Se vinderen: Danmarks mest elbilvenlige kommune

En målrettet indsats for at skabe bedre rammer for elbilejere sender prisen som Danmarks Elbilparate Kommune 2024 til Tårnby. Kommunerne spiller en afgørende rolle, hvis flere skal vælge elbilen til, mener FDM, som sammen med Dansk e-Mobilitet står bag prisen.

FDMs  direktør overrækker pris
Bilist

Hverdagen med elbil er lidt nemmere i Tårnby ved København, som derfor nu kan kalde sig for Årets Elbilparate Kommune 2024.

Det er anden gang, at prisen uddeles til den kommune, som ud fra en række objektive kriterier som opsætning af ladestandere, ladekapacitet i forhold til antal elbiler og vækst i ladekapacitet til offentlig tilgængelig opladning. Her scorer Tårnby Kommune topkarakter. Med andre ord: det er i Tårnby Kommune relativt nemt både at finde en ladestander og at finde en, der er ledig.

Det er FDM og Dansk e-Mobilitet, der står bag prisen, som FDMs adm. direktør Stina Glavind overrakte til Tårnby Kommunes borgmester Allan S. Andersen (S). Det skete i forbindelse med Dansk e-Mobilitets årsmøde på elbilmessen eCarExpo i Bella Center fredag formiddag.

- Gode lademuligheder er helt afgørende, hvis folk skal vælge elbilerne til. Her har Tårnby Kommune på en god måde formået at inkludere hensynet til forbrugerne i sine udbud af arealer til ladestandere, sagde Stina Glavind i forbindelse med prisoverrækkelsen og tilføjede:

- Som bilisternes forbrugerorganisation lægger FDM vægt på, at kommunerne også åbner for flere ladeoperatører til gavn for konkurrencen. Landets kommuner har i det hele taget en vigtig opgave med at sikre, at skiftet til elbil bliver så trygt og nemt. Det håber vi, at prisen som Årets Elbilparate Kommune kan være med til at motivere og inspirere andre kommuner til.

Flere ladestandere på vej

Og det var en stolt borgmester, som modtog prisen på scenen ved årsmødet på eCarExpo.

- Jeg er meget stolt over, at Tårnby Kommune modtager prisen som Årets Elbilparate Kommune. Vi arbejder målrettet på at skabe gode rammer for elbilejerne, så det bliver nemt at vælge den klimavenlige løsning til. Vi har netop haft vores ladestandere i udbud, og om kort tid bliver flere ladestandere sat op til glæde for nuværende og kommende elbilejere, sagde Allan S. Andersen.

Prisoverrækkelse til Årets Elbilparate Kommune
Tårnbys borgmester, Allan S. Andersen, fik fredag overrakt prisen for Årets Elbilparate Kommune 2024 af FDMs adm. direktør Stina Glavind. Bag prisen står FDM og Dansk e-Mobilitet, der var repræsenteret med direktør John Dyrby Paulsen (tv). 

Har fokus på borgernes behov

Landets kommuner er forpligtet til at udbyde kommunale arealer til opsætning af ladestandere ved offentligt udbud. De foreløbige erfaringer viser, at mange ladeoperatører står klar til at byde, når kommunerne lancerer deres udbud.

Her fremhæver både FDM og Dansk e-Mobilitet, at Tårnby Kommune tager udgangspunkt i borgernes behov for opladning af elbiler fremfor at lade kravene til opsætning af ladestandere ved offentlige bygninger styre udbuddet på kommunale parkeringspladser.

- Valget af Tårnby Kommune er oplagt. Kommunen er på mange måder på forkant med den grønne omstilling, og titlen som Årets Elbilparate Kommune 2024 understreger, at Tårnby både prioriterer omstillingen af vejtransporten og sætter handling bag prioriteterne, sagde direktør i Dansk e-Mobilitet John Dyrby Paulsen, der opfordrer andre kommuner til at følge Tårnbys eksempel.

Ud over FDM og Dansk e-Mobilitet står datavirksomheden Gilling Aps bag prisen. Gilling har ud fra egen model leveret statistiske estimater og faktuelle data på bl.a. elbiler og ladestandere. Data stammer fra Statens Ejendomsdata, DTU Trafikvaneundersøgelse, Gillings butiksdatabase, Danmarks Statistik, Vejdirektoratets Data og flere andre datakilder.

Overvejer du en elbil?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af vores eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.

Kontakt rådgivningen