Ny skov af ladeparker skyder op

Det går hurtigt med at åbne elbilladere. Flere af de nye ladestationer er store og spektakulære og grønne anlæg, og samtidig indvier nogle ladeselskaber deres første lynladeanlæg. Tesla har åbnet samtlige lynladere for alle, og et selskab skruer op til 400 kW. Se den imponerende oversigt over nye ladeparker og mindre lynladestationer.

Grønne ladestandere under halvtag af træ.
Bilist

Det går over stok og sten med at få etableret flere ladere til elektriske biler.

Vokseværket gælder både mange store og spektakulære lynladestationer og mere ydmyge steder med to eller fire ladepladser, men placeret i områder med hidtil få eller ingen lynladere.

Den nyeste opgørelse fra Transportministeriet baseret på tal fra Charge X Analytics viser, at antallet af offentligt tilgængelige ladepunkter i årets første kvartal er steget med næsten 3.600.

Ladeanlæg med højt tag og ordet Norlys i rødt.
Norlys åbner nu sit første lynladeanlæg. Der er overdækning og mulighed for gennemkørsel. 15 er planlagt inden for ret kort tid.

2.000 nye ladepunkter alene i marts

Det er den hidtidig største fremgang på et kvartal. Særligt i marts gik det tilsyneladende lynhurtigt med næsten 2.000 nye ladepunkter registreret.

Ved udgangen af marts var der godt 21.000 ladepunkter i landet, og antallet er dermed næsten fordoblet på blot et år. Bestanden af elbiler er ikke vokset helt så hurtigt, og det betyder, at der er kommet flere lademuligheder pr. elbil – eller sagt på anden måde: færre elbiler skal dele et antal ladepladser.

Der er nu 10,7 elbiler pr. offentligt tilgængeligt ladepunkt, og det er det laveste antal siden marts 2021.

Graf med elbiler pr. ladepunkt.
I januar 2020 var der kun 6,5 elbiler pr. ladestik, men i tiden derefter kom der så mange nye elbiler på vejene, at forholdet i januar 2022 var forværret til 13,9 elbiler pr. ladepunkt. Herefter stagnerede udviklingen, men fra august 2022 til marts 2024 har antallet af elbiler pr. offentligt tilgængeligt ladepunkt været faldende.

– Det er godt nyt for elbilister, at der er kommet mange nye ladepunkter til – men det er en endnu bedre nyhed, at der er kommet mange nye lynladere til. At rejse trygt på tværs af landet er noget, der har stor betydning for valg af bil, siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM.

En anden gunstig udvikling for elbilister er, at der dukker ladesteder op – både almindelige og de meget hurtige – i byer og områder, hvor der hidtil har været få eller ingen muligheder.

– Vi glæder os over, at ladeinfrastrukturen udbredes i hele landet. Dog kan vi se, at det går langsomt med ladestationer hos boligforeninger, og her mener FDM, at politikerne bør give bilister uden mulighed for hjemmeopladning bedre værktøjer til at få sat ladere op, siger Ilyas Dogru.

Søjler med ladeselskabernes markedsandel i Danmark.
Markedsandele for ladeselskaber i Danmark. Clever er stadig klart størst i Danmark. Når det gælder lynladning, er standerne lidt mere jævnt fordelt med Tesla nr. to og Circle K nr. tre. Kilde: Transportministeriet/Charge X Analytics

Clever klart størst, Circle K rykker frem

Samtidig sker der også en vis koncentration, så der nogle steder i landet nu er tre, fire eller fem ladeselskaber samme sted.

Oversigten fra Transportministeriet viser også, at Clever nu har flest lynladere i Danmark med 28 procent af alle registrerede. Målt på hurtigladere (under 100 kW) står der Clever på 73 procent af laderne.

Tesla er næststørst med lynladere med 22 procent, mens Circle K indtager tredjepladsen med 13 procent. Spiiri og OK har hver ca. syv procent – svarende til næsten 200 lynladepladser for hvert af de to selskaber.

Ladepark med grøn bevoksning.
Ved Sønderjyske Motorvej har Clever åbnet sin hidtil største ladepark med 30 pladser. Det er også den mest grønne i naturmæssig forstand, og den bliver først hos Clever med café og toilet.

Mange nye ladeparker er åbnet – se dem her:

Antallet af især lynladere presses op af et stort antal lynladeparker, der er åbnet de seneste måneder. Og flere er på vej.

Adskillige af de ny ladeparker er meget store og/eller spektakulære anlæg.

Det gælder bl.a. Clevers hidtil største, der i april åbnede ved Aabenraa. På stationen ved frakørsel 70 på E45 (Rødekro) kan 30 elbiler lade samtidig.

Det er Clevers første lynladestation, der i løbet af sensommeren får café og toiletbygning. Samtidig er over 40 pct. af stationens areal udlagt til naturområde.

Eon ladepark tegning.
Eon åbnede 23. maj sin første 'Omtankestation', hvor der er gjort meget ud af omgivelserne – her dog i en arkitekttegning. Derimod er der ingen overdækning.

