Rigtigt eller forkert: Tjek 9 myter om elbiler, priser, værditab og reparationsudgifter

Er det fup eller fakta? Der er mange påstande og opslag på sociale medier om elbiler, klima og miljø. Derfor har vi samlet ni af de mest debaterede myter om elbiler og biløkonomi.

Kvinder står med mobiltelefon ved elbil der lader.
Bilist

Har du også svært ved at finde rundt i virvaret af meninger, holdninger og opslag på sociale medier om elbilernes miljøpåvirkning, så er du ikke alene. Derfor har vi her samlet ni myter om elbiler, klima og miljø, så du er klædt bedre på til at træffe det rette valg, når du skal vælge bil. 

1. Batteriudviklingen går så hurtigt, at det er dumt at købe ny elbil nu
(FORKERT)

Der er ikke noget mirakelbatteri lige rundt om hjørnet, så der er ingen grund til at vente på det. Batterierne forbedres løbende og indeholder væsentlig mere energi end for 5-10 år siden. Den gradvise udvikling af de kendte litium-ion-batterier vil fortsætte, og et revolutionerende batteri med markant længere rækkevidde og/eller kortere ladetid kommer ikke i morgen.

Mest realistisk er faststofbatterier (solid state), som flere bilproducenter forventer at have klar sidst i dette årti. Her kan batteristørrelsen og ladetiden formentlig halveres. I lang tid vil der være begrænset produktion og høj pris.

Brugbare natrium-ion-batterier (sodium-ion-batterier) er også realistiske om få år. Her er fordelen primært lav pris og gode egenskaber i kulde, mens energiindholdet er lavt. Det ekstreme litium-luft-batteri kommer muligvis aldrig ud af laboratoriet.

2. Elbiler er dyre i indkøb
(DELVIS RIGTIG)

Elbiler er stadig – generelt – noget dyrere fra fabrikkerne end traditionelle biler. I Danmark kamufleres forskellen, da der er ingen eller lav registreringsafgift på elbiler, modsat benzin- og dieselbiler. Dermed er en mellemstor eller stor elbil oftest billigere at købe end en benzindrevet i samme klasse.

I de små klasser har billedet været et andet. En elektrisk minibil har typisk kostet mindst 50.000 kr. mere end en benzindrevet. Men i slutningen af 2024 tog udviklingen blandt små elbiler fart, så der nu er ved at komme et pænt udvalg under 200.000 kr.

Under alle omstændigheder kan elbilen trods højere anskaffelsespris være billigere at eje, viser FDMs beregninger. Det skyldes den fraværende registreringsafgift, en meget lav ejerafgift og lavere driftsomkostninger ved elbiler.

Men typisk kommer de billigste elbiler med et lille batteri, hvilket kan betyde begrænset rækkevidde.

3. Elbiler er vedligeholdelsesfrie
(FORKERT)

Selvom elbiler slet ikke har samme servicebehov som benzin- og dieselbiler, er de ikke vedligeholdelsesfrie.

Elbiler skal have serviceret bremser, bremsevæske, kølervæske til batteriet, klimaanlæg, dæk, lys, lygter, viskere og kabinefilter helt i lighed med øvrige biler.

Men samlet er de billigere at servicere end traditionelle biler, og det afspejles i de løbende udgifter, der er lavere for elbiler.

4. Elbiler er dyrere at reparere end brændstofbiler
(RIGTIGT)

Trafikskader på elbiler er dyrere at udbedre i forhold til på konventionelle biler. Forsikring & Pension har opgjort, at reparation af en elbil koster 15.200 kr. i gennemsnit (takserede bilskader i de første tre kvartaler af 2024.)

Det er 24 pct. dyrere end for nyere benzinbiler. Forskellen er lidt mindre i 2024 sammenlignet med 2023, primært fordi reparationspriserne på benzinbiler er steget.

5. Dækkene slides hurtigere end på brændstofbiler
(DELVIS RIGTIG)

Forklaringen er, at elbiler er væsentlig tungere og som regel har mange flere hestekræfter end traditionelle biler.

Begge dele fører til mere dækslid, men da elbiler kører på dæk, der er særligt udviklet til den højere vægt, er det mest førerens kørestil, der afgør, om dæksliddet er større end normalt.

Der kan desuden være store udsving i dæksliddet mellem bilmodeller og -varianter afhængig af motorens effekt, og om bilen trækker på to eller fire hjul. Det har også betydning, om man kører meget med motorbremsning eller ej.

6. Værditabet på elbiler er højt
(RIGTIGT)

Modsat forventningerne for blot fem år siden har elbiler haft et højt værditab. Grundet forsyningsproblemer og manglende kapacitet steg priserne på elbiler markant op til 2022, hvor priserne faldt voldsomt fra januar 2023 – udløst af store prisnedsættelser hos Tesla. Det forklarer en stor del af værditabet.

De unormale værditab skyldes også den lave efterspørgsel på elbiler i Europa, som medfører, at der sendes voldsomt mange brugte elbiler – ofte ganske nye – til Danmark. De koster noget mindre, end en tilsvarende brugt „dansk“ bil traditionelt ville have kostet.

Dermed kan man risikere et temmelig stort værditab, hvis man skal sælge en få år gammel elbil. En trøst vil så være, at prisen på en ny elbil også er blevet lavere. 

Endelig påvirkes brugtmarkedet af, at der kommer store partier af fabriksnye biler til Danmark, da det er blevet sværere at sælge dem mange steder i Europa.

7. Elbiler bliver hurtigt forældede pga. udviklingen
(FORKERT)

Alle produkter har det med at blive „gamle“, men elbiler holder sig muligvis længere moderne end brændstofbiler.

Elbiler er i endnu højere grad opkoblede og designet til løbende at få online-opdateringer, så særligt infotainment m.m. løbende opdateres. Det kan også gælde komfortsystemer, batteristyring og -ladning samt sikkerhedsfunktioner.

En elbil kan f.eks. få hurtigere opladning i løbet af sin levetid. Man kan opleve, at en helt ny bil får større batteri end ens egen, men kapløbet om stadig større batterier er nu aftaget. 

8. Nye elbiler falder kraftigt i pris
(RIGTIGT)

Det har vi i hvert fald set se seneste par år, og det vil formentlig fortsætte. Priserne falder, bl.a. i takt med at produktionen stiger, og at konkurrencen skærpes, fordi der kommer flere producenter.

Den dyreste komponent i en elbil er batteriet, og her er der også sket pæne prisfald, selvom råvarepriserne har svinget noget på grund af øget efterspørgsel, flaskehalse og leveringsproblemer.

Hvis den globale efterspørgsel på elbiler bliver ved at stige hurtigere, end producenter af batterier m.m. kan følge med, kan det presse prisen op i perioder.

9. Elbiler er billigere at servicere
(RIGTIGT, MEN...)

Servicebehovet for nyere elbiler er mindre end for brændstofbiler, da der er færre servicekrævende komponenter, og dermed er de billigere at servicere.

Men når f.eks. bremserne skal udskiftes, er omkostningerne større, fordi elbilerne vejer mere end tilsvarende brændstofbiler. Der kan også komme meget dyre reparati­oner, hvis højvolts-komponenterne går i stykker.

Har du brug for hjælp? 

Som medlem af FDM har du adgang til bilteknisk og juridisk rådgivning også i forbindelse med køb af bil.

Bliv medlem af FDM