Årgang 2022: Her er alle 120 bilnyheder

Ny bil? Eller bare nysgerrig? Et enormt antal nye biler, facelift, varianter og nye motorer kan danske bilkøbere se frem til. 70 nye biler og 120 nyheder i det hele taget er på Motors liste for 2022, heraf næsten 40 elbiler og 20 plugin-hybrider. Se Danmarks største gennemgang af alle nyhederne, der kikker langt ind i 2023.

70 helt nye modeller kommer de næste 12 måneder. Her er tre af dem.
Nyt om biler

2022 lokker med bilnyheder som sjældent set tidligere. 70 helt nye bilmodeller og i alt 120 modelvarianter og facelifts toner frem, når Motor retter kikkerten mod alverdens bilproducenter og skuer 12 måneder frem.

Det faktiske tal bliver givetvis højere, da nogle nyheder stadig skjuler sig i bilproducenternes udviklingsafdeling.

Ud af de 70 nye biler er op mod 40 elbiler. Med til at drive udbuddet til danskerne i vejret er adskillige nye bilmærker. 46 er nu med på listen, et rekordhøjt antal mærker. Ti er helt eller delvist kinesiske, og Tesla ser ud til at få selskab af yderligere tre amerikanske mærker de næste par år: Fisker, Rivian og Lucid Air.

Se også: Motors kalender for nye biler - opdateres løbende

Læs om alle nyhederne fra A til X. Her er det store overblik. Værs’go’ at drømme.

Tryk på det eller de mærker, du vil læse om.


Aiways
Aiways er anden model fa det kinesiske mærke. Coupé-SUV'en kommer efter planen til sommer.
Aiways er anden model fa det kinesiske mærke. Coupé-SUV'en kommer efter planen til sommer.

Aiways, det unge kinesiske mærke, udvider omkring sommer sit modelprogram med U6, der kan ses som en coupéudgave af U5. Størrelse og batteri er ens, men der er foretaget en del ændringer. Bl.a. er førerpladsen noget anderledes. Mærket har også som koncept vist en endnu større SUV, U7, men den er tidligst klar i 2023.

Alfa Romeo
​   Alfa Romeo Tonale er mærkets første nye model i fem år. De første versioner er klar efter sommerferien.
​Alfa Romeo Tonale er mærkets første nye model i fem år. De første versioner er klar efter sommerferien.

Alfa Romeo får omsider nye varer på hylderne. Den kompakte SUV, Tonale, blev vist i februar og er klar til danske kunder i eftersommeren med benzin og mildhybrid. En plugin-hybrid samt diesel følger efter omkring årsskiftet. Yderligere en benzindrevet SUV, nummeret større end Stelvio, er under udvikling, men kommer tidligst i 2023.

Audi
Audi A6 E-tron er en helt ny elbil, som er planlagt til at komme et godt stykke ind i 2022.
Audi A6 E-tron er en helt ny elbil, som er planlagt til at komme et godt stykke ind i 2022.

Audi har trods sit store modelprogram ingen helt nye modeller i kalenderåret 2022. Men der sker alligevel en hel del, og kikker vi lidt ind i næste år er der store nyheder. Formentlig tidligt i 2023 kommer Q6 E-tron, der er en Q5-størrelse elbil på en helt ny platform, PPE. Her er der basis for lynhurtig ladning med 800 volt. Samme teknik kommer i A6 E-tron, som lanceres senere i 2023. En helt ny A4, formentlig den sidste med forbrændingsmotor, bliver også en 2023-nyhed. Her i 2022 gælder det en opdateret A8, som er klar til februar-marts, og den store E-tron, Audis første elbil, får et facelift sidst på året. Efter sommerferien udvider Audi A3-programmet med en lettere forhøjet udgave, der læner sig op ad SUV-populariteten og nok skal hedde Allroad eller Citycarver. Audi arbejder tilsyneladende også på en helt stor SUV, Q9, men det er ikke sandsynligt, at den skal til Europa.

Audi Q6 E-tron bliver den første elbil fra Audi med en ny platform. Lancering formentlig primo 2023.
Audi Q6 E-tron bliver den første elbil fra Audi med en ny platform. Lancering formentlig primo 2023.  Foto: Automedia
BMW
Konceptbilen XM varsler en selvstændig model fra BMW M.
Konceptbilen XM varsler en selvstændig model fra BMW M. Den ventes lanceret i fjerde kvartal.

