Køb brugt med Motor: Plads til kite og baby

Anna og Steffen er flyttet ud af byen og skal have deres første familiebil. Der skal være plads til en ekstra baby og Steffens kitesurferudstyr.

Par med barn står med ladcykel og kiteboard
Bilist

Efter at være flyttet fra byen og lidt ud på landet kan Anna og Steffen ikke længere klare sig uden en bil. Desuden melder barn nummer to sin ankomst, og så bliver logistikken i hverdagen svær, når man bor i en landsby uden et supermarked.

Steffen har tidligere kørt VW Caddy og er rimelig varm på en bil, som kan give plads til både familien og hans passion for kitesurfing. Men netop Caddy-modellen er ret dyr i anskaffelse, og så er udvalget begrænset. Den har også en kraftig klang af varebil med hård plast og et robust interiør, men det kan være en fordel, når kiteboardet skal ind, og børnene skal have lov til at være børn. 

Drømmebilen er en VW California, men det er økonomien ikke til lige nu, hvor familien udvides og samtidig er på vej ind på boligmarkedet. Derfor skal der findes en fornuftig bil, som kan købes for 120.000 kr. Det er lidt en udfordring, for brugtbilpriserne er steget støt de seneste to år, så hvis man er typen, der plejer at købe en fem år gammel bil til 120.000 kr., skal man nu søge efter biler, der er seks-otte år gamle.

Kender du typen?

VW Caddy er samme biltype som Citroën Berlingo – også kendt som Postmand Per-bilen – som mange familier knuselsker for dens gode udsyn, kæmpe bagagerum og praktiske indretning.

En lidt overset Postmand Perbil er Skoda Roomster, der kom frem i 2006, fik et facelift og så udgik. Man kan ofte gøre et godt køb på sådanne bilmodeller, der er oversete på markedet. Der er også en anden økonomisk fordel, for Roomster er baseret på Skoda Fabia og fås dermed med effektive turbomotorer. Så ud over at den har samme store bagende, gode udsyn fra bagsæderne og kassevognsfornemmelse som konkurrenterne, så kører den markant længere på literen.

Det gælder ikke den anden bilmodel, vi ser på, Renault Grand Scenic, her i en version med en 1.6-liters benzinmotor uden turbo. 13 km/l er ikke imponerende, men det er pladsen og antallet af sæder – hele syv var der i testbilen. Dog er bagagerummet begrænset, når de to bagerste sæder er taget i brug. "Kids are key", sagde Steffen, da vi talte om behov, og det lever en klassisk MPV i den grad op til. Det er børnene og deres behov, der er nøglen til at finde familiens næste bil.

Før MPV’erne og Postmand Perbilerne var det stationcaren, som var familiernes foretrukne valg. I forhold til traditionelle femdørsmodeller fik man lidt bedre loftshøjde ved bagsædet og et markant større bagagerum. Og uanset om man skal have et kiteboard, en barnevogn eller en weekendseng med, så kan stationcaren rumme det meste og mere til.

En af de lidt oversete modeller er den femte generation af Opel Astra. Den kom i 2016 og er derfor nyere end de to andre biler. Det giver den et exceptionelt lavt officielt brændstofforbrug, som er til at komme i nærheden af, hvis man kører med omtanke. Da modellen er så ny, fås den også med mere moderne sikkerhedsudstyr og mere moderne infotainmentsystemer end de to andre.

Eksperternes tips

De tre biler er vidt forskellige typer, og det er godt at afprøve, når man står over for store forandringer i livet. Det er smartere at prøve forskellige biltyper end tre næsten ens stationcars, for ved at prøve nogle biler, som adskiller sig markant fra hinanden, finder man også ud af, hvilke behov der er de vigtigste at få dækket netop nu. Som altid kræver det en god, lang prøvetur og en gennemgang af bilens praktiske egenskaber, før beslutningen skal træffes.

Skillestreg

Der er to punkter, som jeg vil vægte højt i mit bilvalg: sikkerhed og digitale løsninger. Begge er punkter, hvor en Opel Astra klarer sig markant bedre end de to andre biler. Hvis man kan få en bil med automatisk nødbremse, så bør det være et must, når man vælger bil.

Apple CarPlay eller Android Auto er ikke et must, men så alligevel. Det er markant mere betjeningsvenligt og bedre at bruge i trafikken, og så er kortet altid opdateret ulig mange fem-seks år gamle originale navigationsanlæg.

Skillestreg

Mit valg går på Renault Grand Scenic, da den kan opfylde Steffens større pladsbehov. Da bilen har tre separate stole på 2. sæderække, er den mere praktisk, når man har børn med hjem til legeaftaler, hvor børnenes sikkerhedsudstyr er nemmere at montere.

Det er svært at sige noget om gensalgsværdier i disse tider, men da MPV’er med tre separate sæder er en uddøende art, vil man formentlig kunne udnytte efterspørgslen og måske få en god pris for den, den dag den skal afhændes.

Har du brug for hjælp?

Husk, at du som medlem af FDM har adgang til personlig rådgivning af både biltekniske og juridiske eksperter – også når du køber brugt bil.

Få hjælp til bilkøb