Grønne ladeparker

Konkurrenten Eon er på samme spor med grønne og fredelige omgivelser. Selskabet, der kalder sit koncept for Omtankestationer, åbner den første af slagsen ved frakørsel 56A på E45 ved Lund/Horsens 23. maj.

– I 1938 designede Arne Jacobsen en tankstation i Skovshoved, og siden det design er vi ikke rigtigt kommet videre. Nu ser det samme ud til at ske for ladepladserne. Vil vi plastre landet til med kedelige, intetsigende asfaltpladser? lyder det retorisk fra Eon.

Ladepark fra Norlys med grønne omgivelser.
Norlys har lige åbnet sin første af 15 lynladeparker. Også her skal der være pænt, grønt og fredeligt. Arkitekttegning.

Også Norlys, der er ny med lynladning, stræber mod afslappende og pæne omgivelser. Selskabet har netop i Odense (frakørsel 50) åbnet den første af 15 planlagte ladeparker. Den har 20 ladepladser og er etableret som ’et pusterum på farten’ og ’skal give ladeglæde’.

Bilisterne kan på stationerne købe drikkevarer, mad og snacks eller strække ben i et grønt område.

– Det er glædeligt, at der kommer nye ladeoperatører, som tænker anderdeles, og at ladeoperatørerne sørger for faciliteter ved ladeparkerne, lyder det fra FDMs forbrugerøkonom.

Ladepark.
Clever har på det seneste åbnet store ladeanlæg i Nørre Alslev på Falster (billedet) og ved Rønnede på Sydsjælland. Næstved kommer til senere i år.

Nye stationer på Sydsjælland og Falster

I den lidt mere traditionelle afdeling åbnede Clever i april også en stor ladestation på Falster med 18 pladser. Den ligger i Nørre Alslev ved frakørsel 43 på E55. Stort set samtidig kunne Clever indvie en ladepark med ligeledes 18 pladser på Sydsjælland. Den ligger ved Rønnede ved frakørsel 37 på E55.

Inden årets udgang følger på Sydsjælland endnu en Clever-station. Det sker ved Næstved Storcenter, hvor 28 biler kan lade samtidig.

Landets tredjestørste leverandør af lynhurtig ladning, Circle K, har også travlt. Inden sommerferien øger brændstofselskabet antallet af lynladepladser i Danmark til 450.

Luftfoto af ladepark ved motorvej.
Recharge City ved Horsens, frakørsel 57 på Østjyske Motorvej, er ved at udvikle sig til et stort logistikcenter. Her kan man lynlade hos Circle K og OK. Computerfoto

Helt nyt lade- og tankområde ved Horsens

Senest har Circle K åbnet en helt ny servicestation ved Recharge i Horsens. Her er de 12 lynladepladser kommet i centrum og brændstofpumperne lidt mere til siden. Ladeområdet kan udvides med yderligere 14 pladser.

Også OK har åbnet en station samme sted med 10 lynladepladser.

Circle K skruer op for strømmen på de kommende steder. Fremover installerer selskabet 400 kW-ladere i stedet for hidtil 300 kW. Det sker for at imødekomme de nyeste biler, der nærmer sig muligheden for at tage imod 400 kW. Også Eon har nu nogle 400 kW-ladere.

Rød Circle K-lader.
Circle K's nye ladere går op til 400 kW. Som stort set alle steder skal effekten deles af to biler.

Samtidig betyder det i nogle tilfælde hurtigere ladning til mere gængse biler, når to biler lader samtidig fra én stander. På både de gamle og de nye skal energien nemlig deles. De første 400 kW-ladere er taget i brug i Kerteminde. Circle K har også lige åbnet for lynladning i Thisted og på Tåsinge.

Nye tider på Lillebælt-rastepladser

På rasteplads Lillebælt på Vestfyn (Nord og Syd) er der sket en ommøblering af ladeoperatører.

Oprindelig åbnede Clever alene på begge rastepladser, men Vejdirektoratet mente, at Clever havde misligholdt sin kontrakt, som blev opsagt – og Clever måtte pakke sine ladestandere ned.

Ved et nyt udbud blev hver af de to rastepladser delt mellem to selskaber. Eon skal drive halvdelen på begge rastepladser, mens Ewii har vundet den anden halvdel på Lillebælt  Nord, mens Power Go tager sig af den anden halvdel af Lillebælt Syd.

ID.Buzz i forgrunden i ladepark.
Eon har nu overtaget den ene halvdel af Lillebælt Syd. Ewii rykker ind i den resterende del.

Tesla er åben for alle

Tesla, der for tiden har næstflest lynladere, har netop rundet 500 ladepladser ved åbningen af en station ved Lalandia-feriestedet i Søndervig. Omtrent samtidig åbnede Tesla samtlige sine ladestationer for bilister fra andre mærker.

Sidst i april blev en af Nordens største ladeoperatører, Recharge, klar med sin første lynladestation i Danmark. Ved Ikea i Odense har selskabet nu 20 lynladere.

Som en sjælden begivenhed åbnede Ionity ved årsskiftet sin første nye ladestation i umindelige tider. Den nye ligger ved Billund.

 

Nysgerrig efter nyheder om biler?

Motor følger løbende udviklingen inden for biler og ny teknologi

Se flere nyheder her