BMW har masser af solide nyheder på 2022-plakaten. Både med forbrændingsmotor og rent elektrisk. Det går løs til februar med 2-serie Coupé og 2-serie Active Tourer - anden generation af den fempersoners MPV. Til marts følger den forsinkede i4, som er en elektrisk 4-serie Gran Coupé og i sidste ende en 3-serie. Hvis en fuldelektrisk 3-serie kommer til Europa, bliver det næppe i år, men der er gjort ’plads’ til i3 sedan ved at lade den nuværende i3 hatchback udgå af produktion midt på året.

Til sommer får iX en ny topmodel, M60 med 619 hk, og sidst i 2022 er en ny 7-serie bekræftet. Det sker i form af den fuldelektriske i7. Ca. samtidig kommer en helt ny topmodel, XM, som er vist som koncept. Den bliver første selvstændige M-model siden M1 for 50 år siden. Det vil også være den kraftigste BMW nogensinde. Hybridteknikken giver 750 hk.

En i5, altså en elektrisk 5-serie, er spottet under test, men BMW bekræfter ikke bilens eksistens endsige tidspunkt for lancering. Derudover forventer vi, at 3-serien, X5 og 8-serie Grand Coupé får et facelift i løbet af året, og at der kommer en helt ny X1. Desuden en ren elektrisk X1 eller X2. 4-serie Gran Coupé og iX kom i handlen allersidst i 2021.

En ny BMW X1 er på vej - i årets anden halvdel eller i første halvdel af 2023. Den kommer også som elbil som en slags afløser for i3.
En ny BMW X1 er på vej - i årets anden halvdel eller i første halvdel af 2023. Den kommer også som elbil som en slags afløser for i3.  Foto: Automedia
BYD
Det er ikke bekræftet, at BYD kommer til Danmark, men det kunne meget vel ske i 2022. Første model vil være denne BYD Tang md plads til syv.
Det er ikke bekræftet, at BYD kommer til Danmark, men det kunne meget vel ske i 2022. Første model vil være denne BYD Tang md plads til syv.

BYD skal vi formentlig byde velkommen til i 2022, men det kinesiske elbilmærke kan ikke bekræfte noget ved Motors deadline. En syvpersoners SUV, Tang, er nu i Norge og ser på papiret spændende ud.

Citroën
En helt ny og anderledes C5 - nu med X i navnet - kommer formentlig til sommer.
En helt ny og anderledes C5 - nu med X i navnet - kommer formentlig til sommer. 
Citroën har både en meget lille nyhed og en meget stor. Den store er den helt nye model C5 X, der er en spændende nyfortolkning af firmabilen, og som ventes klar til juni. Den lille er mikro-mikro-bilen Ami, der knap nok er en bil. Den elektriske miniput når til Danmark sidst på året. Omtrent samtidig lader det til, at en faceliftet C5 Aircross er klar. Og er man til elektrisk familie- eller varetransport, kan Berlingo fra februar fås i en eldreven udgave.
Citroën Ami, der ikke er en rigtig bil, ventes ud på efteråret.
Citroën Ami, der ikke er en rigtig bil, ventes ud på efteråret.
Cupra

Cupra kan ikke det store i år. Den nye Born kommer dog hen på foråret med det langtrækkende 77 kWh-batteri, og så overvejer den danske importør, om en yderst heftig topudgave af Formentor skal her til landet. Banditten har en femcylindret benzinmotor med næsten 400 hk.

Dacia
Den syvpersoners Jogger er klar til marts.
Den syvpersoners Dacia Jogger er klar til marts.

Dacia har netop lanceret den billige og ikke særlig sikre Spring og kan til maj introduceres den bogstaveligt talt store nyhed Jogger. Den skal erstatte både stationcaren Logan MCV og MPV’en Lodgy, og lige som i sidstnævnte bliver der mulighed for syv sæder. Jogger bliver Dacias første hybrid, når denne version er klar i 2023. En stor SUV, nummeret større end Duster, er også på vej, men her er vi formentlig henne i 2024.

