Svindler forsøgte at fuppe privat bilsælger midt om natten

Privat salg af bilen blev en ubehagelig oplevelse, da køber dukkede op sent om aftenen og forsøgte at fuppe et ægtepar på flere måder. Se her, hvordan du kan minimere risikoen for at blive snydt.

Svindler forsøgte at fuppe privat bilsælger midt om natten
Bilist

Klokken var 21.30, da Anders Boye Andersen var på vej hjem til Aabenraa. Han havde modtaget en del beskeder efter at have sat sin VW Polo 1.4 fra 2004 til salg for 15.000 kr. En særlig interesseret, der kaldte sig Leon Ramic, havde skrevet mange gange. Han havde kørt et rådyr ned og skulle straks bruge en bil for at køre sine børn i skole næste dag, lød det. De blev enige om en pris på 13.000 kr., og Leon tog den overkommelige tur fra Silkegade i Haderslev. Sammen med en ven ankom han kl. 23.

"Han startede med at sætte en tester på motoren og begyndte at sige, at der var både det ene og det andet i vejen med bilen. Jeg sagde, at han bare kunne lade den stå, men det ville han ikke. Så kørte vi en tur i den, og han endte med at sige ja til at købe den", husker Anders Boye Andersen.

Fik pludselig dårligt hjerte

Derpå fik han en stak 100-kronesedler i hånden af køberen, der samtidig fik registreringsattesten.

"Jeg beholdt nøglen og bad min kone tælle pengene. Det viste sig, der kun var 7.500 kr. Det kunne han slet ikke forstå, og han begyndte at lede efter resten i sin bil. Han kom tilbage og beskyldte min kone for at have taget dem. Hun tændte helt af og bad dem forsvinde".

Men køberen ville ikke af med registreringsattesten igen. Han fandt flere penge og sagde, at han havde dårligt hjerte, og tog sig til brystet, mens han bad om at få noget vand. Da han angiveligt fik det bedre, påstod han, at han allerede havde omregistreret bilen på sin mobil.

Adressen eksisterede ikke

Klokken var efterhånden blevet 1, og de aftalte, at køberen skulle eftersende de sidste 1.000 kr., der til sidst manglede, den næste dag. Han fik nøglerne og kørte med bilen. Pengene kom aldrig.

"Det er en svær situation at stå i, for hvad gør du, når personen ikke vil aflevere registreringsattesten tilbage? Dagen efter fandt vi ud af, at der ikke er nogen Silkegade i Haderslev, og hans Facebookprofil var slettet. Telefonnummeret virkede heller ikke".

Rent skuespil

Anders Boye Andersen sørgede for straks at få tvangsomregistreret bilen. Det tager nogle dage, og han nåede i den periode at få en fartbøde fra Holland. Han er siden blevet ringet op af politiet angående bilen, uden at de dog ville fortælle årsagen.

"Man kan altid være klog bagefter, og der er naturligvis en masse, vi skulle have gjort anderledes. De virkede tiltalende i starten, men det hele viste sig jo at være skuespil. De blev ved og trak tiden, og det var et psykologisk spil, hvor jeg til sidst bare ville have dem til at gå", siger Anders Boye Andersen, der håber, at andre kan lære af de fejl, han selv har begået.

Gode råd, når du sælger din bil privat

  • Lad aldrig køber prøvekøre din bil alene. Den kan blive stjålet, eller du kan få en bøde eller få konfiskeret bilen pga. vanvidskørsel.
  • Sørg for at se køberens kørekort, og notér kørekortnummeret, så du ikke får en bøde for at overdrage bilen til en person uden kørekort.
  • Lav en slutseddel (print evt. på fdm.dk), og sælg bilen som beset. Få den underskrevet, så du ikke længere står som ejer af bilen.
  • Bed om kontant betaling, bankoverførsel/straksoverførsel eller MobilePay – og giv først registreringsattesten efter betaling.
  • Overdrag ikke nøgler, før I har omregistreret bilen sammen. Det kan gøres online på Skats hjemmeside, men er mest sikkert med Motorstyrelsens app Ejerskifte, da begge skal logge på med NemID.
  • Lad dig ikke stresse af situationen. Er du utryg i processen, eller har du en dårlig fornemmelse af, om køber har reelle hensigter, så afbryd handlen.

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter og få rådgivning om køb og salg af bil.

Kontakt rådgivningen