Bilisterne ofres igen

Bilisterne ofres igen

FDM Mener

Regeringen vil oprette en fond, der skal sikre penge til at hjælpe ofre for kriminalitet. Det er på alle måder et ædelt mål, at samfundet udover at straffe de kriminelle også gør en ekstra indsats for at hjælpe de, der måtte være ofre for kriminaliteten. Tanken er, at der oveni straffen til den kriminelle lægges et ”bidrag” på 500 kr., der via en offerfond skal finansiere samfundets ekstra hjælp til offeret - en hjælp i form af bl.a. rådgivning, informationsmaterialer og forskning.

En ekspertgruppe under Justitsministeriet har lavet et grundigt forarbejde. I første omgang pegede gruppen på, at der ikke er økonomisk basis for en offerfond i Danmark, idet der simpelthen er for få alvorlige forbrydelser. Netop det problem havde regeringen dog en nem løsning på – at udvide listen af alvorlig kriminalitet til også at dække færdselsforseelser, som udløser et klip i kørekortet. Dette vil ifølge lovforslaget udløse et ”bidrag” til offerfonden, desuagtet at der heldigvis sjældent er et offer i forbindelse med de udløsende trafikforseelser. Lad os tage et eksempel:

Morgentrafikken på motorvejen er tæt, og der skiftes ivrigt vognbane i et forsøg på at komme hurtigere frem. Måske ser nogle også deres snit til at nappe inderbanen, selv om det teknisk set ikke er en forbi-kørsel i tæt trafik.

Hver eneste dag kunne politiet uddele tusindevis af klip i kørekortet for den type forseelser, og selv om de er ulovlige, potentielt farlige og irriterende, er det heldigvis sjældent, at det går så galt, at der er et offer med fysiske eller psykiske mén. Men er man ”uheldig”, og politiet skriver én for en sådan type forseelse, vil man i fremtiden skulle bidrage til offerfonden.

Men bliver man derimod stoppet lørdag nat i byen med knojern, knive eller slagvåben eller ”blot” udøver såkaldt simpel vold efter straffelovens § 244, skal man ikke bidrage til offerfonden.

Er der nogen, der kan se logikken – FDM kan ikke. Derimod ser FDM endnu et lovindgreb, hvor bilisternes pengepung er det reelle offer.

Der skal ikke herske tvivl om, at FDM mener, at hjælp til volds- og trafikofre er en vigtig samfundsopgave og derfor bør finansieres via finansloven. Hvis ikke det er politisk muligt, og ønsket er at koble finansieringen af hjælpen til offeret med forbrydelsen, bør det kun ske, hvor der rent faktisk er et offer – eller ved grove overtrædelser af færdselsloven, hvor der sker ubetinget frakendelse af kørekortet eller udstedes kørselsforbud.