DS Automobiles
DS 4 er med forsinkelse på vej til Danmark.
DS 4 er med forsinkelse på vej til Danmark. Forventet ankomst: marts.

DS Automobiles kan se frem til to-tre nyheder i år. Den mellemstor DS 4 er klar omkring marts med fokus på plugin-hybrid, men også med mulighed for benzin. Lanceringen af den store DS 9 Crossback bliver ved at skubbe sig, men nu er forventningen hos importøren, at den kinesisk byggede limousine når frem inden sommerferien. Derudover tror vi, at den mellemstore DS 7 Crossback får et facelift til efteråret.

Fiat

Fiat får formentlig heller ikke i 2022 fornyet sit aldrende modelprogram. Eneste nyhed ser ud til at være den elektriske storfamiliebil Ulysse, der reelt er en minibus. Den kommer til sommer. Desuden lanceres til foråret Scudo, en mellemstor varevogn med valg mellem diesel og el. Efterfølgere til Punto og Panda må vente til 2023. 

Fisker
Fisker forventer at kunne levere de første Ocean til Danmark sidst i 2022.
Fisker sætter gang af serieproduktionen sidst på året, så forventeligt kommer den ud til de første danske kunder i begyndelsen af 2022.

Fisker vil friste danske bilkøbere. Det unge amerikanske elbilmærke med det danske navn og den danske chef er sidst på året klar med første model, den mellemstore crossover Ocean.

Ford
Ford Focus kommer til marts i en faceliftet udgave. Her ses en 'Active'-version med lettere SUV-pynt.
Ford Focus kommer til marts i en faceliftet udgave. Her ses en 'Active'-version med lettere SUV-pynt.

Ford har mest fornyelser af Focus og Fiesta i fokus her i 2022. Begge de traditionelle modeller får et større facelift i februar-marts. Ellers er Ford forsigtig med at planlægge alt for fast for årets anden halvdel pga. den stadig usikre leveringssituation. Men det ligger fast, at en helt ny Tourneo Connect er klar i det tidlige efterår. Det er en ultimativ rummelig familiebil - søsterbil til VW Caddy. Sidst på året kan man bestille den nye Ranger-pickup, som efter planen kan leveres fra begyndelsen af 2023. Senere i 2023 bør Fords næste elbil, udviklet sammen med Volkswagen, være klar. På varevognssiden kommer en elektrisk Transit i dette forår.

Ford får til foråret en ny Tourneo Connect, der i denne nye generation i al væsentlighed er en VW Caddy.
Ford får til foråret en ny Tourneo Connect, der i denne nye generation i al væsentlighed er en VW Caddy.
Honda
Honda HR-V lanceres i foråret i denne helt nye generation med teknik fra Jazz.
Honda HR-V lanceres i foråret i denne helt nye generation med teknik fra Jazz.

Honda hænger gevaldigt i bremsen med salget, men i år kan kursen blive rettet op med hele to væsentlige nyheder. Til foråret introduceres den nye HR-V, og til efteråret gælder det 11. generation af Civic. Begge modeller har mærkets særlige hybridsystem, e:HEV, som standard. I efteråret 2023 kommer HR-V som elbil.

11. generation af Civic når til Danmark til efteråret.
11. generation af Civic når til Danmark til efteråret. Stationcar er der ikke længere noget af.
Hyundai
Hyundai Ioniq 6 kommer i begyndelsen af 2023. Her ses den i skikkelse af konceptbilen Prophecy.
Hyundai Ioniq 6 kommer i begyndelsen af 2023. Her ses den i skikkelse af konceptbilen Prophecy.

Hyundai, der kan fejre 30-års jubilæum i Danmark, tager sig et sabbatår. Efter den succesfulde lancering af elbilen Ioniq 5, Årets Bil i Danmark 2022, samt af Bayon, Tucson og Santa Fé er der ingen større nyheder i år. Dog får Ioniq 5 med det store batteri til efteråret et lidt større batteri og 25 km længere rækkevidde. Den elektriske sedan, Ioniq 6 (vist som konceptbilen Prophecy), er forsinket til begyndelsen af 2023, og en afløser for Kona er formentlig også en 2023-nyhed. Det er uklart, om den seks år gamle Ioniq får en direkte afløser. Her og nu gælder det blot en heftig N-version af Kona med 280 hk og en prislap pænt over en halv mio. kr.

