Elbil-ladning rammes af hæsblæsende udvikling

Der er kommet voldsom vækst i antal ladestandere, og en strøm af nye selskaber er nu kommet til Danmark for at tilbyde strøm til elbilisterne. Bl.a. bliver det nemt at lade ved Ikea og McDonalds. Se de mange nye muligheder her.

Clever ladestation med overdækning.
Bilist

Nye lynladeparker skyder op over store del af landet, samtidig med at en stribe nye ladeselskaber melder deres ankomst.

Dermed er der udsigt til, at ladestress kan mildnes og til, at der kommer hårdere konkurrence.

Det store billede er, at antallet af offentlig tilgængelige ladepunkter de første seks måneder af 2023 er steget med godt 3.900, så der ved udgangen af juni 2023 var 13.100 ladepladser fordelt over hele landet.

Kurve over nye ladestationer.
Der er solid vækst i nye ladepunkter i Danmark. De gule søjler viser, hvor mange nye ladestik, der er kommet pr. måned (tal på venstre side), mens den blå kurve viser, hvor mange ladestik, der samlet (akkumuleret) er kommet. Det er talsøjlen til højre. Kilde: Chargex Analytics

Færre biler om hver lader

Det viser tal fra Chargex Analytics, som Transportministeriet viderebringer. I sommerferiemåneden juli var tallet stedet med yderligere godt 500 til 13.641.

Selv om der sælges elbiler i stor stil – ca. 1/3 af alle nye biler – vokser antallet af ladepunkter for tiden endnu hurtigere. Dermed skal færre elbiler deles om ét ladepunkt. Det er en positiv udvikling, der har stået på siden august 2022.

Der er nu 11,1 rene elbiler pr. offentligt tilgængeligt ladepunkt. I januar 2020 var der blot 6,5 elbiler om hver lader, mens det to år senere, januar 2022, var markant forværret til 13,9 biler om et stik. Men siden august 2022 er det altså gået markant den rigtige vej.

Kurve der viser antal elbiler pr. lader. Kurven er faldende, dvs. færre biler om hver lader.
Kurven viser antal elbiler pr. lader. Kurven er faldende, dvs. færre biler om hver lader. Og i dette tilfælde er det en godting, at kurven er faldende.

Lademulighed er en stor barriere

Det glæder forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru:

- Der er ingen tvivl om, at danskerne ser opladning som en af de største barrierer for at skifte til elbil, siger han.

- Der er rigtig træls at have ladestress på en weekendtur, så det er vigtigt, at ladeinfrastrukturen bliver overbevisende og synlig, siger Ilyas Dogru og tilføjer:

- Derfor er det også belejligt, at antallet af ladestandere ernu fordoblet på blot et år.

Udviklingen i markedsandel pr. ladeselskab.
Udviklingen i markedsandel pr. ladeselskab. Clever er markant størst, selv om forspringet skrumper. Spirii er nu andenstørst, mens Eon har tredjeflest offentlig tilgængelige ladepunkter.

Nu: offentlig ladning i alle kommuner

Oveni er bilernes gennemsnitlige rækkevidde øget – så bilerne behøver lade sjældnere – og at andelen af private ladere er steget.

Yderligere en markant udvikling er, at fra sommeren 2023 findes der nu (for første gang) offentlig tilgængelige ladestandere i samtlige 98 kommuner.

Antallet af lynladere er steget en anelse mere end langsomladere - 107 procent frem på et år til nu 1.266 offentlig tilgængelige lynladepladser,

Elbil-ladere fordelt pr. type og selskab.
Når man deler ladestikkene op pr. type og selskab, ser det sådan ud. Clever er dominerende på 'langsomladere' og med hurtigladere, typisk 50 kW. Tesla har med 32 procent flest lynladere, inklusive en mindre andel, som ikke er tilgængelig for alle. De 32 procent er - trods en del nye ladere - en ret stor tilbagegang i andel i forhold til i foråret. Da stod der Tesla på 36 procent af de hurtigste ladere. Cirkle K har næstflest.

