Sådan kan du spare op til 57.000 kr. når du vælger billån

Der er mange penge at spare ved at vælge elbillån fremfor almindelige billån. Men du kan også spare flere tusinde kroner ved at vælge det billigste lån til en benzinbil ifølge FDMs pristjek. 

Kontrakt underskrives med lyn. Elbil i baggrunden.
Bilist

Elbillån, miljølån, grønne billån – kært barn har mange navne. Men fælles for lånene er, at der er penge at spare i forhold til et konventionelt billån til f.eks. en benzinbil. Du kan faktisk spare op mod 57.000 kr. over syv år ved at vælge det rigtige billån.

Det viser en undersøgelse af billån til benzin- og elbiler, FDM har lavet. Vi har undersøgt otte banker og sammenlignet billån til benzin- og elbiler i tre populære prisklasser: 250.000, 350.000 og 450.000 kr. I undersøgelsen indgår alt fra stiftelsesomkostninger til den variable rente, så du får et overblik over de samlede omkostninger ved billånet. 

I modsætning til vores lignende undersøgelse i 2020 har næsten alle banker i dag specifikke elbillån, og her er der penge at spare hos alle otte banker og i alle tre prisklasser. I forhold til i 2020 er besparelsen ved at vælge elbillån i samme bank mere end dobbelt så stor. Ikke overraskende er besparelserne højere, jo flere penge du låner.

Hvis du køber bil til 350.000 kr., er besparelsen på mellem 14.000 og 37.000 kr. Låner du penge til en elbil til 450.000 kr., er der 18.000-50.000 kr. at spare ved at vælge et elbillån frem for et almindeligt billån. Også her viser undersøgelsen, at det er vigtigt at få flere tilbud på bilfinansieringen. For forskellen mellem de dyreste og de billigste billån for både benzin- og elbiler er mellem 18.000 og 33.000 kr. over syv år. 

Fokusér på ÅOP 

Det er let at blive talblind, når man skal sammenligne flere billån. En god idé er at fokusere på ÅOP med samme løbetid. ÅOP (årlige omkostninger i procent) er en form for total rente, hvor alle låneomkostninger er inkluderet, så jo højere ÅOP’en er, desto dyrere er lånet.

Du skal også være opmærksom på, hvilke betingelser bankerne tilbyder. Ud over lavere rente giver nogle banker mulighed for en udbetaling på 10 procent eller lavere etableringsomkostninger. Men her er FDMs anbefalinger klare: Da renten for tiden er høj, og usikkerheden er stor, bør du minimere din risiko. Så lån over så kort en periode, som din økonomi tillader, og helst ikke over syv år.

– Med den aktuelle priskrig på biler skal man som bilkøber være opmærksom på usikkerheden, hvad angår værditab. Så for at undgå at stå i en situation, hvor man skylder mere for bilen, end den er værd, anbefaler FDM, at du har en udbetaling på mindst 20 procent, siger forbrugerøkonom Ilyas Dogru.

Skal jeg skifte bank?

Billånet kan synes lille i forhold til et realkreditlån til en lejlighed eller et hus. Men der kan være en stor besparelse ved at vælge det billigste billån, og derfor kan et bilkøb være en god anledning til at give dit bankengagement et eftersyn – især hvis du får tilbud fra en bank, som samarbejder med dit eksisterende realkreditinstitut.

Om ikke andet kan du bruge tilbuddene fra andre banker til at forhandle bedre vilkår i dit nuværende pengeinstitut. Indhent mindst tre lånetilbud, før du vælger billån, og vær opmærksom på, at nogle banker kræver, at du flytter hele din bankforretning, før du bliver tilbudt de laveste renter.

– Tidligere har vi peget på, at lån i boligens friværdi var et godt alternativ til billån. Men der er en udfordring med låneperioden i forhold til bilens værditab, og faktisk er nogle lån til elbiler billigere end et evt. tillægslån, siger Ilyas Dogru.

Prisforskellen på el- og benzinbiler er blevet mindre, men generelt er der ikke mange billige elbiler. Så måske bliver du nødt til at købe en dyrere bil, end du havde tænkt dig. FDMs totaløkonomiske beregninger viser, at du kan købe en elbil til 350.000 kr. og have samme omkostninger som ved en benzinbil til 250.000 kr.

– Mange FDM-medlemmer bliver udfordrede, når de vil købe en elbil, fordi bankerne kun ser på købsprisen og ikke tager hensyn til, at det er markant billigere at eje en elbil. Derfor opfordrer FDM bankerne til at regne med lavere løbende udgifter for elbiler i forbindelse med kreditgodkendelsen, siger Ilyas Dogru. 

Sådan er tallene fundet (metode)

Tidligere kaldte man lån til elbiler for miljølån eller grønne billån, men det er mere generelt at bruge betegnelsen elbillån. I denne undersøgelse har vi indhentet og bearbejdet tal fra otte banker på biler i tre prisklasser. Der er alene tale om billån fra banker, og dermed er forhandlerlån eller lån i friværdi ikke taget med.

Vi har taget udgangspunkt i en løbetid på syv år og en udbetaling på 20 procent. Alle tal er før skat, og lånene tager udgangspunkt i de laveste renter, bankerne tilbyder. Tallene er indhentet i januar 2024.

Overvejer du at købe elbil?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.

Kontakt rådgivningen