Jaguar

Jaguar har for fjerde år i træk ingen nye modeller at byde på. Det er endda meget muligt, at vi skal helt frem til 2024, før der sker noget. Til gengæld bliver alle kommende Jaguarer helt elektriske.

Jeep
Jeeps topmodel, Grand Cherokee, kommer til sommer i en ny generation - nu med mulighed for plugin-hybrid.
Jeeps topmodel, Grand Cherokee, kommer til sommer i en ny generation - nu med mulighed for plugin-hybrid.

Jeep har fået solidt fodfæste i Danmark med sine plugin-hybrider. Til sommer udvides programmet med topmodellen Grand Cherokee, og også her samler interessen sig om opladningshybriden, 4xe. Desuden er modelprogrammet for Renegade 4xe, Compass 4xe og Wrangler 4xe netop udvidet med nye og ændrede udstyrsvarianter.

Kia
Kia Sportage i femte generation er en forårsnyhed.
Kia Sportage i femte generation er en forårsnyhed.

Kia kan også i 2022, både elektrisk, halvelektrisk og med mildhybrid. En vigtig nyhed bliver SUV’en Sportage, der melder klar senest til februar med benzin- og dieselmotor med mildhybrid-assistance og til april som plugin-hybrid. Årets anden store nyhed er anden generation af Niro, der er klar i sensommeren både som pluginhybrid og ren el. Fuldhybrid-versionen kommer ikke i det danske program. Xceed, der er populær som plugin-hybrid, får et facelift omkring september. En spændende nyhed kommer sidst på året i form af en lille SUV, nummeret mindre end Niro og Stonic. Det er en model, som ikke findes i dag, men skal konkurrere mod bl.a. Renault Captur. Ligeledes sidst på året kan elbilen EV6 leveres i en heftig GT-version med 585 hk.

Anden generation Niro lanceres efter sommerferien. I Danmark tilbydes plugin-hybrid og ren el, men ikke denne fuldhybrid.
Anden generation Niro lanceres efter sommerferien. I Danmark tilbydes plugin-hybrid og ren el, men ikke denne fuldhybrid.
Land Rover
Land Rovers absolutte topmodel, Range Rover, kommer midt på året i denne helt nye generation.
Land Rovers absolutte topmodel, Range Rover, kommer midt på året i denne helt nye generation.

Land Rover skifter ud i toppen. Som årets eneste, men unægtelig store og betydningsfulde nyhed fra briterne lanceres en helt ny Range Rover til sommer. Prisen begynder ved ca. 2,3 mio. kr. for benzinudgaven, men en plugin-hybrid, som er klar samtidig, kan blive billigere, da den elektriske version kører op til 100 km på en opladning og udleder officielt under 30 gram CO2 pr. km.

Lexus
Lexus er på vej med elbilen RZ. Formentlig kan den fås sidst i 2022.
Lexus er på vej med elbilen RZ. Formentlig kan den fås sidst i 2022.

Lexus lader op til sin første 'rigtige' elbil. Formentlig sidst på året kommer RZ, som er en mellemstor SUV nært beslægtet med Toyota BZ4X. Forventet rækkevidde ca. 450 km. NX er en anden vigtig lancering for Lexus. SUV’en er mærkets første plugin-hybrid og var klar fra januar.

Lucid
Lucid Air har ikke sagt noget konkret om dansk lancering, men Danmark er på Lucids verdenskort.
Lucid har ikke sagt noget konkret om dansk lancering, men Danmark er på Lucids verdenskort, idet denne Air kan forhåndsreserveres.

Lucid, der hører hjemme i USA, har også blikket rettet mod Europa. De første biler er dog først lige kommet på markedet i USA, men det har ikke hindret Lucid i for længst at åbne for forhåndsreservationer i bl.a. Danmark. Elbil-mærket har tilkendegivet, at det forventer at kunne levere de første biler til Tyskland i år. Om danske kunder så kan få deres Air i 2023, er uvist.