Lynladning vigtig for langture

- Lynladere er især vigtige, når vi er på farten, og udviklingen giver bedre chance for en god elbilferie, siger FDM’s forbrugerøkonom.

De store ladeselskaber som Clever og Tesla fortsætter i høj hastighed med nye lynladeparker, samtidig med at brændstofselskaberne også udvider.

Mens Clever er dominerende på samtlige antal ladere, har Tesla med 32 procent flest lynladere (inklusive ca. 12 procent, som ikke er tilgængelig for alle). Trods en del nye lynladere fra Tesla er bilmærket faldet fra 36 procent markedsandel i foråret til nu 32 procent.

Circle K har næstflest tæt fulgt af Q8. Clever er på dette område kun fjerdestørst. Den rivende udvikling illustreres af, at gruppen af ’øvrige’ nu er helt oppe på 22 procent.

Nye selskaber vil tilbyde lynladning

* Hollandske Fastned, som har stor erfaring som ladeoperatør, skal etablere lynladere ved motorvejen ved Langskov og Helsingør som en del af Vejdirektoratets udbud.

* Den franske oliegigant Total Energies springer også ud som ladeoperatør i Danmark. Det sker også efter Vejdirektoratets udbud. Totals første ladere skal stå ved Thisted.

* Nordiske Recharge har efter et længere tilløb gjort sin entre i Danmark. Recharge slår sig bl.a. ned ved bolighuset Ikea og har åbnet den første ved Ikea København. Recharge benytter både 22-, 50- og 350 kW-ladere.

* Danske Norlys, der blev ladeoperatør for et år siden ved opkøb af Sperto, bliver snart mere synlig med 400 kW-ladere mindst 75 steder ved burgerkæden McDonalds.

3 nye ladeselskaber i Danmark

Men samtidig har sommeren budt på adskillige nye ladeselskaber i Danmark. Det er Fastned, Total og Recharge.

- FDM glæder sig især over de nye ladeoperatører som Fastned, der er kæmpestore i Europa samt Total Energies, som springer ud i Danmark som ladeoperatør. Det er godt for konkurrencen og for lademarkedet, siger Ilyas Dogru.

Nye lynladeparker myldrer frem

Tesla har nu 24 ladeparker i Danmark.
Tesla har nu 24 ladeparker i Danmark, men mærkets andel af lynladere er alligevel faldende.

Her er et udvalg af nye lynladestationer.

* Clever har åbnet adskillige store ladeanlæg i år og flere er under opførelse. For nylig åbnede 12 ladere ved Pårup på Herningmotorvejen mellem Silkeborg og Herning, Nørresundby i Nordjylland har fået 16 lynladere, 6 er åbnet ved Vejle Syd, og 10 ladepladser er nu i drift på Hans Knudsens Plads på Østerbro i København. Sidst på året kommer Rønnede (Sydsjælland) med 18, og Hillerød med 10. I foråret åbner Danmarks formentlig største ladeanlæg til pesonbiler ved Kolding. 40 ladepladser bliver der her.

* Tesla holder også højt momentum og har nu 24 stationer, heraf 21 åbne for alle. Ved Hjørring er der netop udvidet fra 12 til 28, også Slagelse har fået flere ladestandere, mens indkøbscentrene City 2 og Lyngby Storcenter i Storkøbenhavn er kommet med på Teslas danmarkskort. Tidligere på året åbnede Tesla 16 lynladere i Frederikshavn, og en ny station er på vej i Aalborg med ligeledes 16 ladepladser.

* Uno-X har for nylig tilføjet Gladsaxe og Kvanløse nær Holbæk.

* Q8 har nye lynladere i Maribo og Aarhus nord. I 2023 planlægger Q8 at udvide netværket og runde 40 stationer med lynladere. Q8 benytter 150 kW-ladere.

* Shell tilbyder nu også lynladning i Helsingør og forventer i år at nå op på 40 tankstationer med lynladere.

* Circle K regner med at nå 272 ladepunkter i år.

 


 

Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?

Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.

Nye elbiler i 2023 og 2024