Skal du beholde bilen et år mere?

Lange ventetider på nye biler og høje priser på brugte får nogle bilejere til at overveje at beholde den gamle lidt længere. Men det er ikke altid billigere ...

Kvinde med spekulativt udtryk
Bilist

Bilmarkedet er kaotisk for tiden, uanset om du vil købe ny eller brugt bil. De nye biler lader ofte vente længe på sig, og de brugte biler bliver dyrere og dyrere. Dertil kommer usikkerhed over økonomien i det hele taget med inflation og enorme regninger for strøm og varme. Derfor oplever FDM flere medlemmer, der i stedet for at skifte bil vælger at beholde deres nuværende bil i længere tid.

– Vi har i de senere år set en brug og smid væk-kultur blandt flere bilejere, hvor man ofte har haft nyere biler i kortere perioder. Det ser ud til at være slut for mange. Det er umiddelbart fornuftigt nok, men man skal vide, at der kan komme dyrere reparationer, i takt med at bilerne bliver ældre. Nogle af regningerne kan være overraskende høje, siger Lone Otto, områdechef for FDMs tekniske rådgivning.

Selvom det kan være fristende at strække serviceintervallet eller udskyde en reparation for at spare nu og her, så er det ikke FDMs anbefaling. Ifølge Lone Otto er det vigtigt, at bilen bliver serviceret efter fabrikkens anvisninger, for at undgå endnu dyrere værkstedsbesøg i fremtiden. Samtidig sikrer det en god gensalgsværdi, for biler med korrekt udført service vil være mere værd, når de skal videresælges.

– På de halvgamle brugte biler ser vi fejl på eksempelvis dyser, partikelfiltre eller EGR-ventiler, og her er det vigtigt at få udbedret fejlen, dels for at bilen skal være lovlig og ikke forurene unødvendigt i trafikken, dels for at sikre, at motoren ikke får følgeskader, siger Lone Otto.

Få et godt tilbud

En bedre måde at spare på vedligeholdelsen på er at finde et billigere værksted. Her kan det være en god idé at få flere tilbud på et serviceeftersyn eller en reparation. Få tilbuddet sendt skriftligt, og spørg f.eks. ind til, hvilken olie der bruges, og om reservedelene er originale eller alternative dele. Så ved du, om tilbuddene er sammenlignelige.

Ved tandremsskift kan nogle tilbud være med eller uden udskiftning af vandpumpe. Førstnævnte løsning er den sikreste, men selvom den er dyrere, anbefaler FDM den. Er du i tvivl, kan du kontakte FDMs rådgivning.

I de fleste tilfælde er det billigere at beholde sin nuværende bil lidt længere og få foretaget den planmæssige service end at købe en ny bilmodel. Og vil du spare lidt på vedligeholdelsen, kan du undlade evt. professionel klargøring af bilen eller udskyde den supplerende rustbeskyttelse, hvis bilen ikke trænger. Du kan også vælge en uvildig teknisk gennemgang af bilen på et FDM-testcenter, der samtidig kan give dig gode råd om, hvordan du kan spare penge på vedligeholdelse uden at få store regninger senere hen.

Brug for hjælp?

Husk, at du som medlem af FDM har adgang til rådgivning af biltekniske og juridiske eksperter, samt andre gode medlemsfordele, bl.a. vejhjælp og forsikring. 

Få rådgivning