Ulovligt klistermærke kan koste dig 1.000 kroner

Ny dille får flere bilister til at ’pynte’ bilens nummerplade med et lille klistermærke. Men mærket er ulovligt, og som bilist risikerer man en bøde på 1.000 kroner. FDM opfordrer til ikke at bruge mærket.

Nummerplade med ulovligt sort dk-mærke afbilledet på computerskærm
Bilist

Hvis du synes, at nogle nummerplader er begyndt at se lidt anderledes ud, er den god nok.

En ny dille breder sig nemlig blandt bilister, der er begyndt at style deres EU-nummerplade.

Med en ny type klistermærke ændrer de mærket med den blå DK-landekode i nummerpladens venstre side. I stedet sætter de et lignende, ofte sort, mærke over. Enten med EU-symbolet med stjerner eller med et dannebrog. Typisk fordi de synes, at det sorte mærke er pænere og passer bedre til bilens udtryk.

Mærkerne kan købes i biludstyrsbutikker eller på nettet, hvor FDM har set dem til priser fra 70 kroner og op til over 100 kroner. Der gøres dog opmærksom på, at mærkerne ikke er lovlige at bruge.

Også i forbindelse med foliering af biler er make over af nummerpladen populært, når bilen nu alligevel skifter farve.

Som en folieringsvirksomhed skriver på sin hjemmeside:

”Er du også træt af det blå EU-mærke, eller ønsker du bare at gøre din nummerplade lidt mere speciel, så kan du med dette (sæt af klistermærker, red.) gøre DK-mærket sort på begge dine nummerplader. (…) Pas på med højtryksrenser på klistermærket for at få den længste holdbarhed. Dansk produceret og topkvalitet.”

Også her gøres der opmærksom på, at mærkerne ikke er lovlige til gadebrug. Alligevel tilbyder virksomheden et sæt klistermærker til omkring 100 kroner.

Det er let at finde de ulovlige klistermærker til salg i danske netbutikker

Kan få en bøde

Men selvom det lille klistermærke kan synes uskyldigt, er det ulovligt og en overtrædelse af registreringsbekendtgørelsen, og pyntesyge bilister risikerer dermed en bøde på 1.000 kroner.

En nummerplade er nemlig statens ejendom og kun til låns og må derfor ikke ændres.

FDM har været i kontakt med flere politikredse, og i flere af dem er man med mellemrum stødt på biler med de små klistermærker. 

Bliver man stoppet med et af de ulovlige klistermærker, koster det 1.000 kroner i bøde.

– Vi kan kun opfordre bilister til at undlade at bruge klistermærkerne. Ikke bare fordi det er ulovligt at ændre på sin nummerplade, men også fordi man risikerer en bøde, siger advokat i FDM Michael Ern Nielsen.

FDM har forsøgt at få en kommentar fra Motorstyrelsen om dels styrelsens kendskab til mærkerne, dels om det er at betragte som dokumentfalsk, men styrelsen er ikke vendt tilbage på FDMs henvendelse.

Bilister har siden 2009 haft mulighed for at vælge en såkaldt EU-nummerplade, der er forsynet med den lille blå DK-landekode. Helt som vi kender det fra andre EU-lande. Med den slipper bilister for at forsyne bilen med et DK-mærke, når de kører i udlandet.

Ønsker man i stedet en nummerplade uden EU-mærket, er det stadig muligt at vælge den.

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp i vores rådgivning, hvis du er i tvivl om love og regler.

Kontakt rådgivningen