København nedlægger hver anden p-automat

Stadig flere bilister betaler for deres parkering via apps på mobilen. Derfor fjerner Københavns Kommune nu halvdelen af sine p-automater. Ny bemandet hotline skal hjælpe bilister uden smartphones med p-betaling.

P-automat i København
Bilist

Først røg de velkendte parkometre, og nu har tiden så indhentet parkeringsautomaterne.

Flere og flere bilister betaler nemlig for parkeringen via en app på deres smartphones. I Københavns Kommune udgjorde andelen af betalinger i p-automaterne i december måned således kun 3,6 procent af det samlede antal transaktioner. Derfor har Københavns Kommune besluttet at nedlægge hver anden af kommunens omkring 880 p-automater.  

Helt konkret fjernes 432 p-automater, som i stedet vil blive erstattet af informationsskilte.

Sparer 2,5 mio. kroner

Forvaltningen forventer, at de færre p-automater vil spare kommunen for godt 2,5 millioner kroner årligt i drift og vedligehold af automaterne.

Planen er at nedlægge de automater, der bliver foretaget færrest køb ved, i områder, hvor der i forvejen er mange automater. Det betyder, at der i kommunens gule p-zone nedlægges få automater, da der her i forvejen er langt mellem dem. Omvendt vil der i flere af brokvartererne og på Amager blive nedlagt en større del af de nuværende automater, skriver Teknik- og Miljøforvaltning i en pressemeddelelse.

I første omgang nedlægges betalingsautomater derfor på Amager. Siden følger Christianshavn, Vesterbro, Indre Nørrebro, Indre By, Valby og Ydre Nørrebro.

Åbner ny servicetelefon

Det har siden 2018 kun været muligt at betale med betalingskort i parkeringsautomaterne, da man dengang helt afskaffede muligheden for at betale med kontanter.

Det er dog ikke alle bilister, der har mulighed for at betale via en app på telefonen. Derfor opretter kommunen nu en servicetelefon, hvor bilister kan indtaste oplysninger om den konkrete betalingszone, tidsrum og registreringsnummer, inden de sendes videre til en robot, som håndterer betalingsoplysninger.

Ud over betalingsautomaterne driver Teknik- og Miljøforvaltningen omkring 650 infostandere, der viser, hvilken betalingszone man befinder sig i samt mulighederne for betaling. De bliver også nedlagt og erstattet af skiltning.

P-information
Ud over p-automaterne nedlægger Københavns Kommune også 650 såkaldte infostandere, som erstattes med skilte, der ikke kræver drift og vedligeholdelse. (Foto: FDM)

Bilister betaler via apps

FDM har spurgt Frederiksberg, Odense, Aarhus og Aalborg Kommuner, om der også her er udsigt til færre p-automater. Ikke umiddelbart, lyder svarene samstemmende. Heller ikke selvom bilisterne ligesom i København i stigende grad betaler via p-apps på mobilen.

På Frederiksberg sker kun én procent af betalingerne på en af kommunens i alt tyve p-automater, mens det i Aarhus er det mellem otte og ni procent. Resten sker via p-apps. Alligevel har ingen af de to kommuner planer om at reducere antallet af automater. Det samme gælder i Odense Kommune.

Anderledes glade for automaterne er bilisterne i Aalborg. Her er det nemlig muligt at tjekke ind og ud med sit betalingskort og dermed kun betale for den tid, man parkerer. Derudover slipper bilisterne for de gebyrer, som udbyderne af p-apps tager. Typisk er de på 10 procent eller et fast beløb.

 

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid kontakte vores rådgivning og få hjælp af vores eksperter. Både hvis du har fået en p-afgift, du ikke forstår, eller hvordan du grejer reglerne for parkering.

Kontakt rådgivningen