EU vil gøre dit kørekort digitalt

Nyt EU-forslag vil indføre fælleseuropæisk digitalt kørekort, lette kørekortreglerne og gøre det nemmere at inddrive bøder på tværs af landegrænser. FDM mener, forslaget rummer gode takter, der kan forbedre trafiksikkerheden. 

Kørekort
Bilist

Snart kan du måske nøjes med at swipe på din mobiltelefon, næste gang du skal vise dit kørekort.

Står det til EU-Kommissionen, skal kørekort i EU nemlig være i en digital udgave. 

Ifølge Kommissionen vil det gøre det nemmere at udskifte, forny og ombytte kørekort, hvis det i fremtiden kan køres online. Derudover vil borgere uden for EU få nemmere ved at ombytte deres kørekort til et EU-gyldigt et af slagsen.

Siden 2020 har det i Danmark være tilladt at have en digital kopi af kørekortet i en app på mobiltelefonen. Den digitale løsning er dog kun gyldig i Danmark og erstatter ikke det fysiske kort.

I alt havde 1,3 millioner danskere i april 2022 hentet det digitale kørekort til deres mobiltelefon, oplyser Digitaliseringsstyrelsen, der står bag den danske kørekort-app.

”Danskerne har taget godt imod det digitale kørekort, der kan gøre hverdagen en smule lettere. Hvis løsningen kan udvides til også at gælde i hele EU, vil det være et plus”, siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.

Nemmere at opkræve bøder

Et digitalt kørekort er bare ét af flere forslag fra EU-Kommissionen på området for kørekortregler.

For eksempel foreslår Kommissionen for nye bilister dels en prøvetid på to år, dels en nultolerance for spirituskørsel.

Derudover skal det være muligt at køre bil, allerede fra man er 17-år, hvis man ledsages af en erfaren person. Det er allerede i dag tilladt i Danmark og flere andre EU-lande.

Det skal også være nemmere at inddrive bøder på tværs af landene. Konkret foreslår Kommissionen, at det skal være muligt at få adgang til nationale kørekortregistre på tværs af landegrænser, så det bliver nemmere at straffe lovovertrædelser begået i udlandet. I dag forbliver omkring 40 procent af færdselsforseelserne begået i andre EU-lande ustraffet.

EU-Kommissionen vil også udvide omfanget af færdselsforseelser, der kan inddrives bøder for på tværs af landegrænserne til:

  • ikke at holde tilstrækkelig afstand til forankørende
  • farlig/hasarderet overhaling
  • farlig parkering
  • overskride fuldt optrukken spærrelinje
  • kørsel mod ensretning
  • ikke at respektere reglerne og at lave en nødkorridor i tilfælde af kø
  • køre med overlæs

Kørekortet kan ryge i hele EU

Endelig – og nok så væsentligt – vil EU-Kommissionen gøre frakendelse af førerretten gyldig i hele EU. Det betyder, at mister man sit kørekort i ét EU-land, gælder det i hele EU – også ens hjemland. Det er ikke tilfældet i dag.

”Det er gode forslag, EU-kommissionen kommer med. Nogle elementer kender vi allerede i Danmark, andre er taget fra andre landes gode erfaringer. Samlet set vil pakken kunne bidrage til en forbedring af den europæiske trafiksikkerhed,” siger Dennis Lange.  

EU-Kommissionens forslag skal nu behandles i EU-Parlamentet og EU’s ministerråd, inden det kan vedtages.

 

Har du fået en bøde på ferien?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter. Også hvis du er i tvivl om en bøde, du har fået på ferien.

Kontakt rådgivningen