Spar penge på din bil: Se eksperternes bedste råd

Bilen er et af de punkter i budgettet, hvor du kan spare mange penge hver måned. Her får du FDMs eksperters tips til at skære i din biløkonomi – både der, hvor det er let, og der, hvor det kræver en ekstra indsats.

Bil, sparegris og mand med lommeregner
Bilist

Coronakrisen er nu erstattet af energikrisen, og det har medført en i nyere tid uset stigende inflation og højere renter. Derfor må mange familier se alvorligt på budgettet, og her er bilen en af de helt store poster efter bolig og dagligvarer. Det gode er, at du let og hurtigt kan begrænse dine udgifter til bilen. Derfor har vi her samlet vores bedste tips til at trimme bilbudgettet og skaffe lidt mere luft i hverdagsøkonomien.

Den ubetinget største post i din biløkonomi er bilens værditab. Det afhænger primært af bilens værdi, men også af bilens størrelse. Derfor er en af de helt store spareøvelser, hvis du kan skifte bil til en mindre bilklasse.

I så fald kan du typisk spare 1.000-2.000 kr. om måneden, også fordi du samtidig vil spare lidt på alle andre poster i bilejerskabet. En anden stor besparelse er, hvis du i de gode tider har valgt at have en ekstra bil, som du reelt kan undvære. I så fald skal der ryddes ud i bilparken.

Giv bilen et hvil

Er du ikke klar til et af disse store sparehug, kan du overveje, om du kan bruge bilen mindre. Udgifterne til bilen handler ikke kun om brændstof, men også om slid, så hver kilometer koster.

Overvej, hver gang du tager bilnøglerne frem, om du behøver at køre, eller om du kan vælge et alternativ tættere på. Og drop de korte ture, hvor det er muligt, for her kører bilen kortest på literen. Tag cyklen eller gå i stedet.

På nogle arbejdspladser er det muligt at arbejde hjemmefra. Kan du det, sparer du ikke kun transporttid, men også benzin og dækslid, og måske kan du strække et serviceeftersyn. Skal du møde hver dag, kan du også overveje samkørsel – enten hvor du har andre med, som giver et tilskud til din biløkonomi, eller hvor du kører med andre. Du bør naturligvis også kigge i forskudsopgørelsen og sikre dig, at du får kørselsfradrag, hvis du er berettiget til det.

Er disse tiltag stadig for voldsomme, er der heldigvis en masse andre steder i bilbudgettet, hvor du kan spare.

I galleriet herunder har vi gennemgået posterne i FDMs bilbudget, hvor du med en lille indsats kan skære i dine udgifter til bilen – hver en krone sparet er en krone tjent.

Hvad koster bilen dig?

Overvejer du at købe ny bil? Og er du nysgerrig på, hvad den firehjulede kommer til at koste dig det kommende år? FDM har udviklet en beregner, som kan hjælpe dig med at få overblik over dit bilbudget, uanset om du vælger en benzin-, diesel-, plugin-hybrid- eller elbil. 

Prøv beregner