Undgå en dårlig handel: 10 ekspertråd til bilkøb i et kaotisk marked

De mange forandringer og prisændringer i bilmarkedet gør det stort set umuligt at vide, om man har gjort et godt køb eller har skudt sig selv i speederfoden. Og giver det overhovedet mening at skifte bil i øjeblikket? Her er FDMs guide til et fornuftigt valg i en omskiftelig tid.

Potentiel bilkøber i tvivl hos bilforhandler
Bilist

Bilmarkedet er altid under forandring, og det skubbes på vej af flere mere eller mindre forudsigelige påvirkninger. De seneste år har der dog været klart flest af de uforudsigelige, og der er ikke kun tale om små puf. Det er store stød, der kan mærkes og fører markedet i helt nye retninger.

Blandt dem er coronapandemien med nedlukninger og deraf afledte forsyningsproblemer og stigende råvarepriser, der betød færre tilbud og store forsinkelser på levering. Ruslands invasion af Ukraine hjalp heller ikke på at genoprette markedet. Dertil kommer den usikkerhed, som den grønne omstilling bringer med sig.

Men stille og roligt er der kommet gang i hjulene igen – især dem, der sidder på elbiler, som danske bilkøbere har taget til sig, så de fylder stadig mere i bilparken. Det har ramt især salget af nye dieselbiler, mens de helt gamle af slagsen uden partikelfilter har fået forbud mod at køre ind i de større byer. Både benzin- og dieselbilisterne må i øvrigt stå model til løbende prisstigninger på brændstof.

Samtidig vælter det ind med nye – primært kinesiske – bilmærker og -modeller, der kører på strøm. Og et kendt amerikansk bilmærke, der starter med T og slutter på a, kortsluttede egne priser flere gange ved at sænke dem markant, så konkurrenterne blev nødt til at følge med. Det efterlod købere, der netop havde købt en Tesla, med en ærgrelse på størrelse med bilens værditab.

Så hvad skal man gøre? Skal man købe eller vente? Klik på de 10 spørgsmål herunder, og få svaret fra FDMs ekspert.

Har du brug for rådgivning? 

Som medlem af FDM kan du blandt andet få læst din slutseddel fra forhandler igennem af FDMs juridiske eksperter og få rådgivning om dine rettigheder som forbruger. 

Bliv medlem