Smugkik på Hyundais usædvanlige elbil

Inden sommerferien kan danskere købe Hyundais første bil udviklet som elbil helt fra grunden. Ioniq 5 byder bl.a. på lynhurtig ladning. Se de første billeder her. Og en spøjs funktion.

Hyundai Ioniq 5 har stort set beholdt de unikke lygter fra konceptbilen 45.
Nyt om biler

Op mod 40 nye elbiler kommer til salg i Danmark i år. En af dem er denne interessante Ioniq 5 fra Hyundai. Vi får nu lov til at se lidt af bilen forud for den officielle premiere i februar og den forventede danske introduktion til sommer.

Hyundai kalder selv bilen for en CUV, crossover utility vehicle. Det er en branchebetegnelse for en biltype, der ligger et sted mellem en hatchback og en SUV i stil og højde.

Halvhøj bil

Den færdige bil minder udefra særdeles meget om konceptbilen 45. Det betyder en højde på 160 cm. Til sammenligning er den lille SUV, Kona, 157 cm høj og i30 149 cm.

Hyundai Ioniq 5 er en halvhøj bil. 160 cm høj er crossoveren, tre cm mere end Kona.
Hyundai Ioniq 5 er en halvhøj bil. 160 cm høj er crossoveren, tre cm mere end Kona.

Længden er overraskende stor i forhold til bilens umiddelbare, visuelle indtryk: 464 cm. Og særligt akselafstanden er forbløffende stor: 300 cm. På Hyundai i30 stationcar er de tilsvarende mål 449 og 265 cm.

Der er ingen tvivl om, at kabinen er rummelig, dels på grund af bilens ganske store dimensioner, dels i kraft af den særlige elbilplatform med plant gulv.

10-80 pct. på 18 minutter

Hyundai giver ikke mange tekniske oplysninger endnu, men fortæller, at bilen på fem minutter kan oplades til ’over’ 100 kilometers kørsel og 10-80 procent opladning klares på blot 18 minutter med den rette lader. Bilens 800 volt-arkitektur kan tage imod over 200 kW.

Parametric pixels kalder Hyundai de særlige lysdioder på Ioniq 5.
Parametric pixels kalder Hyundai de særlige lysdioder på Ioniq 5.

I nogle europæiske lande afslører Hyundais hjemmesider flere detaljer. Der er valg mellem to batterier 58 kWh/350 km og 73 kWh/450 km. Ydelsen i topmodellen med to motorer og firehjulstræk er angivet til 230 kW/313 hk.

Ioniq 5 bliver første model på en helt ny, avanceret elbil-platform, som Hyundai-Kia-gruppen har udviklet. Kia får sin første variant til efteråret.

Se mere: Nye elbiler i 2021 og 2022

Designet er ændret, men ikke voldsomt siden konceptbilen. Bl.a. er de særlige lygter bibeholdt, både for og bag. Parametric pixels kalder Hyundai teknologien. Også konceptbilens store hjul overlever til produktion. De bliver på op til 20 tommer.

20 tommer hjul er ikke hverdagskost på en elbil. Men det fås til Hyundai Ioniq 5.
20 tommer hjul er ikke hverdagskost på en elbil. Men det fås til Hyundai Ioniq 5. De er ikke engang særlig smalle, som det ses på BMW i3 og Renault Scénic.

Blandt bilens finesser er muligheden for et 220 volt strømudtag. Det er set før på nogle benzin- og dieselbiler, men her i Ioniq kan stikket tåle 16 ampere. Det er lige så meget som de største sikringer i et almindeligt hus. Dermed kan bilen levere 3,6 kW (indtil man gerne vil gemme resten til at komme videre på…).

Hyundai viser i reklamefilm, at man dermed kan tage på picnic og lade bilen drive et kæmpe musikanlæg eller en rigtig stegeovn.

Få FDMs nyhedsbreve

Ioniq 5 har en stikkontakt, der kan levere 3,6 kW. Det er meget, og kan f.eks. bruges til at spille skoven op, foreslår Hyundai.
Ioniq 5 har en stikkontakt, der kan levere 3,6 kW. Det er meget, og kan f.eks. bruges til at spille skoven op, foreslår Hyundai i reklamer.