6 lette tip til et køligt klima i feriebilen

Aircondition koster et merforbrug af brændstof på ca. 10 procent. Men det er det hele værd. Se her, hvordan du hurtigst får et godt køreklima i feriebilen.

Nyt om biler

Næsten alle nyere biler er udstyret med en feature, der både forbedrer sikkerheden, øger komforten, modvirker køresyge og kan redde ferien for overophedning. Det er naturligvis aircondition- eller klimaanlægget.

For et godt klima i kabinen holder dig frisk under kørslen og giver dig et helle, hvis sommervarmen alligevel bliver for meget af det gode.

Hvis du vil have mest mulig glæde af bilens aircondition, er der dog lidt ting, du skal gøre, både før og mens du kører.

 

Følg vores råd og få en herligt kølig feriebil:

1. Få anlægget tjekket
I modsætning til dit køleskab kan airconditionanlægget i bilen godt miste lidt kølemiddel med tiden. Derfor bør du få det serviceret mindst en gang hvert andet år. Her bliver det kontrolleret og evt. fyldt op igen. Det er også en god ide at få renset anlægget, så bilen ikke kommer til at lugte af gammelt køleskab.

HUSK: Du kan få rabat på aircon-service med FDM

2. Parker køligt
Jo køligere kabinen er, når I sætter jer ind, jo hurtigere bliver den behagelig at være i. Så parker bilen i skyggen – og så den forbliver i skyggen. Dæk evt. forruden til med en solskærm.

3. Luft ud
Når I kommer hen til den varme bil, bør I straks åbne dørene, så den værste hede bliver lukket ud. Rul så alle vinduerne ned og sæt aircondition på maksimal køling. Nu kan du køre.

4. Køl kabinen ned
Når luften fra friskluftdyserne er koldere end luften udefra, lukker du vinduerne.

5. Vælg cruisetemperatur
Når temperaturen er behagelig, sætter du temperaturen så varmt, som I kan blive enige om. 22 grader er god cruisetemperatur. Jo større forskel der er på ude- og indetemperaturen, jo større er risikoen for at blive forkølet eller få ondt i halsen. 

Har bilen aircondition og ikke klimaanlæg, der holder en konstant temperatur, bør luften rettes ned på fødderne og op på forruden.

Hvis temperaturen eller luftfugtigheden er meget høj, kan du sænke temperaturen i kabinen hurtigere ved at slå recirkulation til. Slå recirkulation fra igen, når den ønskede temperatur er nået.

6. Frisk på farten
Selvom kabinen er afkølet, kan der stadig godt blive varmt, når man sidder i bilen i længere tid. Tjek derfor, at alle bilens luftdyser er åbne – også hvis der er dyser ved bagsæderne. Dyserne bør ikke pege direkte ind på en, så man får træk.

Også under kørslen er det vigtigt, at man får væske nok. Husk, at mange biler har afkølet handskerum, så der kan du holde drikkevarer kølige. Ellers kan det være rart med en køleboks eller -taske.

Især på bagsædet kan der være brug for en solskærm i sideruden til at tage den direkte sol. Og skal der ekstra køling til, fås der kølende sædebetræk til 12-volt-stikket til forsæderne og ventilerende sædeindlæg til autostole.

Solskærm, kølebokse og kølende sædedækkener kan købes i FDMs butikker og netbutik:
Solskærm og sædeindlæg til autostole
Køletasker og - bokse
Kølende sædebetræk