Lynk & Co
Lynk & Co må have rekord i udskudt lancering. Det bliver tidligst i 2023, at mærket kommer til Danmark med denne 01.
Lynk & Co må have rekord i udskudt lancering. Det bliver tidligst i 2023, at mærket kommer til Danmark med denne 01.
Lynk & Co lader vente på sig. Det svensk-kinesiske mærke, der præsenterede sig i Europa i 2016, udskyder igen igen sin ankomst til Danmark. Nu bliver det tidligst i 2023, at hybrid-mærket med leasing i fokus kommer hertil.
Maserati
Maseratis kompakte SUV, Grecale, ventes klar til de første kunder efter sommerferien.
Maseratis kompakte SUV, Grecale, ventes klar til de første kunder efter sommerferien.

Maserati varmer op til SUV nr. to, men opvarmningen har trukket noget ud, angiveligt pga. chipmangel. Den nye Grecale, lillebror til Levante og fætter til Alfa Romeo Stelvio, er på gaden i sensommeren.

Maxus
Euniq 6 er den anden personbil fra Maxus. Den er bebudet til foråret.
Euniq 6 er den anden personbil fra Maxus. Den er bebudet til foråret.

Maxus møver sig i år ind i den vigtige SUV-klasse for mellemstore elbiler. Euniq 6 hedder den kinesiske nyhed, der er klar til marts med en officiel rækkevidde på 345 km. Allerede fra januar tilbydes en sekssæders variant af Euniq 5, der hidtil kun har været tilbudt med syv sæder. Den sekssæders får større batteri, 70 kWh, med 345 km rækkevidde. Sidst på året kommer en ny topmodel, en syvsæders luksus-MPV på over fem meters længde. Den kaldes indtil videre MIFA 9 efter en ny platform, som minibussen bygges over. Mon ikke bilen kommer til at hedde Euniq 9 i Europa?

Mazda
Mazda 2 Hybrid kommer ind i Mazda-programmet i foråret. Den nuværende model fortsætter.
Mazda 2 Hybrid kommer ind i Mazda-programmet i foråret. Den nuværende model fortsætter.

Mazda viser virkelig muskler i år. Hele tre nye modeller og en del andet er på plakaten. 2 Hybrid er navnet på en ny minibil, der meldes startklar omkring april. Helt ny er bilen ikke, da den på nær nogle detaljer er identisk med Toyota Yaris Hybrid. Den nuværende Mazda 2 fortsætter. Næste nyhed er CX-60, der er en helt ny crossover bygget på en ny baghjulstrukket platform, og som er Mazdas første plugin-hybrid. Den er klar til juni som plugin-hybrid og lidt senere med benzin- og dieselmotorer – sekscylindrede sågar. En storebror med plads til syv, CX-80, stempler ind til nytår. CX-5 får (endnu) et stort facelift i februar, lige efter opgraderes 3 og CX-30 med bl.a. online-funktion, og ligeledes til foråret får roadsteren MX-5 endnu et nyt farveindtræk samt forbedret undervogn. Helt sidst på året propper Mazda en lille wankelmotor ned i elbilen MX-30, som dermed får en benzindreven rækkeviddeforlænger.

Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQB - en elektrisk udgave af GLB - er klar nu.
Mercedes-Benz EQB - en elektrisk udgave af GLB - er klar nu.

Mercedes-Benz, der har bevæget sig op til at være Danmarks femtestørste personbilmærke (og tredjestørst inkl. varevogne), fortsætter sit kraftige fokus på elektriske biler. Men der er også andet.

Her ved årets begyndelsen gælder det den mellemstore EQB, en elektrisk SUV med syv sæder – nært beslægtet med GLB – og ca. samtidig lanceres familiebilen/varevognen EQT. Sidst på foråret debuterer den elektriske sedan EQE, som svarer til en E-klasse, kort efter kommer en AMG 43-version og sidst på året en AMG 53. En EQE SUV (pendant til GLE) følger nok i 2023. Til sommer kan de første kunder få deres nye GLC, mærkets populære SUV, og lidt senere på året tilbydes den som plugin-hybrid. Sommeren er også tiden for introduktionen af den ultraluksuriøse cabriolet, SL. Den kommer i to AMG-udgaver, 53 og 63. I årets anden halvdel lanceres den store elektriske EQS SUV, der kan ses som en eludgave af GLS.

