Tag forbehold for ny EU-told når du køber kinesisk elbil

Om kort tid indføres formentlig told på kinesisk producerede elbiler. Det kan betyde højere priser – måske med tilbagevirkende kraft. Sørg for at få din slutseddel gennemgået, inden du skriver under.

Bil kører på vej
Bilist

Der er en klar forventning om, at EU kommer til at hæve tolden på elbiler produceret i Kina. I dag er den på 10 procent, men fra 4. juli kan en midlertidig told blive pålagt, og fra 4. november en endelig told, der kan være gældende op til fem år.

Den bliver i givet fald betragteligt højere. Forventningen er, at det bliver i omegnen af 25-30 procent. Der er ikke tale om samme sats på alle biler, da det ventes, at tolden bliver differentieret på producentniveau.

En ny højere told er i spil, fordi EU-kommissionen har undersøgt og kommet frem til, at kinesiske elbiler produceres med statsstøtte i strid med WTO-handelsregler.

Alle kinesisk producerede elbiler, der er importeret fra 7. marts, bliver registreret, og evt. told kan derefter pålægges med tilbagevirkende kraft. Ordningen gælder personbiler med plads til maksimalt ni passagerer.

Højere priser i fremtiden

FDM har tidligere beregnet, at med en ny toldsats på 25 procent vil det eksempelvis for en elbil som Xpeng G9, der i dag koster 480.000 kr., betyde en forhøjelse af prisen på godt 93.000 kr.

Hele prisstigningen væltes ikke nødvendigvis videre til forbrugeren, da EU stadig vil være et interessant marked for kineserne, men FDM vurderer, at prisen på elbiler utvivlsomt vil blive dyrere uanset, om de er kinesiske eller ej.

– Det er mange tusinde kroner ekstra, som bilkøberne kan risikere at skulle betale for en kinesisk produceret elbil. Desuden kan det svække konkurrencen på et marked, hvor vi hidtil har set meget priskrig, og det kan få de europæiske bilproducenter til også at holde igen med at sænke deres priser, vurderer afdelingschef i FDM Torben Lund Kudsk.

Tag forbehold når du skriver under

Da det endnu er usikkert, hvordan tolden opkræves og hos hvem, bør man som bilkøber tage sine forbehold og få et forbehold for FDMs godkendelse skrevet ind i slutsedlen, når man skriver under.

FDMs slutseddelkontrol vil så hejse et flag, hvis forhandleren f.eks. har indskrevet et forbehold for prisregulering, hvor man risikerer at blive opkrævet et ekstra beløb.

– Vi forventer ikke, at bilkøbere kommer til at stå med en ekstraregning, men det kan ikke udelukkes, at der er en risiko. Netop fordi det hele endnu er så usikkert med den nye told, er det ekstra vigtigt, at få FDM til at gennemgå sin slutseddel, siger jurist i FDM Nikolaj Igor Jørgensen.

Få FDM til at gennemgå din slutseddel

Det kan være dyrt at overse fejl og mangler, når du skriver under på bilkøbet. Derfor kan FDM-medlemmer få gennemgået slutsedlen fra forhandleren, inden handlen bliver bindende.

Tag forbehold for FDMs godkendelse og send din slutseddel ind