Tesla-konflikt har kurs mod Danmark

Fagforbundet 3F varsler sympatiaktion mod Tesla, så den svenske konflikt risikerer at brede sig til Danmark. FDM er klar til at rådgive bilkøbere og bilejere, der måtte blive berørt af en konflikt.

Hvide Tesla-biler foran Tesla-forhandler
Bilist

Den svenske konflikt mod Tesla krydser nu Øresund. Danmarks største fagforbund 3F har tirsdag meddelt, at de vil indlede en sympatiaktion med sine svenske kolleger. Det sker efter anmodning fra det svenske fagforbund IF Metall.

3F’s sympatiaktion vil virke fra 20. december.

I Sverige har strejken mod Tesla bredt sig, efter at IF Metall i oktober indledte en strejke for at få indgået en overenskomst for sin Tesla-ansatte medlemmer. Siden har strejken bredt sig til en lang række andre fagforbund, som reelt har lammet al aktivitet omkring Tesla i Sverige.

Med 3F’s sympatiaktion betyder det, at danske havnearbejdere og chauffører ikke længere vil transportere Teslaer videre til Sverige.

”IF Metall og de svenske arbejdstagere kæmper lige nu en ufattelig vigtig kamp. Når de beder om vores støtte, bakker vi naturligvis op. Ligesom virksomhederne er fagbevægelsen global i kampen for at beskytte arbejdstagerne. Med sympatikonflikten går vi nu ind og lægger yderligere pres på Tesla. Vi håber naturligvis, at de kommer til forhandlingsbordet hurtigst muligt og tegner overenskomst,” udtaler formand for 3F Transport Jan Villadsen i en pressemeddelelse.

Heller ikke dansk overenskomst

Spørgsmålet er, om konflikten er ved at sprede sig til Danmark.

Helt som i Sverige har Tesla nemlig heller ikke overenskomst med sine ansatte i Danmark. Herhjemme er det Dansk Metal, som typisk organiserer mekanikerne ude på værkstederne.

”Vi har fuldstændig den samme problematik i Danmark med Tesla, som de har i Sverige. I Dansk Metal havde vi gerne set, at vi lavede en fælles nordisk koordinering for at lægge et så stort pres på Tesla som muligt. Vi har haft dialog med både IF Metall i Sverige og IG Metall i Tyskland,” siger næstformand i Dansk Metal René Nielsen.

”Svenskerne har startet konflikten med Tesla, og det har vi fuld sympati for. Vi følger det, der sker i Sverige meget tæt, og vi presser på for, at Tesla skal tegne overenskomst på sine værksteder i Danmark. Vi er lige nu i gang med at undersøge mulighederne for, hvilke skridt vi eventuelt kan tage i Danmark. Vi gør forarbejdet grundigt, så det er helt inden for skiven af den danske model, og så vi er helt sikre på, at hvis vi vælger at tage konflikten, så rammer vi også virksomheden hårdt. Det betyder også, at det er en længere proces – så hvis der kommer konflikt mod Tesla i Danmark, kommer det ikke til at ske i morgen,” uddyber han.

Ifølge FDMs oplysninger har Dansk Metal, modsat 3F, ikke modtaget nogen svensk anmodning om sympatiaktion.

FDM klar til at hjælpe bilejere

Udviklingen med 3F’s varsel kommer på et tidspunkt, hvor salget af især Tesla Model Y og Model 3 går over stok og sten. Alene i år har Tesla solgt godt 15.000 nye Model Y’er herhjemme af dem 1.701 i november. Dertil forventer FDM, at Tesla vil skulle levere over 2.000 nye biler alene i december.

Da konflikten mellem Tesla og fagbevægelsen er en faglig konflikt, hverken kan eller vil FDM blande sig i den. Det betyder ikke, at en konflikt ikke vil berøre danske Tesla-ejere.

”Skulle man som bilkøber eller bilejer stå med et konkret problem som følge af konflikten, kan man som medlem henvende sig til FDMs rådgivning. Så vil vi rådgive i den enkelte sag,” siger områdechef i juridisk rådgivning Lennart Fogh.

Over for FDM gør Dansk Metal opmærksom på, at flere frie værksteder, der er Tesla-autoriserede, har tiltrådt overenskomst med Dansk Metal. I tilfælde af konflikt vil danske Tesla-ejere derfor stadig have mulighed for at få deres bil på værksted.

FDM har været i kontakt med Teslas pressechef i Skandinavien for at få en kommentar til 3F’s varslede sympatiaktion, men Tesla meddeler, at man ikke ønsker at kommentere sagen.

Overvejer du at købe en elbil?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.

Kontakt rådgivningen