Sådan undgår du rygsmerter på bilferien

Selvom du sidder roligt og mageligt i bilen, kommer din krop på hårdt arbejde, når du kører langt. Se her, hvordan du sidder rigtigt bag rattet og med fem enkle øvelser kan aflaste kroppen, når du er på langtur.

Fysioterapeut laver strækøvelser op ad en VW ID.4 med grønne træer i baggrunden
Bilist

Ømme skuldre, svien i lænden og stivhed i nakken er almindelige skavanker, når man sidder længe i bilen. Selvom du sidder godt og ikke bevæger dig eller anstrenger musklerne, er længere tid bag rattet nemlig hårdt for kroppen.

– Det svarer faktisk til at begynde med at styrketræne eller løbe. Du gør noget, som kroppen ikke er trænet til – i dette tilfælde at sidde lang tid i en låst stilling – og det kan man mærke, fortæller fysioterapeut Steen Olsen.

Han anbefaler, at man lytter til sin krops signaler. Når det begynder at gøre ondt et sted, er det et tegn på, at det er tid til en lille pause med lidt bevægelse. Han har derfor for Motor udvalgt en serie øvelser, som du på turen kan udføre ved siden af bilen, og som får has på de mest almindelige „køreskader“.

– Det er vigtigt at få gang i kredsløbet, så i flere af øvelserne må man gerne blive lidt forpustet. Det kan også gøre godt at gå en rask tur eller hoppe lidt på stedet, så vejrtrækningen kommer i gang, blodet skyller igennem musklerne, og affaldsstofferne kommer væk, siger han.

Har du i forvejen rygproblemer, skal du naturligvis tale med din læge eller fysioterapeut om, hvad der er de rigtige og sikre øvelser for dig.

Sid ergonomisk rigtigt før start

Allerede før du starter bilen, kan du gøre noget godt for din krop. Den rigtige siddestilling er nemlig afgørende for, at du ikke spænder eller anstrenger dig på turen.

Se hvordan i videoen:

 

Prøv de 5 gode rygøvelser på køreturen:

 

Vild med biler? Hold dig up to date med FDM

Få gode tilbud fra FDM og de seneste bilnyheder direkte i din mailboks

Få FDMs nyhedsbreve