Mystisk brev fra Motorstyrelsen forvirrer bilejere

Motorstyrelsen er i gang med at rette tusindvis af bilers forbrugstal. Det fortæller de i et brev, der har gjort bilister mere forvirrede end informerede. FDM forventer, at ændringen for de fleste bilejere ikke vil betyde noget.

 

Mand forvirret over at læse brev
Bilist

Et brev fra Motorstyrelsen har den seneste uge skabt forvirring blandt en del bilejere.

I brevet, som allerede er sendt til 48.000 bilejere, oplyser Motorstyrelsen, at man ønsker at ændre oplysningerne om bilernes såkaldte målenorm i styrelsens motorregister. Målenormen angiver bilens officielle brændstofforbrug, altså hvor langt den kører på en liter benzin eller diesel.

Bilernes målenorm, og dermed CO2-udledning, er afgørende for, hvad den halvårlige ejerafgift er på og for bilens registreringsafgift.

Baggrunden for ændringen er i de fleste tilfælde, at en del bilers brændstofforbrug i forbindelse med overgangen til den nye målemetode, WLTP, i en periode blev beregnet ud fra en midlertidig målemetode, den såkaldte NEDC2.

Det er den, Motorstyrelsen nu er ved at rette til det korrekte WLTP-tal, da det er et lovkrav.

I brevet til bilejerne angiver Motorstyrelsen et nyt officielt forbrugstal ud fra oplysninger, der stammer fra producenten. Det kaldes i brevet for et ”forslag”, da bilejeren i henhold til lovgivningen skal have mulighed for at kommentere ”forslaget”, inden der træffes endelig afgørelse.

Man kan som bilejer tjekke, om tallet er korrekt i bilens CoC-dokument. Kan man ikke finde det, kan det bestilles hos bilimportøren, men man skal være opmærksom på, at CoC-dokumentet kan koste flere tusinde kroner.

Sender nyt brev

Brevet om genberegning har imidlertid skabt forvirring blandt mange bilejere. Alene den seneste uge har FDMs rådgivning modtaget henvendelser fra over 200 bilejere.

Den megen forvirring betyder, at Motorstyrelsen nu vil sende bilejerne et nyt og mere præcist brev til de borgere, som endnu ikke har modtaget deres brev. 

– Vi kan godt forstå, hvis Motorstyrelsens brev kommer bag på nogle. Mange forstår det ikke, andre har enten solgt pågældende bil eller først købt den brugt for nylig. Nu får de så et brev om, at deres bil skal have et nyt forbrugstal, og er naturligt bekymret for, om de nu skal betale mere i afgift. Derfor hilser vi det velkomment, at styrelsen nu vil præcisere det, siger jurist i FDM Jannik Hermansen.

Er man ikke enig i Motorstyrelsens forslag til nyt forbrugstal, har man ret til at gøre indsigelse. Det kan enten ske elektronisk eller via brev. 

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få råd og vejledning af vores eksperter. Også når det handler om afgifterne på din bil.

Kontakt rådgivningen