Her er trafikkens store dræber

Uopmærksomhed er den helt store skurk, når det kommer til ulykker i trafikken. Ny kampagne fra de europæiske bilklubber skal få bilisterne til at holde fokus på vejen og lægge mobilen.

Bilist skriver sms bag rattet
Bilist

En SMS på mobilen, et opkald fra chefen eller en kringlet menu på bilens skærm.

Der er rigeligt, der kan stjæle opmærksomheden, når man sidder bag rattet. Det går ud over trafiksikkerheden.

Ifølge Vejdirektoratets seneste Dødsulykkestatistik var uopmærksomhed eller utilstrækkelig orientering nemlig en medvirkende årsag til seks ud af 10 dødsulykker i trafikken i 2021.  

23.376 mobilklip

Her er især den håndholdte mobiltelefon bag rattet en skurk. Men selvom man siden 2019 ikke bare har fået en bøde for at bruge håndholdt mobil bag rattet, men nu også får et klip i kørekortet, har mange ofte mere travlt med at se på den lille skærm end med at se ud af bilens store ’skærm’. 

Således uddelte politiet i 2021 23.376 ’klip’ for brug af håndholdt mobil. Det svarer til hver fjerde af alle klip i kørekort det år, viser tal, FDM tidligere har samlet ind fra landets politikredse.

Der kan næppe være tvivl om, at mobiltelefonen er en meget stort synder i forhold til at skabe uopmærksomhed bag rattet. Det er ikke kun et dansk problem, men noget man også genkender i resten af Europa, siger chefkonsulent i FDM Dennis Lange.

Kampagne i 30 lande

For at minde bilisterne om vigtigheden af at køre bil, når de kører bil, lancerer bilklubbernes paraplyorganisation, FIA Region 1, en ny SoMe-kampagne, der vil køre i 30 lande, og som skal få bilisterne til at lægge mobilen.

Ifølge FIA har bilister, der bruger mobil bag rattet, op til fire gange så høj risiko for at blive involveret i et trafikuheld.

– Det er derfor, FDM med de øvrige europæiske bilklubber nu sætter fokus på dette. Hvis vi kan få blot én til at lade telefonen være, når de kører bil, er trafiksikkerheden blevet forbedret, siger Dennis Lange.