Overvandt frygt: Tilbage i bilen efter flere års pause

Ligesom biler kan kørefærdigheder ruste. Men sniger usikkerhed og frygt sig med ind på førersædet og forhindrer dig eller dine pårørende i at køre bil, behøver bilkørslen ikke at være parkeret for evigt. Der er flere måder at komme tilbage bag rattet på, selvom det kan virke uoverskueligt.

Prøv at give bilen en chance til
Bilist

Byens biler, cykler og fodgængere rykker rundt mellem hinanden som brikkerne i et gigantisk spil Tetris. På motorvejene skal der flettes i høj fart, og landevejene kan være mørke og regnfulde. Og så er der parallelparkeringen, hvor køen af biler bagved bare vokser og vokser.

Trafikken kan være kompliceret og stressende, og for nogle bliver det for meget. De smider titlen som bilister og hopper på cyklen, ind i bussen eller toget eller nøjes med at sidde på passagersædet.

Men det er ærgerligt, for det er faktisk ikke så svært at vedligeholde eller genopfriske sin bilkørsel.

Det mener Helle Pedersen, der er instruktør på FDM Sjællandsringen. Her underviser hun i køreteknik, hvor kursisterne får lov at prøve grænserne af i deres egne biler på et lukket område. Blandt dem er der også folk, der vil have pudset formen af bag rattet.

"De kommer med vidt forskellige forudsætninger. Nogle har kørt meget lidt eller slet ikke, og de deltager for at komme til at føle sig mere sikre. Andre har fået kurset i gave, fordi nogen mener, at det kunne de sikkert godt trænge til. For nogle er det nødvendigt, fordi ægtefællen er blevet syg eller er død. Andre igen har fået en ny bil, som de vil prøve af i vanskelige situationer", siger Helle Pedersen, der også har sin egen køreskole.

Skubber til grænserne

De køretekniske kurser starter med en introduktion til øvelserne, og der bliver talt om bremser, dækmønstre, brug af sikkerhedssele, ulykkesfaktorer, opmærksomhed i trafikken og meget andet. Herefter er det ud på asfalt og glatbane for at manøvrere bilen gennem en række øvelser.

Kursisterne får bl.a. lært at katastrofebremse og undvige og i den mere afdæmpede ende at bakke om hjørner og parallelparkere. De bliver hver udstyret med en walkie-talkie i bilen, så de altid er i kontakt med instruktøren.

"Vi guider folk igennem øvelserne og gentager, hvad formålet er med dem, og hvorfor det er vigtigt at lære de forskellige manøvrer. Nogle bliver ret overvældede, når de kommer ud på banen og mærker, hvordan bilen reagerer – hvor meget farten betyder for bremselængden på forskellige underlag, og hvad de selv kan gøre for at styre bilen i svære situationer. Vi skubber til deres grænser, så de kan blive mere trygge med bilen i alle situationer", forklarer Helle Pedersen.

For hende har det seks timer lange kursus været en succes, hvis folk har fået mere mod på at køre bil, og deres interesse for køreteknik og sikkerhed er blevet vakt.

"Især på vores kurser, der udelukkende er for kvinder, får deltagerne ofte en ahaoplevelse. Vi skaber et forum, hvor de tør stille nogle af de spørgsmål, som de måske ikke vil stille andre steder. De får en interesse for, hvad bilen kan – noget, de aldrig tidligere har gået op i", siger Helle Pedersen.

Brug det, du har lært

Mens det på det køretekniske anlæg gælder om at presse bilen og ramme sine grænser, er det anderledes ude i trafikken, hvor Helle Pedersen som kørelærer også bliver kontaktet af folk, der vil genopfriske bilkørslen.

"Det handler mere om deres usikkerhed omgivet af andre biler i bestemte situationer. De vil f.eks. gerne blive fortrolige med at komme igennem rundkørsler, køre på motorvej eller køre i mørke. De efterspørger også at få kendskab til de nyeste regler".

Og så skal de ellers bare sørge for at køre bil så meget som muligt.

"Jeg siger både til mine nye elever og dem, der har haft kørekort længe, at de skal holde det, de har lært, ved lige – også selvom det bare er på korte ture. Det skal være en selvfølge at køre bil i stedet for at være en kamp med sig selv, hvor man tænker „åh nej, nu skal jeg ud at køre bil igen“", siger hun.

For det meste lykkes det hende at give bilisterne et blidt skub ud på vejene igen.

I nogle tilfælde fraråder hun dog, at bilisten fortsætter. Her er usikkerheden for stor, og evnerne for små, fordi kørekortet ikke er blevet brugt.

Vil du på køreteknisk kursus?

Bliv sikker og tryg i trafikken med et køretekniske kursus. Det er inkluderet i dit medlemskab, hvis du har FDM Komplet.

Sådan kommer du på køreteknisk kursus