafgiften.

Der er også en del slutsedler på nye biler, der tager forbehold for afgiftsstigninger. Så hvis leveringen bliver udskudt, kan du risikere at skulle betale en højere pris pga. afgiftsstigninger. I så fald kan det være smart at få indskrevet en maksimal stigning i prisen på bilen, hvis den leveres i 2023. Det er dog vigtigt, at det ikke er alle de prisforbehold, vi ser i kontrakterne, der giver forhandler mulighed for at justere pris i den aktuelle situation. Et forbehold skal altid fortolkes ud fra den helt konkrete ordlyd.

Det er også vigtigt at få indskrevet en fast leveringsdato, så du har noget at holde forhandleren op på. Det vil samtidig give mulighed for at komme ud af aftalen uden omkostninger, hvis du ønsker det. Som tidligere nævnt minimerer du risikoen for sen levering ved at købe en bil, som allerede er kommet hjem, og når du underskriver kontrakten får tilføjet et FDM-forbehold, hvor FDM gennemgår slutsedlen og sikrer, at du har en juridisk god aftale.

Få tjekket din slutseddel

Som FDM-medlem kan du frit få gennemgået din slutseddel, og dermed sikre dig bedst muligt i forhold til vilkår i forbindelse med leveringen af bilen.

Få tjekket slutsedlen