Hen mod jul får A-klasse-familien et facelift. Det gælder alle versioner af A-klassen inkl. AMG-modellerne 35 og 45 samt B-klassen.

Efter at Mercedes-Benz midt på året har lanceret den elektriske E-klasse, EQE, kommer denne SUV-version, som svarer til GLE. Foto: Automedia
Efter at Mercedes-Benz midt på året har lanceret den elektriske E-klasse, EQE, kommer denne SUV-version, som svarer til GLE. Foto: Automedia
Mini
En ny Mini Countryman er formentlig først klar i 2023. Den bliver en del større end dagens model. Foto: Automedia
En ny Mini Countryman er formentlig først klar i 2023. Den bliver en del større end dagens model. Foto: Automedia

Mini tager sig endnu et torneroseår. Ingen nye modeller for tredje år i træk. Først i 2023 forventes en ny og større Countryman at ankomme.

Mitsubishi
Næste nyhed fra Mitsubishi bliver den Renault Captur-baserede ASX, som er klar i foråret 2023.
Næste nyhed fra Mitsubishi bliver den Renault Captur-baserede ASX, som er klar i foråret 2023.

Mitsubishi mister momentum, efter at plugin-hybriden Outlander er udgået. Eclipse Cross, mærkets eneste model, har ikke kunnet løfte arven, og der kommer ingen forstærkning i år. Men i foråret 2023 ser vi den første af to modificerede Renault-modeller. Den skal hedde ASX er en forklædt Captur.

MG
Voila! En elektrisk stationcar. MG 5 ventes i handlen til sommer.
Voila! En elektrisk stationcar. MG 5 ventes i handlen til sommer.

MG, som en gang stod for Morris Garages, men nu er kinesisk, skruer gevaldigt op for ambitionerne i Danmark. Og det er endda gået forrygende i 2021. Straks fra begyndelsen af 2022 lanceres den nyudviklede Marvel R, som er en mellemstor, elektrisk crossover. Også nu er MG klar med en kraftig faceliftet udgave af den lille ZS. To batteristørrelser bliver introduceret i løbet af året. Derudover lanceres Danmarks første elektriske stationcar, MG 5. Stationcaren er forsinket, men skulle være klar hen på foråret. Også her tilbydes to batteristørrelser. Og sandelig om ikke MG har en fjerde nyhed på vej – muligvis allersidst på året. Elbilen, der indtil videre kun kendes under sin kode, EH32, er en femdørs hatchback i stil med Renault Mégane E-Tech.

Nio
Nios første model i Danmark bliver ET7. Den store sedan kommer på et ikke-afgjort tidspunkt til efteråret.
Nios første model i Danmark bliver ET7. Den store sedan kommer på et ikke-afgjort tidspunkt til efteråret.

Nio nærmer sig hastigt dansk territorium. Det fremadbrusende kinesiske elbilmærke vil ikke blot direkte udfordre Tesla, men skiller sig ud med Nio House (opholdslounge for Nio-ejere), batteriskiftestationer og høje mål om selvkørende biler. Nio lanceres hos os i løbet af efteråret med i første omgang den store sedan ET7. Om den store SUV, ST8, også bliver tilbudt i Danmark, er uvist. I 2023 kan vi forvente at se den mellemstore sedan ET5. Tre størrelser batteri bliver tilbudt, dog kun to i første omgang.

Nissan
Nissans elbil Ariya skulle være kommet før Qashqai - når den er klar til sommer ender den med at komme et år efter.
Nissans elbil Ariya skulle være kommet før Qashqai - når den er klar til sommer ender den med at komme et år efter.

