Kreative nummerplader hitter – men her går grænsen

Mange har svært ved at huske nummerpladen på deres egen bil. Men danner nummerpladen et ord, er det straks nemmere. Ikke mindst hvis pladen vidner om bilejerens opfindsomhed – og den slags ser man en del af på de danske veje.

Illustration med eksempler med ønskenummerplader
Bilist

BEDSTE, GREVEN og JESUS er bare nogle af de opsigtsvækkende nummerplader, danskerne enten har kunnet se eller stadig kan være heldige at møde på vejene. Ifølge Motorstyrelsen var der 1. januar 2023 indregistreret 3.000 aktive ønskenummerplader i Danmark. I 2021 blev der købt 560 ønskenummerplader, og i 2022 blev der indregistreret 540.

Det er op til din egen opfindsomhed at finde på teksten på en ønskenummerplade. Der er dog grænser. Registreringsbekendtgørelsen angiver, at ønskeplader ikke „må vække anstød eller være til ulempe for nogen“. På skat.dk hedder det: „Du kan ikke få en kombination, som kan virke stødende. Vi i Motorstyrelsen vurderer, om du kan få den kombination, du ønsker.“

Når Motorstyrelsen afviser en ønskenummerplade, er det generelt ikke hensynet til ansøgerens ønske, der vægtes højest, men derimod hensynet til den brede del af befolkningen. Det er en vurdering fra sag til sag, hvad Motorstyrelsen afviser og tillader.

– Vores vurdering går typisk på, om nummeret kan henføres til f.eks. terror, våben, diktatur og sexisme eller indeholder stærke bandeord eller seksuelt ladede udtryk. Derudover vil man ikke kunne få numre, som henfører til kongehuset – Krone 1, Krone 2 osv., oplyser underdirektør i Motorstyrelsen Claus Holm.

Siden 2013 har Motorstyrelsen afvist cirka 18 ansøgninger, bl.a. om KICKASS, INSANE, SUTMAI, MILF og DADASS.

Ukendt bil blev kendt

En, der fik bøvl med en finurlig nummerplade, er Lasse Markmøller Hansen. Han er indehaver af Bilsyn Mors, og for et par år siden anskaffede han sig en Ferrari F355 GTS og bestilte ved samme lejlighed ønskenummerpladen UKENDT. Den kreative nummerplade afstedkom problemer hos forsikringsselskabet, Skat og politiet for den uheldige Ferrari-ejer, og inden længe stod han registeret for et utal af parkeringsbøder, hastighedsoverskridelser osv.

Myndighederne m.fl. havde simpelthen skrevet „ukendt“ ud for registreringsnummer på de forskellige anmeldelser og registreringer. Og derfor pegede pilen – helt uretmæssigt – på Lasse og hans Ferrari. Regninger på 26.860 kr., tæt ved 100 breve og en advarsel fra RKI var det totale „udbytte“ af den specielle ønskenummerplade.

– På et tidspunkt stod min bil registreret som efterlyst, og jeg fik den bizarre oplevelse, at jeg blev stoppet af politiet midt på Langebro i København og blev hevet ud af bilen. Noget lignende skete i Aalborg, men her fik jeg rent faktisk en undskyldning af betjentene, da sagens sammenhæng gik op for dem, fortæller han.

På et tidspunkt, hvor Lasse Markmøller Hansen efterhånden havde modtaget 11-12 p-bøder, begyndte han at sende det pågældende parkeringsselskab fakturaer over sit timeforbrug for arbejdet med at skulle håndtere de uretmæssige regninger. Han har efterfølgende fået rettens ord for, at han var i sin gode ret til at sende opkrævninger for sit timeforbrug.

– Desværre havde jeg ikke fået gemt alle de bøder, selskabet havde sendt til mig, så mit krav på i alt 21.000 kr. endte i et forlig på det halve beløb, siger Lasse Markmøller Hansen, der for længst har afmeldt nummerpladen.

– En del i min omgangskreds har spurgt, om ikke jeg nu skal have nummerpladen KENDT. Jeg tænker dog, at jeg stopper her, siger Lasse, hvis gamle nummerplade i dag hænger på væggen i hans garage som et spøjst minde. 

Pladen UKENDT kan i øvrigt ikke længere registreres hos Motorstyrelsen.

Brug for nummerpladeramme?

I FDMshop.dk finder du et bredt udvalg af udstyr til bilen – også nummerpladerammer til brug for montering af nummerplader. 

Besøg FDMshop.dk