Nyt ladeselskab kickstartes ved køb af konkurrent

En ny, stor ladeoperatør er på vej, efter at Norlys har købt Sperto. Norlys får et solidt boost på lademarkedet ved at overtage Spertos 600 ladepunkter. Oveni vil det nye selskab bruge én mia. kr. på ladestationer.

Norlys gør klar til at blive en af landets store ladeselskaber.
Bilist

Danske elbilister får endnu et ladeselskab at få deres strøm fra. Men til gengæld falder en af pionererne fra.

Den mindre ladeoperatør Sperto, som dog har 600 ladepunkter, er blevet købt af den jysk-baserede energikoncern Norlys, som dermed får en kickstart ind på det dynamiske lademarked.

Norlys (sådan staves det) har først for nylig fået sine to første lynladere, som begge står i Vendsyssel. Men omtrent samtidig meddelte selskabet, at det over de næste tre år ville investere én milliard kroner i offentligt tilgængelige elbilladere.

Sperto har specialiseret sig i at sætte ladestandere op, hvor ikke andre ladeoperatører er.
Sperto har specialiseret sig i at sætte ladestandere op, hvor ikke andre ladeoperatører er. Her er det en lynlader, men Sperto har også drevet sjældne 24-kW jævnstrømsladere.

Hurtigt i gang

Den plan står ved magt, men nu kommer Norlys altså hurtigere fra start.

- Vores mål er at bygge en lettilgængelig og åben ladeinfrastruktur i hele Danmark, der gør det nemmere at være elbilist. Med købet af Sperto får vi et allerede etableret netværk og en forretningsmæssig platform, som dermed kan accelerere udbygningen af vores ladeforretning, siger direktør i Norlys’ energiforretning, Mads Brøgger, i en pressemeddelelse.

Energiselskabet Norlys er først begyndt at tilbyde elbilladning i foråret 2022. Indtil videre er det kun blevet til to ladestandere i Vendsyssel.
Energiselskabet Norlys er først begyndt at tilbyde elbilladning i foråret 2022. Indtil videre er det kun blevet til to ladestandere, begge i Vendsyssel.

Sperto, et privatejet dansk firma, er blevet opbygget over de seneste fem år og har særligt det sidste årstid fået opsat lynladere i områder, hvor det har været sparsomt med hurtig- og lynladere, især i Midt-, Vest- og Nordjylland.

Sperto har desuden solgt ladebokse og både leveret til private og stået for kollektive ladefaciliteter ved boligforeninger, virksomheder eller i kommuner.

Sperto-navnet forsvinder

Sperto-standerne vil nu stifte navn til Norlys, ligesom Norlys overtager Spertos kunder.

- Der er et hurtigt omskifteligt marked for opladning af elbiler. Der er kommet mange nye aktører, og derfor er det helt naturligt med konsolidering, lyder vurderingen fra chefkonsulent i FDM Ilyas Dogru.

- Vi er glade for, at Norlys nu fører sine ambitioner ud i livet og dermed for alvor kommer ind på opladningsmarkedet. Det vil alt andet lige betyde endnu mere konkurrence på opladning, som hidtil har været præget af to store aktører. Valgmuligheder er noget, som vores medlemmer efterspørger i stor stil, siger han.

Sperto, som er grundlagt af elbilist Erik Thrane, er blevet solgt til energiselskabet Norlys for 'et tocifret millionbeløb'.
Sperto, som er grundlagt af elbilist Erik Thrane, er blevet solgt til energiselskabet Norlys for 'et tocifret millionbeløb'. Han og de øvrige medarbejdere fra Sperto fortsætter i det nye firma.

FDM: godt med gennemsigtige priser

FDM er glad for Spertos hidtidige tilgang med synlige og gennemsigtige priser, som har påvirket markedet i den rigtige retning. Spertos priser har samtidig været blandt de laveste.

- Vi forventer, at Norlys fortsætter den tilgang, siger Ilyas Dogru.

Havde varslet prisstigning

Sperto har hidtil taget 3,50 kr. pr. kWh ved 11-24 kW-ladere og 4,50 kr. ved laderne på 75 kW og opefter. Abonnenter fik nedsat pris på lynladerne.

Men selskabet nåede at annoncere, at prisen pr. 1. oktober ville stige til 7,00 kr. på alle ladeniveauer og for alle kunder. 

Siden åbningen af de to nordjyske lynladere på hver 2x150 kW har Norlys ikke sagt noget præcist om, hvor mange og hvilke typer ladere man vil udrulle for milliarden, eller hvor de kommer til at stå.

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve