Ny station giver bilister nem pendling til København

Som en sjælden begivenhed er åbnet en ny station på hovedstadens S-togs-net, og helt usædvanligt er den i høj grad en parkér-og-rejs-station for bilister. Den nye Favrholm Station ved Hillerød har fra begyndelsen 450 parkeringspladser. Og de er gratis.

S-togs-station med rødt S-tog og symbol for station.
Bilist

Sæt bilen ved stationen, og tag toget til byen. Det har i årtier været et politisk mantra og for nogle bilister en lokkende kombination af transportmidler, men de praktiske muligheder i Danmark er begrænsede.

Parkering ved togstationer er ofte yderst begrænset i omfang eller dyrt.

Men nu er der kommet en bemærkelsesværdig undtagelse i Nordsjælland, hvor bilister nemt og gratis kan sætte bilen og fortsætte til København med S-tog.

Skilt med 'Favrholm' i forgrunden og snedækket p-plads i bagggrunden.
Den nye Favrholm Station syd for Hillerød har 450 parkeringspladser lige ved siden af.

Favrholm Station åbnede 10. december

10. december åbnede den nye Favrholm Station lige syd for Hillerød. Hertil er der god vejforbindelse og fra dag ét 450 parkeringspladser. Det er gratis at parkere uden tidsbegrænsning, gåafstanden til perronerne er kort, og der er afsætningsmulighed lige ved indgangen til stationen.

Hillerød Kommune forventer, at en del af de bilister, der i dag parkerer på en Teglgårdsøens P-plads i centrum, vil benytte Favrholm i fremtiden. 

Den store parkeringsplads er godt oplyst, og der er planlagt ladere til elektriske biler.

Tre personer på togperron i mørke.
Favrholm Station blev officielt indviet 12. december 2023. Transportminister Thomas Danielsen, borgmester for Hillerød Kommune, Kirsten Jensen, og regionsrådsformand Lars Gaardhøj stod for taler og snoreklipning.

18 ladere med lang tilladt p-tid

Ladeselskabet Power Go skal opsætte 18 almindelige ladere tættest på stationen. Der ventes her at blive en tidsbegrænsning på ti timer, så det vil være muligt for pendlere at have en fuld arbejdsdag i København og alligevel kunne lade hele dagen.

Der kommer også otte lynladere i den fjerne ende af parkeringspladsen. Det vil mere have karakter af en tankstation og ikke være relevant for pendlere fra og til stationen.

Stationen ligger lige ved rute 6 syd om Hillerød – ca. tre km fra Hillerødmotorvejen, rute 16, og knap fem km fra Isterødvejen, rute 19.

Kort over området syd for Hillerød.
Favrholm stationen ligger ca. to km syd for Hillerød centrum. Stationen er placeret, hvor S-togs-linjen og Frederiksværkbanen mødes. Det er lige ved rute 6 syd om Hillerød – ca. tre km fra Hillerødmotorvejen, rute 16, og knap fem km fra Isterødvejen, rute 19.

Skal også betjene stort hospital

Favrholm Station ligger nu øde, men skal fra 2026 også betjene det kommende regionsygehus, som er under opførelse tæt på. Desuden er et stort erhvervsområde i den sydlige del af Hillerød i cykelafstand, og en ny bydel skal skyde op lige ved.

Den nye station gør også rejsetiden for togrejsende mellem hovedstaden og Frederiksværk/Hundested, da man nu kan skifte mellem lokaltoget og S-toget her i stedet for i Hillerød.

Fra Favrholm Station går der S-tog mod København hvert 10. minut i dagtimerne. Rejsetiden til Nørreport Station er 32 minutter.

Tunnel under skinnerne ved Favrholm Station.
Favrholm Station er anlagt af Bane Danmark, mens den store parkeringsplads hører under Hillerød Kommune. Stationen har foruden parkeringsplads en afsætningsplads, billetautomat, en stor, overdækket cykelparkering, og en supercykelsti kommer snart forbi.

Fire pendlerstationer ved S-tog-nettet

– FDM hilser den nye parkér- og rejs-station velkommen. Hvis bilisterne skal lokkes til at tage kollektiv transport ind til hovedstaden, kræver det gode muligheder for at parkere og skifte transportmiddel - og netop sådanne muligheder mangler i høj grad, siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.

Med Favrholm Station nord for København er der nu fire udprægede parkér- og rejs-stationer i hovedstadsområdet.

Perron med gult tog i baggrunden.
Lokalbanen mellem Hillerød og Hundested/Frederiksværk får også stop ved den nye station. Det giver kortere rejsetid mellem Frederiksværkbanen og hovedstaden - men indtil videre ikke modsat.

På S-togslinjen mod Frederikssund ligger Kildedal Station, der åbnede i 2000, og Vinge Station, hvor S-toget begyndte at stoppe i december 2020. Nær Køge åbnede i 2019 Køge Nord Station, hvor både S-tog og fjerntog stopper. Særligt Kildedal og Vinge ser dog ud til at blive brugt af meget få bilister.

Også Kokkedal, Ølby og Vedbæk har parkér-og-rejs-muligheder. Odense Letbane har en decideret parkér-og-rejs-station, der ligefrem hedder Parkering Odense Syd.

De relativt nye stationer ved Nyborg og Korsør giver gode muligheder for at sætte bilen og fortsætte med tog.

Skilt viser mod perronerne.
Favrholm Station har perroner til S-toget, som kører hvert tiende minut. Desuden har lokalbanen en perron. Omkring 2027 forventes det, at tog fra Tisvildeleje, Gilleleje og Helsingør også kan standse her.

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve