Clever stopper med fastpris-løsninger

Landets største ladeoperatør, Clever, opsiger samtlige kunder, der nu skal acceptere en helt ny løsning. Det er indtil videre slut med ubegrænset opladning – i stedet bliver prisen delvist afhængig af ens forbrug. FDM er forsigtigt positiv, men opfordrer bilisterne løbende til at se, om løsningen passer til netop deres forbrug.

Clever laver deres produkter om.
Bilist

Alle kunder hos ladeoperatøren Clever skal nu genoverveje, om selskabet fortsat har den bedste ladeløsning for netop dem. Uanset om de kører i elbil eller plugin-hybrid. For fra 1. april 2023 er det slut med de såkaldte Unlimited- og All-in-one-abonnementer, i stedet skal Clever-kunder acceptere et nyt produkt, der består af et grundbeløb og et forbrugsafhængigt tillæg.

Ændringen, der skyldes den verserende energikrise, kommer, efter at Clever i to omgange har måttet lægge midlertidige tillæg oven i deres løsninger. Denne gang er tillægget permanent, og derfor skal man gentegne sig som kunde.

– Det er godt, at Clever nu skaber ro omkring deres produkt med en permanent løsning efter flere midlertidige tillæg. Desværre forudser FDM, at det vil være svært for mange forbrugere at gennemskue, hvad de reelt betaler for at lade både hjemme og ude, siger forbrugerøkonom hos FDM Ilyas Dogru.

FDM opfordrer Clever til at gøre det let for deres kunder at se, hvad prisen for at lade er f.eks. gennem Clevers egen app, så forbrugeren kan gennemskue, hvad der skal betales af tillæg minus tilbagebetaling.

Prisen afhænger af dit forbrug

Der er tale om en gennemgribende oprydning i Clevers ladeløsninger. Både ejere af elbiler og plugin-hybrider vil blive påvirket, idet der fra april 2023 kun vil være ét abonnement til elbilister til 799 kr./md. og ét til plugin-hybrider til 449 kr./md. Men allerede fra 1. januar kommer der et nyt dynamisk tillæg oveni abonnementet. Clever kalder deres nye abonnementer Flat-rate.

Tillægget er ret kompliceret sammensat. Det afhænger af ens forbrug i kWh og døgnets gennemsnitlige strømpris i den indeværende måned. Hertil fratrækkes en fast sats på 2,25 kr., som Clever har fastsat. Dermed tilbyder Clever de facto ikke længere ubegrænset opladning hjemme og på Clevers offentlig tilgængelige ladere. ((29/9: Vi har rettet "forudgående måned" til "indeværende måned" efter at have fået nye oplysninger fra Clever))

– Det nye energitillæg følger forbruget og belønner dem, der sparer på energien. Og når elpriserne falder til under 2,25 kr., så bortfalder energitillægget også automatisk. Det, synes vi, er en fair måde at betale for opladning midt i energikrise, skriver direktør Casper Kirketerp-Møller i en pressemeddelelse fra Clever.

FDM er enig i, at en forbrugsbaseret ordning er den rette, som verden ser ud lige nu.

– I en tid med behov for energibesparelser er det positivt, at Clevers nye tillæg belønner den fornuftige forbruger, der lader, når strømmen er billigst – og dermed ofte grønnest – og som kører mindre. Det stiller dog større krav til den enkelte bilist om, at de følger elpriserne f.eks. på en app og orienterer sig om forskellige satser, siger Ilyas Dogru.

Nye priser rammer alle

  • Slut med ubegrænset lynladning hos Clever for Clever-kunder. Og da du samtidig ikke ligesom ved hjemmeladeren kan vælge billige tidspunkter at lade på, bliver lynladning mindre attraktivt end tidligere. Til gengæld kan man forvente, at færre vil benytte lynladerne til daglig ladning. 
  • Priserne for ikke-Clever-kunder bliver som varslet, nemlig 9,95 kr./kWh på hurtig- og lynladere og 8,95 kr./kWh på normalladere, og dermed vil det tage lidt af presset på laderne.
  • Kunder, der tidligere har betalt 749 kr./md. for et Clever-abonnement, vil fra 1. april 2023 overgå til at betale 799 kr. Clever-aftaler uden boks vil også komme til at koste 799 kr. plus forbrugsafregnet tillæg, hvis man accepterer de nye vilkår. Kunder med Clever Power får stadig rabat, men skal til at betale forbrugsafregnet tillæg.
  • Clever sætter prisen for installation af ladeboks ned fra 7.999 til 7.500 kr.

Hvad skal du vælge?

FDM har lavet en række beregninger på, hvad de nye Clever-løsninger kommer til at koste (se dem herunder). Da prisen er afhængig af den aktuelle strømpris, og hvor meget man kører, vil det ramme bilejere forskelligt.

– For bilister, der kører særlig meget, bliver Clevers løsning dyrere, men den ser fortsat ud til at være attraktiv i forhold til alternativerne. Men hvis man kører få kilometer, kan man med fordel overveje at skifte til en anden ladeløsning, siger Ilyas Dogru og henviser til FDMs ladeberegner, som løbende tilpasses til lademarkedet.

Beregningerne er under forudsætning af, at tilbagebetalingen fra Clever og udgiften til strøm er den samme. Lader man på et tidspunkt, hvor strømmen er dyrere end Clevers tilbagebetaling, vil ens samlede udgift til opladning derfor være større end det beløb, der fremgår af eksemplerne. ((Afsnit tilføjet 30/9))

Han understreger, at vælger man at fortsætte hos Clever, skal man oplyse det aktivt. Vil du stoppe og derfor opsiger abonnementet, skal du levere ladeboksen tilbage til Clever (se nærmere vilkår hos Clever).

 

Skillestreg

Skillestreg

 

Har du brug for hjælp?

Prøv FDMs ladeberegner og se, hvilken ladeløsning der bedst kan betale sig for dig.

Prøv beregneren