Helårsdæk overhaler sommerdæk i vinterføre

Langt de fleste bilister skifter mellem sommerdæk og vinterdæk. Men helårsdæk vinder solidt frem. Det kan være en fin løsning til nogle, mener FDM, men for mange vil vinterdæk være klart det bedste.

Biler i vintersjap.
Bilist

Langt de fleste personbiler kører på vinterdæk om vinteren. I den sidste uge af januar havde 78 procent af de tjekkede biler vinterdæk, viser en optælling fra Dækbranchen Danmark.

Det er på samme niveau som de foregående års tællinger.

Dog ses en svagt faldende tendens i brugen af vinterdæk, men det skyldes ikke, at danske bilister skøjter gennem vinteren på sommerdæk.

Flere på helårsdæk end sommerdæk

Derimod vinder helårsdæk frem, og her om vinteren sker det både på bekostning af vinterdæk og sommerdæk.

Som noget nyt er andelen af biler med helårsdæk nu større end med sommerdæk på denne årstid. Det står 12 procent mod 10 procent.

Udviklingen i danskernes brug af vinter-, sommer- og helårsdæk.
Udviklingen i danskernes brug af vinter-, sommer- og helårsdæk. Gennem de seneste 15 år har vinterdæk vundet kraftigt frem om vinteren. Kilde: Dækbranchen Danmark

Dermed udgør biler med vinterdæk og helårsdæk tilsammen 90 procent, og den andel har aldrig været højere.

FDM: Helårsdæk kan være fine

FDM ser ændringen i danskernes dækvaner som et naturligt resultat af udviklingen inden for dækverdenen. Der introduceres flere og flere helårsdæk med udmærkede egenskaber, og hvor enkelte bilproducenter ligefrem vælger at sælge nye biler med helårsdæk fra ny.

– For en del danske bilejere er helårsdæk et glimrende alternativ, og under alle omstændigheder en langt bedre løsning, end hvis man kører hele året igennem på sommerdæk, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

Han understreger, at FDM stadig anbefaler vinterdæk til bilister, der enten skal på skiferie med bilen, eller som gennem vinteren har behov for altid at kunne køre uanset vejr og føre.

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve