Tankstationer pumper el til bilisterne

Landets tankstationer er i hastigt tempo ved at udvikle sig til små ladeparker. Flere end 100 tankstationer tilbyder nu hurtig- eller lynladning, og mange flere er på vej. Dermed bliver det noget lettere at få ladet elbilen i både byområder og langs vejene.

Elbil lader hos Shell.
Bilist

Benzin- og dieselstanderne på landets tankstationer bliver i stigende tempo suppleret med lynladere.

Dermed er det på kort tid blevet noget nemmere at finde et sted til en gang ekspres-strøm, uanset om det er i byområder eller uden for.

Flere end 100 ud af landets 2.000 tankstationer har nu lynladere, og ifølge en opgørelse fra tankstationernes brancheorganisation, Drivkraft Danmark, vil tallet være vokset til over 300 i løbet af 2023 og 2024. Reelt kan antallet blive noget højere.

Circle K er kommet hurtigst fra start med lynladere.
Circle K er kommet hurtigst fra start med lynladere. Selskabet vil i 2023 gå fra 100 til godt 200 ladestandere i Danmark. 

Hver af de 300 stationer har eller får som minimum to ladestik, men mange steder kan fire eller seks biler lades samtidig.

Bilister kan lide det kendte

Genvej til elektriske tankstationer

En ny hjemmeside gør det lettere at se, hvilke tankstationer der nu og i fremtiden tilbyder elbil-ladning. Vioplader.dk drives af Drivkraft Danmark, som har stort set alle brændstofkæder som medlem. Desuden er ladeselskabet Allego med i foreningen og på hjemmesiden.

Og det passer tilsyneladende danske bilister godt, at det går den vej. I en undersøgelse betalt af Drivkraft Danmark svarer 91 procent af de adspurgte, at de gerne vil have mulighed for at oplade på stationerne.

- Vi ved fra vores undersøgelser, at adgangen til opladning samt planlægning fylder ret meget hos bilister, som skal skifte til elbil. Derfor er det rigtig positivt, at tankstationerne nu for alvor er på banen og udfordrer lademarkedet, siger chefkonsulent i FDM, Ilyas Dogru.

Stort set alle brændstofkæder er i gang med udrulningen, men særligt Circle K har fart på. Kæden vil de næste seks måneder fordoble antallet af standere (á to ladestik) fra de nuværende 100 til over 200.

Shell har pt kun seks stationer med el, men inden for kort tid vil det vokse til over 40, og ved udgangen af 2024 er målet 100.

Tankstationer tilbyder den kendte betalingsløsning med betalingskort. Og nogle af dem skilter tydeligt med strømprisen.
Tankstationer tilbyder den kendte betalingsløsning med betalingskort. Og nogle af dem skilter tydeligt med strømprisen. Arkivfoto

Betaling med kort

Q8 går i 2023 fra 18 til 28 stationer, mens OK har en langsigtet plan om 500 steder.

Fælles for servicestationerne er, at man kan afregne med betalingskort, og mange af stationerne skilter med strømprisen på lige fod med benzin og diesel.

- Synlige priser og lettere betalingsmåder er en udfordring på lademarkedet i dag. Det gør tankstationerne noget ved. Især er danske bilister glade for at betale med kort, siger Ilyas Dogru. Han tilføjer:

- En opfordring til tankstationerne fra FDM er, at tankstationerne tænker mere i variable priser på lynladning – ikke nødvendigvis på timebasis - men i hvert fald på dagsbasis, som vi kender det fra benzin- og dieselverdenen.

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve