Billigbil dumper på pivringe sikkerhed

Billigbil fra Dacia falder helt igennem i ny Euro NCAP-test med hidtil ringeste resultat efter de nyeste skrappe testkrav. Skuffende mener FDM, der ikke vil anbefale køb af Dacia-modellen. Samtidig er der topkarakter til elbilerne VW ID.4 og Skoda Enyaq.

Ny Dacia Sandero skuffer med to Euro NCAP-stjerner
Nyt om biler

Årets anden sikkerhedstest fra europæiske Euro NCAP er noget af en mavepuster.

Antal Euro NCAP-stjerner:

  • Dacia Logan: **
  • Dacia Sandero: **
  • Skoda Enyaq: *****
  • VW ID.4: *****

Hidtil har bilproducenterne ellers stort set formået at matche de stadig skrappere krav, hvor foreløbig 11 ud af 13 helt nye biler har klaret

sig til de maksimale fem stjerner, siden barren i 2020 blev hævet. I den seneste test falder to af testens fire biler imidlertid helt igennem.

Det drejer sig om Dacia Sandero og den næsten identiske søsterbil Dacia Logan, hvor sidstnævnte dog ikke fås i Danmark. Bare to ud af fem stjerner uddeles til de to biler, der på alle områder ligger langt under det niveau af sikkerhed, nye biler ellers kan bryste sig af.

Det gælder særligt den del af testen, der omfatter bilernes sikkerhedsudstyr, samt vurderingen af bilernes sikkerhed overfor bløde trafikanter. Men også Dacia-modellernes kollisionssikkerhed er skuffende. Blandt andet har de ikke en airbag mellem de to forreste sæder.

Endelig savner begge biler nogle af de sikkerhedssystemer, der ellers for længst er blevet standard i andre biler. Den nødbremse bilerne trods alt har virker under middel. Samlet udløser det den hidtil dårligste karakter efter Euro NCAP’s nyeste testkrav.

Crashtest af Dacia Sandero
Sikkerheden i den nye Dacia Sandero er skuffende lav og rækker kun til samlet to Euro NCAP-stjerner. FDM vil derfor ikke anbefale bilen. (Foto: Euro NCAP)

Læs også: Se alle Euro NCAP's testresultater

FDM vil ikke anbefale bilerne

”At en ny bil ikke kan opnå mere end to stjerner, er både skuffende og ærgerligt. Vi havde en forventning om, at Renault, der står bag Dacia, ville overføre noget af den nye sikkerhedsteknologi fra Renault til Dacia, men det er desværre ikke tilfældet. Dacia har valgt at placere sig i den lave ende af prisskalaen, men at de også har valgt at gå på kompromis med sikkerheden, er stærkt bekymrende. Med kun to Euro NCAP-stjerner er Dacia-bilerne på et niveau, hvor FDM ikke vil anbefale købet af dem,” siger FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen. 

Fem stjerner til Skoda Enyaq

Anderledes godt klarer testens to andre biler sig, VW ID.4 og Skoda Enyaq. De er begge helt nye elbiler, og de deler teknologi og platform. Begge består uden problemer testen til de maksimale fem Euro NCAP-stjerner. Tilmed med to af de bedste testresultater til dato.

Særligt den store Skoda Enyaq imponerer med en endog meget god kollisionssikkerhed, mens især det automatiske nødbremsesystem i VW’s nye medlem af den elektriske ID-familie overbeviser, når det handler om at bremse ned for både bløde og hårde medtrafikanter.

Crashtest af Skoda Enyaq
Kollisionssikkerheden i den nye Skoda Enyaq er imponerende god. I kategorien voksensikkerhed scorer den nye elbil det hidtil bedste resultat i en Euro NCAP-test. (Foto: Euro NCAP)

VW ID.4 med tårnhøj sikkerhed

”Der er ikke rigtig noget at komme efter på hverken VW ID.4 eller Skoda Enyaq. De små forskelle til trods er sikkerheden for dem begge tårnhøj. Testen er også et eksempel på det, Euro NCAP gerne vil: at synliggøre sikkerheden i biler for forbrugerne, samtidig med at de skubber til bilproducenterne, så de løbende forbedrer bilernes sikkerhed. Her er det positivt, at flere producenter i lighed med VW og Skoda viser, at det sagtens kan lade sig gøre at bygge nye biler med en høj indbygget sikkerhed,” siger Søren W. Rasmussen.

Ud over de fire biler omfatter testen et gensyn med tre biler, der allerede er blevet testet i andre udgaver, og derfor blot er blevet såkaldt genberegnet. Det gælder Cupra Formentor e-Hybrid, VW Golf Variant og Mercedes-Benz GLE Coupé. Alle tre biler får igen fem stjerner. De to sidste er dog testet efter den lidt ældre 2019-skala.

Crashtest af VW ID.4
Den nye store VW ID.4 kører uden problemer de maksimale fem Euro NCAP-stjerner i hus. Sikkerheden er i top for både passagerer og medtrafikanter. (Foto: Euro NCAP)

Hvilken sikkerhed skal din bil have?

Få rådgivning