Nu må p-vagterne flytte din bil

Problemet med især elbiler, der holder på ladepladser, selvom de ikke lader, er blevet så stort, at p-vagterne nu får mulighed for at flytte bilerne uden at inddrage politiet. FDM ser flere udfordringer i løsningen.

BEMÆRK DETTE ER EN APRILSNAR: 

App til p-vagt til at låse bil op
Bilist

Elbiler, der holder på en ladeplads uden at lade, har længe været et problem. Men nu afprøver kommunerne en ny løsning for at komme problemet til livs. P-vagterne får nemlig mulighed for selv at flytte de biler, der ikke lader, til andre p-pladser.

- Det er en udfordring for især dem, der bor i byerne, at de ikke kan komme til at lade deres elbiler, fordi elbilisterne ikke er gode nok til at flytte deres biler, når de ikke længere lader. Derfor er der nogle gode tanker i løsningen, men vi ser også nogle udfordringer, siger Dennis Lange, chefkonsulent i FDM.

P-vagterne får adgang til en app, der gør det muligt at låse bilen op og flytte den til en anden ledig plads op til 200 meter væk. Når bilen flyttes, sendes der en besked til bilens ejer med GPS-position på den nye parkering.

- Selvom det løser problemet med ladekapacitet i byerne, så er der også en del udfordringer. Vi er bekymret for situationer, hvor der kommer skader på bilerne, eller hvor der opstår tvist om genstande, der angiveligt er forsvundet fra bilen. Og så er der hele spørgsmålet om vanvidsbilisme, hvis en p-vagt har en tung speederfod. Derfor har vi også skrevet til justitsministeren for at få afklaring af, hvordan bilisterne står i disse situationer, siger Dennis Lange.

Gratis for elbilister

Det er gratis for elbilister at få flyttet bilen, mens ejere af benzin- og dieselbiler både vil få en p-afgift for at holde ulovligt på en elbilplads og en ekstra afgift på 950 kr. for at flytte bilen.

Det er kun moderne biler med nøglefri betjening, der kan åbnes og flyttes af p-vagten. Ældre biler, der skal åbnes med en gammeldags nøgle, kan fortsat kun kunne flyttes af politiet.

FDM regner med, at det kun vil være i en begrænset periode, at p-vagterne skal flytte bilerne. På sigt vil teknologien fra de selvkørende biler betyde, at bilerne selv kan køre væk, når de er færdigladede.

Den nye forsøgsordning træder i kraft 1. april og kører et år, hvorefter effekten vil blive evalueret.