Første lynladepark klar på Sjællands motorveje

For første gang kan elbilister nu lynlade på en sjællandsk motorvejsrasteplads. Dermed er der nu fire af slagsen i Danmark og fire mere er undervejs, bl.a. to ved København. Samtidig varsler Circle K to store ladeanlæg på Fyn og i Jylland.

Ladepark Tappernøje Vest.
Bilist

Lynhurtigt går det normalt at komme ned eller op ad Sydmotorvejen, hvor fartgrænsen er 130 km/t. og trafikken for det meste moderat. Og nu er det også muligt lynhurtigt at få den tabte strøm tilbage på elbilen på samme motorvej.

På rasteplads Tappernøje midt mellem København og Rødby/Gedser er der nu åbnet lynladeparker i både nord- og sydgående retning.

Det er Circle K, som driver begge anlæg i tillæg til sine benzin- og dieselstandere på samme rastepladser.

Cirkle K's lynladere i Tappernøje.
Circle K' har seks lynladere med 300 kW til deling mellem to biler på hver af de to anlæg i Tappernøje. Bilisterne kan køre begge veje ind og i øvrigt cirkulere om laderne for at finde den rette plads. 

12 lynladere på hver rasteplads

På hver rasteplads er der 12 lynladepladser, hvoraf de ti er til almindelige personbiler, og de to er til lange køretøjer, f.eks. biler med campingvogn eller trailer eller til større varevogne.

Lynladerne har en effekt på til 300 kW, som skal deles af to biler, hvis begge pladser ved samme lader er i brug.

Prisen er den samme som på øvrige danske Circle K-anlæg – ved åbningen 4,50 kr. pr. kWh. Man kan bl.a. betale med gængse betalingskort og Circle K’s eget brændstofkort og egen app.

Ladeplads til lange køretøjer.
I den ene side af anlægget findes to gennemkørselspladser til lange køretøjer, f.eks. biler med campingvogn. Dem ventes der en del af i sommerperioden.

Ligger samme med tankstation og rasteplads

Ladeparkerne ved Tappernøje har direkte adgang til rastepladsernes øvrige faciliteter, såsom borde og bænke, legeplads og toiletter foruden muligheden for at købe mad og drikke på Circle K’s døgnåbne servicestationer.

Og sådan skal det være, mener FDM.

– Med flere og flere elbilejere får vi hos FDM mange henvendelser fra medlemmer om, at de efterspørger faciliteter ved ladepladserne, siger chefkonsulent Ilyas Dogru.

– Når det tager længere tid at oplade en elbil end at tanke en benzinbil, er det fantastisk, at der er adgang til toiletter, legeplads til børn og ikke mindst mulighed for at købe mad og drikke, tilføjer han.

Indkørslen til ladepladsen for lange køretøjer.
Så snart biler med påhængsvogn er drejet ind på ladeområdet, skal de straks efter atter dreje til højre for at komme frem til deres to særlige baner. Det er der bare ingen information om. Hvis Vejdirektoratet besinder sig og vil sætte et lille skilt op, er der fin plads til det på den lille helle midt i billedet.

Overdækkede og med 'rundkørsel'

Vejdirektoratet har derudover valgt at overdække ladepladserne – både på Fyn, på Sjælland og på alle kommende – så elbilisterne kan stå i læ for sol og regn, når de lader. På taget er der solceller.

– Vi har indrettet ladeparkerne, så det er muligt at cirkulere rundt om ladestanderne. Det skal gøre det nemt for elbilisterne at finde en ledig plads og få placeret bilen rigtigt i forhold til ladestikket, forklarer projektleder i Vejdirektoratet Charlotte Veiss-Pedersen.

På rasteplads Tappernøje Øst er Vejdirektoratet desuden i gang med at udvide med flere parkeringspladser til lastbiler.

Afspærringen til det nye anlæg fjernes.
For en gangs skyld var der ingen minister til at åbne et nyt ladeanlæg. I stedet måtte afspærringen lavpraktisk fjernes af projektleder i Vejdirektoratet, Charlotte Veiss-Pedersen, og direktør for hovedentreprenøren Würtz, René Würtz. Dermed kunne ladeparken tages i brug af bilisterne 9. maj 2023. 

40 ladeparker på vej

Åbningen er andet trin i Vejdirektoratets omfattende plan for anlæg af 600 lynladere fordelt på omkring 40 ladeparker direkte på motorvejsnettet.

De to første, som drives af Clever, åbnede for nylig på rasteplads Lillebælt Syd og Nord på Fynske Motorvej.

To mere på Sjælland er på vej. Som en overraskende melding kom det frem i sidste uge, at Danmarks ældste motorvejsrastepladser snart får lynladere. Det er Storkereden og Lærkereden på Helsingørmotorvejen.

Ladepark Tappernøje Øst.
Ladepark Tappernøje Øst, der ligger på Sydmotorvejens nordgående spor, åbner 12. maj, så bilister kan lade. Derefter mangler der stadig en del arbejde på området. 

OK vinder udbud på Storkereden

Her skal OK ikke blot drive otte ladepladser på Storkereden (nordgående) og fire ladepladser på Lærkereden (sydgående), men det danske brændstofselskab genåbner også Storkereden som serveringssted i form af en OK-Plus butik.

Ikke siden 2014 har der være cafedrift på den historiske rasteplads.

Mens caféen ventes at åbne til efteråret, er der ikke sat dato på ladeanlægget.

Borde og bænke ved ladepladserne.
Der er borde og bænke ved tankstationen lige ved siden af ladepladserne og snart også nogle direkte ved laderne. Lidt væk er en legeplads. 

Fynsk ladepark får to operatører

Også på Vestfyn arbejder Vejdirektoratet på en ladepark. Den skal ligge ved Langeskov og betjene trafikanterne i begge retninger.

Her kommer der 30 ladepladser, og som noget nyt skal to ladeselskaber deles om en ladepark. Det glæder i høj grad FDM.

– Vi har længe haft et ønske om, at Vejdirektoratet bidrager til konkurrencen for opladning ved at flere ladeoperatør kan operere ved samme ladepark, og det ønske håber vi gør sig gældende i fremtidige udbud også, siger chefkonsulent Ilyas Dogru.

Storkereden restaurant.
Den historiske Storkereden på Helsingørmotorvejen får til efteråret atter en cafe. Lidt senere vil seks lynladere være klar.

50 Circle K-stationer med lynladning

De 2 x 12 lynladere ved Tappernøje er Circle K’s største anlæg i Danmark, men to mere i samme liga er på vej.

I begge tilfælde kombineres de med noget så usædvanligt som en helt ny, betjent servicestation. Den ene er under opførelse ved Odense Syd-frakørslen på Fynske Motorvej; den anden kommer ved Horsens Syd på Østjyske Motorvej.

Circle K er det brændstofselskab med flest lynladepladser i Danmark. Selskabet har på godt et år etableret over 175 lynladepladser, og i de kommende måneder er målet at nå 200. Det fordeles på 50 Circle K-stationer.

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve