FDM advarer: Denne autostol er livsfarlig

Test af autostol afslører alvorlig fejl på sikkerheden. FDM advarer mod brug af stolen, som den italienske producent har tilbagekaldt.

Crashtest af autostol
Bilist

Selvom der endnu er en god måned til, at forårets store autostoletest offentliggøres, klarer en af de testede stole sig så dårligt, at testresultatet må deles allerede nu.

Det drejer sig om producenten Peg Peregos autostol-model Viaggio Twist + Base Twist, som dumper testen med et brag.

I testens frontalkollision knækkede nemlig først isofix-basens støtteben, hvorefter stolen med den 15 kg tunge testdukke rev sig løs fra isofix-basen og røg gennem bilens kabine.

Det skete både, da stolen blev testet monteret fremadvendt og bagudvendt.

”Det er en meget alvorlig brist i sikkerheden, som vi naturligvis må reagere på hurtigst muligt af hensyn til sikkerheden. At et støtteben knækker, eller at en stol river sig løs fra sin forankring, må ikke ske, og det kunne have haft fatale konsekvenser, hvis det var sket i et virkeligt trafikuheld. Her sker begge dele, hvilket kun gør det endnu mere alvorligt,” siger bilteknisk redaktør i FDM Søren W. Rasmussen.

Er stadig lovlig at bruge

Det er de europæiske bilklubber, som står bag autostoletesten, der laves uafhængigt af EU’s testkrav til autostole.

Autostoletestens såkaldte frontaltest laves efter Euro NCAP’s protokol, hvor kollisionen sker med 64 km/t. Det er en noget højere hastighed end EU’s krav til autostoles sikkerhed.

Trods den alvorlige fejl på sikkerheden er Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist derfor ikke ulovlig at bruge. FDM fraråder dog al brug.

”Har man allerede købt stolen, skal man kontakte forhandleren, som via Peg Perego bør refundere købet eller ombytte stolen til en anden model,” siger Søren W. Rasmussen.

Kendt for kvalitetsstole

Italienske Peg Perego er herhjemme ellers et velkendt mærke, som tidligere har opnået gode resultater i FDMs autostoletest, ligesom FDM tidligere har forhandlet mærket.

Peg Perego har som følge af testresultatet midlertidigt stoppet al levering af den pågældende model til forhandlere.

”Det er heldigvis sjældent, at autostole falder igennem, som den fra Peg Perego gør her. Men det understreger, hvorfor det kan være en god idé at sætte sig ind i markedet og læse FDMs test, inden man køber sin autostol,” siger Søren W. Rasmussen.

De øvrige resultater fra årets første autostoletest offentliggøres 21. maj.

Hvilke autostol skal du vælge?

Det kan være svært at overskue markedet for autostole. Som medlem af FDM kan du altid få hjælp af vores eksperter til at finde den stol, der passer bedst til dit barn, og til hvilke regler der gælder for autostole.

Kontakt rådgivningen