Der er penge at spare ved at lade elbilen eller plugin-hybriden, når strømmen er billigst. Typisk lader man 30-50 kWh pr. gang, og det svarer til strømforbruget i en gennemsnitsfamilie i tre til fem dage. Derfor er der god grund til at holde øje med strømpriserne og at lade, når nettarifferne er lavest.
Nettarifferne, der er betalingen for, at strømmen transporteres til ens husstand, bliver mange steder sat ned fra april til og med september. Og det kan især mærkes for de mange elbilister, der er fritaget for at betale afgift af den strøm, der kommer gennem ladeboksen.
Nettarifmodel 3.0 blev indført i 2023 og er i dag udbredt til næsten alle landets netselskaber. Med modellen er der timeaflæsning af strømforbruget, og dermed har man valgt at have tre takster for private.
Tre takstperioder for private
Kl. 00.00-06.00 kaldes lavlastperioden, og her er tariffen lavest.
Kl. 06.00-17.00 og 21.00-24.00 kaldes højlastperioden.
Kl. 17.00-21.00 er spidslastperioden, og her er tariffen højest.
Hos elnetselskabet N1, der leverer strøm til mange danskere, er taksten i 2025 i lavlastperioden på 9 øre den samme om sommeren og vinteren, mens højlasttaksterne er halveret fra 26 til 13 øre om sommeren, og spidslast-tariffen falder fra 78 til 34 øre. Men det er blot taksterne for et selskab.
– Det er vigtigt at tjekke tarifferne, da de er vidt forskellige alt efter hvilket netselskab man har i sit område. Derfor vil jeg anbefale, at man tjekker strømprisen inkl. moms og nettariffer før man sætter sin elbil til opladning, lyder tippet fra FDMs forbrugerøkonom Ilyas Dogru.
Sammen med udbyttet fra solceller, der også presser priserne ned, giver det oftere billig strøm midt på dagen. Så hvis man er hjemme, vil det generelt – ud over om natten – nu ofte kunne svare sig at lade bilen midt på dagen.
Har du brug for hjælp?
Husk, at du som medlem af FDM kan få rådgivning af juridiske, tekniske og økonomiske eksperter om dit bilejerskab.