Nissan blander i år strøm og SUV på flere faconer. Årets helt store Nissan-nyhed er den elektriske Ariya, der efter solide forsinkelser meldes klar til juni. Omtrent samtidig sætter Nissan højspænding til Qashqai i form af den særlige hybridteknik E-Power, hvor en elmotor altid driver bilen, og hvor strømmen kommer fra en benzingenerator. I det tidlige efterår får Qashqai en storebror i form af X-Trail, og også denne store SUV kommer formentlig på et tidspunkt med E-Power. Til efteråret lanceres desuden den store varevogn Town Star (fætter til Renault Kangoo) som afløser for NV200. Der bliver valg mellem benzin og el. Lidt ind i 2023 følger Town Star som personbil, mens det nok hedder 2023/2024, før en lille el-SUV, vist som Chill Out, er klar. Nissans klassiske pickup, Navara, er udgået.

Den nye Nissan X-trail ses her i den kinesiske udgave. Der sker formentlig små justeringer af designet til Europa.
Den nye Nissan X-trail ses her i den kinesiske udgave. Der sker formentlig små justeringer af designet til Europa.
Opel
Ny Opel Astra er en forårsnyhed - bl.a. som stationcar.
Ny Opel Astra er en forårsnyhed - bl.a. som stationcar. 

Opel sigter i år mod Astra. Mellemklasse-modellen anduver til marts som femdørs og til juni som Sports Tourer, stationcar. I begge udgaver er der fokus på plugin-hybrid. En ren eludgave er på vej og meldes klar i 2023. Samtidig med Astra femdørs får Grandland (nu uden X) et stort facelift, og også her er plugin-hybriden den vigtigste variant.

Opel Grandland smider X'et og får et stort facelift.
Opel Grandland smider X'et og får et stort facelift.
Peugeot
Peugeot 308 kommer nu i tredje generation. Inden næste sommer findes den med benzin, diesel, plugin-hybrid og ren el.
Peugeot 308 kommer nu i tredje generation. Inden næste sommer findes den med benzin, diesel, plugin-hybrid og ren el.

Peugeot er snart parat med en helt ny 308, som bliver årets store nyhed i løvefamilien. Sidst i januar stikker den populære mellemklassebil snuden frem som femdørs, mens stationcaren lunter efter til april. Benzin, diesel og plugin-hybrid tilbydes fra begyndelsen, mens ren el følger i sommeren 2023. Og så lader Peugeot op til en elektrisk Rifter, som er klar hen på foråret. Endnu mere eksotisk er en sportshybrid-udgave af 508, der er begyndt at indfinde sig hos nogle forhandlere. Alfa-hannen kan bryste sig af 360 hestekræfter.

Polestar
Polestar lancerer sin amerikansk-producerede 3'er i 2022, men muligvis kan bilen først leveres i 2023.
Polestar lancerer sin amerikansk-producerede 3'er i 2022, men muligvis kan bilen først leveres i 2023.

Polestar fordobler sit aktive modelprogram i år. Det sker med lanceringen af Polestar 3, der formentlig når ud til de første kunder sidst på året. Polestar 3 er en stor el-SUV i familie med Volvos XC90-afløser, men bliver mere performance-orienteret og nøjes med fem sæder. I begyndelsen af 2022 kommer Polestar 2 med mindre batteri (415-444 km), og dermed ryger startprisen ned på 350.000 kr. Omtrent samtidig indfører Polestar en ny service, hvor man i Københavnsområdet kan prøvekøre en bil fra f.eks. hjemmet eller arbejdspladsen.

Porsche
Sport Turismo er tredje karrosserivariant af den elektriske Taycan.
Sport Turismo er tredje karrosserivariant af den elektriske Taycan.

Porsche putter med oplysninger om nye modeller, indtil de er helt klar, men har dog bekræftet, at en ny version af elbilen Taycan, Sport Turismo, kommer til foråret. Desuden er der udsigt til facelift af Panamera og Macan, og spionbilleder peger også på nye varianter af den righoldige 911-familie. Det gælder en ’Safari’-version med øget frihøjde og – nok først i 2023 - en hybrid-udgave, som i givet fald vil blive den første i 911. Porsche arbejder også på en ren elektrisk ’Macan’, som bliver fætter til Audi Q6 E-Tron og kan blive en 2023-nyhed.

Renault
Mégane E-Tech er Renaults første elbil af betydning, siden Zoe kom for ti år siden.
Mégane E-Tech er Renaults første elbil af betydning, siden Zoe kom for ti år siden.

Renault får travlt i år. Fire helt nye modeller er i sigte de næste ca. 12 måneder. