Nu kan køreprøven tages i elbil

Nye regler gør det muligt at tage køreprøve i elbil eller bil med automatgear uden at få en anmærkning på sit kørekort. Desuden indføres der karensperiode, hvis man dumper eller snyder, og det bliver slut med at tage køreprøve med tolk.

Nærbillede af kørekort med modelbil ovenpå.
Bilist

Det er blevet tilladt at tage køreprøve i elbil eller bil med automatgear.

Muligheden har eksisteret hidtil, men så betød det, at kørekortet fik en særlig anmærkning, kaldet kode 78. Den betød, at man ikke måtte køre bil med manuelt gear.

En regelændring fra 1. juli 2024 – indtil videre som forsøg - betyder, at dette forbehold bortfalder, hvis man vel og mærke har taget køretimer med manuelt gear. Forsøgsordningen giver også mulighed for at få fjernet kode 78 fra sit eksisterende kørekort, hvis man tager supplerende køretimer i bil med manuelt gear.

- Det er grundlæggende positivt, at der lempes på kravene omkring den såkaldte kode 78, siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.

- Samtidig er FDM også glad for, at man ikke indfører en fuldstændig ophævelse af ordningen omkring kode 78, da man stadig bør have modtaget undervisning med manuelt gear, for at kunne benytte dette sikkert i trafikken, tilføjer han.

Nærbillede af gearvælger.
Alle elbiler, som nu udgør næsten ti pct. af bilbestanden, og de fleste nye brændstofbiler har automatgear.

Syv lektioner med manuelt gear

For at tage den praktiske køreprøve med automatgear/i elbil og undgå anmærkningen, skal man have mindst syv lektioner i bil med manuelt gear. Det samme gælder, hvis man vil af med kode 78-anmærkningen på sit eksisterende kørekort.

Der er visse krav til de syv timers kørsel.

Der sker desuden en række andre ændringer er reglerne for køreundervisning.

Der indføres (med virkning fra 15. august 2024) en karensperiode, så elever, der dumper ved den praktiske køreprøve, tidligst kan gå til ny prøve syv dage senere. Det gælder for personer, der første gang skal tage kørekort til almindelig personbil (kategori B).

Formålet er at mindske prøvespild og sikre, at kørekortansøgere, der ikke har de fornødne færdigheder, ikke går op til køreprøve igen, før de har haft mulighed for at forbedre deres færdigheder, oplyser Færdselsstyrelsen.

Nærbillede af gearknop.
Det er blevet muligt at tage køreprøve i biler med automatgear og slippe for den særlige kode 78-anmærkning, hvis man vel at mærke har haft syv lektioner i bil med manuelt gear.

Seks måneders karensperiode ved snyd

Der indføres desuden en karensperiode på seks måneder for kørekortansøgere, som snyder eller på anden vis omgår reglerne for at aflægge teoretisk eller praktisk køreprøve.

Der har åbenbart været problemer med snyd, da Færdselsstyrelsen konstaterer: ’Sanktionerne ved snyd skærpes, da de gældende tiltag ikke er tilstrækkelige.'

Slut med tolk

Fra 1. januar 2025 afskaffes muligheden for at tage køreprøve med tolk. I stedet tilbydes, at prøven foruden dansk kan tages på engelsk.

Dog vil det være muligt at tage køreprøven på tysk i Sønderjylland, og der vil også være særlige muligheder på færøsk og grønlandsk. 

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve