Her er Danmarks mest elbilvenlige kommune

Gladsaxe Kommune vinder ny pris som Årets Elbilparate Kommune 2023. Kommunerne spiller en afgørende rolle, hvis flere skal vælge elbilen til, mener FDM, som sammen med Dansk e-Mobilitet står bag prisen.

Gladsaxe er Årets Elbilparate Kommune 2023
Bilist

Livet med elbil skal være nemt i Gladsaxe. Derfor har kommunen arbejdet målrettet med at opsætte ladestandere ved kommunens bygninger, ligesom kommunen i år har gennemført et gennemtænkt udbud af kommunale arealer til ladestandere.

Den indsats blev torsdag belønnet, da hovedstadskommunen som den første fik overrakt prisen som Årets Elbilparate Kommune.

Det er brancheorganisationen Dansk e-Mobilitet, der sammen med FDM står bag den nye pris, som blev overrakt af FDMs adm. direktør, Stina Glavind. Det skete på Dansk e-Mobilitets årsmøde, hvor Gladsaxe Kommunes viceborgmester, Serdal Benli (SF), modtog prisen.

”Der er fuld fart på den grønne omstilling af bilparken, hvor vi nu har rundet 100.000 elbiler. Men skal vi have forbrugerne til at vælge elbilerne til, kræver det, at ladeinfrastrukturen følger med, og her spiller landets kommuner en vigtig rolle. Det er blandt andet baggrunden for vores nye pris,” siger adm. direktør for FDM Stina Glavind og uddyber:

”Gladsaxe Kommune har lavet et gennemtænkt udbud, der inkluderer hensynet til forbrugerne i sit udbud af arealer til ladestandere. Vi skal huske på, at ladestanderne er til for forbrugerne. Når forbrugerpriserne er med i udbud, skaber det fair konkurrence mellem ladeoperatørerne, uden at tingene gøres alt for komplicerede og bureaukratiske.”

Årets Elbilparate Kommune 2023
Adm. direktør i FDM, Stina Glavind, overrakte prisen som Årets Elbilparate Kommune 2023 til Gladsaxe Kommunes viceborgmester Serdal Benli. (Foto: Lars Rønbøg)

98 nye ladestandere på vej

Som navnet antyder, går prisen til den kommune, der ud fra en række kriterier som opsætning af ladestandere, kvalitet af udbudsmateriale og dialog med markedet opnår den bedste bedømmelse. Her klarede Gladsaxe Kommune sig samlet bedst.

Kommunen har i 2022 gennemført et større udbud og kunne for nylig annoncere, at der i 2023 etableres 98 offentlige ladestandere, som ladeoperatørerne E.ON og PowerGo skal drive i samarbejde med Spirii.

”I Gladsaxe Kommune har vi igennem længere tid arbejdet målrettet med den grønne omstilling og med at styrke borgernes muligheder for at køre elbil. Derfor er vi også glade for og stolte over prisen. Selvom vi ikke er i mål, bekræfter den os i, at vi er på det rette spor,” siger viceborgmester i Gladsaxe Kommune Serdal Benli (SF) om prisen.

”Vi har længe understøttet opsætningen af offentlige ladestandere, ikke mindst fordi vi har mange borgere, der bor i etageejendomme eller rækkehus. Så jeg er stolt over, at vi nu er lykkedes med at gennemføre et udbud, som sætter skub i udviklingen,” uddyber viceborgmesteren.

Brug for flere ladestandere

Hos brancheorganisationen Dansk e-Mobilitet håber man, at den nye pris kan inspirere andre kommuner. Her opleves mange steder et efterslæb, når det gælder udrulning af ladeinfrastruktur.

En lovændring fra tidligere i år betyder imidlertid, at kommunerne i dag er forpligtet til at udbyde kommunale arealer til opsætning af ladestandere ved offentligt udbud, og erfaringer viser, at mange ladeoperatører står klar til at byde, når kommunerne lancerer deres udbud.

”Valget af Gladsaxe Kommune er oplagt. Kommunen er på mange måder på forkant med den grønne omstilling. Titlen som Årets Elbilparate Kommune 2023 understreger, at Gladsaxe også prioriterer omstillingen af vejtransporten,” siger direktør i Dansk e-Mobilitet John Dyrby Paulsen.

Ifølge ham skal der helt være flere ladestandere end elbiler.

Ud over Dansk e-Mobilitet og FDM står datavirksomheden Gilling Aps bag prisen. Gilling har leveret statistiske estimater og faktuelle data på bl.a. elbiler og ladestandere i landets kommuner.

Årets Elbilparate Kommune
Direktør for Dansk e-Mobilitet John Dyrby Paulsen (tv) overrakte blomster til Gladsaxes viceborgmester Serdal Benli, da han på kommunens vegne modtog prisen som Årets Elbilparate Kommune. (Foto: Lars Rønbøg) 

Overvejer du en elbil?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af vores eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.

Kontakt rådgivningen