Trods ragnarok-tilstande er brugtbilmarkedet tæt på rekord

Brugtbilmarkedet kom gennem et kaotisk 2023 med det næsthøjeste salg af brugte biler i nyere tid. Markante prisfald på elbiler og en hurtig omstilling fra upopulære dieselbiler og plugin-hybrider definerede salget sidste år. 

Mange biltage i forskellige farver - skal illustrere et bugnende brugtbilsmarked
Bilist

Med 431.000 solgte brugte biler blev der i 2023 næsten sat rekord på antal solgte brugte biler. Det var på et nærmest kaotisk marked, hvor året har været præget af markante prisnedsættelser og biltyper, som er gået overraskende hurtigt af mode.

Trenden er tydelig. Der blev solgt 13 procent flere biler end året før, og stigningen skyldes primært en salgsfremgang for benzin- og især elbiler. Salget af dieselbiler og plugin-hybrider var det samme som året før, og det understreger, at de er blevet mindre populære på brugtbilmarkedet.

– Selvom elbilerne stormer frem, er der mange danskere, der ikke er klar til dem på grund af pris eller lademuligheder. Derfor tror vi, at benzinbilerne fortsat vil dominere brugtbilmarkedet i en årrække, siger FDMs forbrugerøkonomi Ilyas Dogru.  

Salget af brugte biler fra 2019 til 2023

Benzin- og elbiler hitter i 2023

Historisk set var 2021 det bedste år for salg af brugte biler, men efter et dyk i 2022 er salget af brugte biler steget igen i 2023. Ifølge Bilbasens analytiker, Jan Lang, har markante prisfald stimuleret det samlede salg af brugte biler.

Bilbasens prisindeks for forskellige motortyper viser, at priserne især er sat ned på elbiler takket været et stort udbud af Tesla’er, hvor brugtprisen skulle matche de faldende priser på en helt ny model.

Priserne for især dieselbiler faldt kraftigt efter sommeren, og det var med til at få flere til at købe diesel, fordi priserne pludselig blev mere attraktive. Plugin-hybriderne er også faldet hen over året, men trods de kraftige prisnedsættelser har de to motortyper kun kunnet fastholde et dårligt salg.

I forhold til året før blev der solgt 14 procent flere benzinbiler i 2023. Det til trods for, at motortypen kun havde marginale prisfald hen over året. Det understreger, at benzinmotoren står meget stærkt på brugtbilmarkedet.

Udvikling i salg af forskellige biltyper

Generelt var der flere prisændringer i 2023 end året før. Ikke overraskende var der flest prisrettelser på elbilerne, hvor nybilpriserne faldt løbende hen over året. Det var Teslas nye priser i januar 2023, der var kickstarten på de lavere priser på brugte elbiler.

– Da prisen på både nye og brugte elbiler er faldet markant det seneste år, og vi kan se, at prisen på brugte benzinbiler har været stabil på brugtbilmarkedet, er tidspunktet til at skifte fra en nyere benzinbil til elbil nærmest perfekt lige nu, siger Jan Lang fra Bilbasen.

Liggetider er et popularitetsbarometer

Når man skal vælge bil, er der mange overvejelser, man kan gøre. Det vigtigste er, om bilen passer til ens behov. Men mange fokuserer på, hvad de skal betale for bilen uden at tænke over, hvad man kan få for bilen, når man vil sælge den igen.

Gensalgsværdier er svære at beregne eller forudse præcist, men liggetiderne på brugte biler kan give en indikation af, hvilken retning bilkøberne bevæger sig i. Altså tiden fra bilen bliver sat til salg, til den er blevet solgt. Tallene her stammer fra Bilbasens årlige analyse af brugtbilmarkedet.

Elbilerne er kortest tid på markedet. Der er virkelig rift om elbilerne, og forhandlerne har dem halvt så lang tid i butikken som benzinbiler, før de har solgt dem. Liggetiderne er endda faldet lidt hen over året, men det kan skyldes usikkerhed om brugtpriser i starten af 2023. De billigste elbiler til under 200.000 kr. bliver solgt hurtigere end dyrere elbiler.

Benzinbilerne er dobbelt så lang tid om at blive solgt, men liggetiderne er stabile. Kombineret med marginale prisnedsættelser hen over året understreger det, at benzinbilerne fortsat er eftertragtede.

Liggedage for benzin-, diesel-, plugin-hybrid- og elbiler

Plugin-hybriderne blev tidligt betragtet som en trædesten i overgangen fra benzinbiler til elbiler. Noget tyder på, at mange allerede er trådt videre og over i en elbil. Liggetiderne på plugin-hybrider er steget entydigt i løbet af 2023, og ser man specifikt på de dyre plugin-hybrider til over 300.000 kr., er liggetiderne på niveau med Euro 6-dieselbiler.

Dieselbilerne har været jaget de seneste år. Historier om ældre dieselbiler, der ikke er velkomne i storbyer, flere sager med dyre reparationer og generelt færre med et kørselsbehov, som matcher en dieselbil, gør dem mindre eftertragtede. Det er også her, vi ser den kraftigste stigning i antallet af liggedage, og det er især slemt for ældre dieselbiler uden partikelfilter.

– Men med de markante prisfald på brugte dieselbiler kan de stadig være attraktive for de bilister, der kører mange kilometer til hverdag. Her vil den gode brændstoføkonomi kunne opveje et lidt højere værditab, siger Ilyas Dogru

Overvejer du at købe brugtbil?

Som medlem af FDM får du adgang til mange fordele og rabatter, og kan samtidig få rådgivning i forbindelse med køb af brugt bil samt en juridisk gennemgang af din slutseddel. Overvejer du elbil, kan FDM hjælpe dig med at finde den rette, samt få styr på 'alt det nye', der følger med den nye biltype.

Bliv medlem