Her har Teslas prisbomber ramt brugtbilsmarkedet

Brugtbilsmarkedet har været tumultarisk de seneste par år, og for de elektriske biler har det været nærmest helt kaotisk det seneste halve år. Men der er ved at være ro på, og der er klare tendenser på, hvilke man skal købe, også blandt benzin- og dieselbilerne. 

Rød modelbil på flere stabler af penge.
Bilist

Teslas markante prisnedsættelser den 13. januar trækker stadig spor ind på brugtbilsmarkedet, hvor det konkret har betydet gennemsnitlige fald på ca. 80.000 kr. for en Model 3 Standard Range og 100.000 kr. for en Model Y Long Range. Men priserne er også faldet på konkurrerende elbiler.

- Teslaeffekten slår igennem og har presset prisen ned på brugte elbiler. Det betyder at flere elbiler nu er kommet så langt ned i pris, at flere bilkøbere nu har råd til at skifte til en elektrisk bil, siger Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom i FDM.

Det betyder at brugte elbiler generelt er blevet mere attraktive at købe, typisk de modeller som konkurrerer direkte med de to populære Tesla-modeller. Det kan være en Audi Q4 e-tron, Skoda Enyaq, Ford Mustang Mach-e samt VWs modeller ID.3 og ID.4. Men Ilyas Dogru har et tip til dem, som overvejer at købe en brugt Tesla.

- Fordi efterspørgslen er så stor på både nye og brugte Tesla'er, så er brugtpriserne ikke markant lavere end prisen på en ny Tesla Model 3 eller Model Y. Derfor er det mit råd, at man før et køb af en brugt Tesla tjekker, hvad en tilsvarende ny model koster. Og er prisforskellen ikke markant, så gå efter den nye bil, siger Ilyas Dogru, der også påpeger, at man får en længere fabriksgaranti ved at købe en ny bil.

På brugtbilsmarkedet er søgningerne på Tesla nu tre gange højere, end før de satte priserne ned, og generelt er søgningerne på elbiler fordoblet i forhold til den 12. januar.

Her skal du handle om prisen

Er man ikke til elbiler, så er der også spændende takter blandt de brugte biler, der kører på benzin og diesel. Generelt set er priserne faldet på alle brugte biler, og det får Bilbasens markedsanalytiker, Jan Lang, til at udtale, at brugtbilsmarkedet nu er skiftet til at blive købers marked. Siden september 2022 er priserne i gennemsnit faldet med 15 procent, så priserne er blevet mere attraktive på brugte biler. 

Jan Lang understreger også, at man nu er begyndt at se flere brugtbilshandlere, hvor sælgerne giver afslag i prisen. Det har ikke været tilfældet de senere år. Det er især blandt de mindre populære biltyper, at muligheden for at handle om prisen er størst.

De mindst populære biltyper p.t. er store plugin-hybrider og luksusbiler. Det er her at bilerne står til salg i længst tid, men selvom du får et godt afslag i prisen, skal du være opmærksom på, at denne biltype også forventes at få et højt værditab i ejerperioden, fordi de også bliver svære at sælge igen.

BMWs plugin-hybrid 545e står til opladning.
BMWs 5-serie var populær da den kom frem som plugin-hybrid, hvor du kunne få meget bil for pengene. Men som brugt er den ikke så eftertragtet, og det gælder generelt for brugte plugin-hybrider, der koster over 250.000 kr.. 

Der er også et meget stort udbud af brugte SUV-modeller, og også her er der lidt større udbud end efterspørgslen er til. Så har du is i maven, kan du få handlet prisen ned eller få ekstraudstyr med i handlen. Efterspørgslen efter biler i mellemklassen eller større firmabiler passer godt til udbuddet, men også her bør du handle om prisen for ikke at blive snydt. Husk at tjekke prisen op mod de billigste på brugtbilsmarkedet på hhv. bilbasen.dk samt biltorvet.dk.

Plugin-hybrider har længe været omtalt som en trædesten mellem brændstof- og elbiler. P.t. er de billigste plugin-hybrider fortsat eftertragtet på brugtbilsmarkedet, men de større og dyrere plugin-hybrider til priser over 250.000 kr. har lavere efterspørgsel og står længere tid til salg, før de bliver solgt.

Tre biltyper hitter

De mest populære biltyper ud over elbilerne er mikrobiler, minibiler og MPV'er. Disse tre biltyper er til salg i kort tid, og det betyder, at muligheden for at få et afslag er mindre, fordi forhandleren ved, de har en god vare.

- Især mikrobilerne og MPV-modellerne bliver stort set ikke solgt som nye biler, og det betyder, at de er ekstra eftertragtede på brugtbilsmarkedet, ikke bare nu men også i fremtiden. Dermed vil du købe en bil, som holder prisen godt, og som derfor bliver billigere at eje, siger Ilyas Dogru.

Blandt mikrobiler er det især biler som Hyundai i10, Skoda Citigo og Toyota Aygo der er interessante. Overvejer man at købe en MPV, så er den dominerende bil VW Touran, især den generation som kom frem i 2015. Man kan også overveje Citroën C4 Picasso/Space Tourer, Ford S-Max og Toyota Verso. 

Minibiler er fortsat blandt de mest populære biler på nybilsmarkedet, og det er fortsat benzinudgaverne, som dominerer markedet. De kan også være interessante som brugtbilskøb, men hold øje med kampagner og slagtilbud på nye biler, der kan være konkurrencedygtige med de brugte biler.

 

Overvejer du at købe brugtbil?

Husk, som medlem af FDM kan du altid kontakte vores rådgivning og få hjælp af vores eksperter. Det gælder alt fra hvilken bilmodel du skal vælge til at guide dig til et sikkert brugtbilskøb. 

Kontakt rådgivningen