Test afslører: Her er de bedste autostole netop nu

FDM har testet 30 autostole og giver dig overblikket over de bedste og de værste. Bliv også klogere på, hvorfor nogle autostole snart er ulovlige at sælge.

Udvalg af autostole, som FDM har testet.
Bilist

Ser man bagud i tid, kan det være svært at fatte, hvordan man turde køre rundt med børn på madrasser i bagagerummet, på bagsædet uden sele eller i stole af meget ringe kvalitet. Forsøger man at se frem i tid, er det svært at forestille sig, hvordan det kan blive mere sikkert.

Men nu er der alligevel igen skruet op for kravene til kvaliteten af autostole. Fra 1. september i år blev det i EU forbudt at fremstille og importere stole med certificeringen ECE-44. Butikkerne har så frem til 1. september 2024 til at få solgt deres lagre, inden autostolene bliver ulovlige at sælge.

Herefter skal stolene leve op til de nyere sikkerhedskrav i ECE-R-129. Det fremgår af en mærkat på stolen, hvilken standard den har. Den nye certificering adskiller sig fra den gamle, ved at stolenes grænser også angives i børnenes højde og ikke som tidligere udelukkende i kilo. Desuden gennemgår stolene mere omfattende test, herunder en sidekollisionstest.

Det er endnu ikke på plads, hvor længe man må benytte stolene med ECE-44-standarden, men FDM vurderer, at der vil gå op til 10 år. Man bør derfor stadig gå efter den sikreste stol, der passer bedst til ens barn. Vil man være fremtidssikret, kan man gå efter den nye standard, som mange stole allerede har.

En stol dumper i testen

I undersøgelsen har vi testet 30 autostole, og de lever alle op til den nye standard. Der er dog alligevel forskelle, der er værd at se på. Nogle af dem kan f.eks. udelukkende monteres med sele.

FDM anbefaler, at man altid vælger en stol, der kan monteres med isofix. Det har de fleste autostole i kategorien for børn op til fire år (61-105 cm og ca. 9-18 kg.). Lidt sværere er det at finde stole med isofix til mindre børn.

25 af stolene i testen får fire eller fem stjerner, og de er dermed godkendt. En enkelt model, Maxi-Cosi Pebble 360 Pro, dumper dog testen, da den indeholder for mange skadelige stoffer. FDM fraråder derfor, at du køber den.

Her er testvinderne blandt de 30 autostole

Op til 12 måneder: 
Besafe iZI Go Modular X2 i-Size + iZi Modular i-Size Base

Op til 18 måneder:
Cybex Cloud T + Base T

Op til 4 år (ca. 9-18 kg):
Joie i-Spin 360 E

Op til ca. 12 år (op til ca. 36 kg):
Cybex Solution T i-Fix

Læs mere: Få overblikket over alle de bedste autostole fra 2022 og 2023

Er du i tvivl om valg af autostol?

Husk, du kan som medlem af FDM få hjælp og rådgivning om autostole, selepuder og andet sikkerhedsudstyr til bilen.

Kontakt rådgivningen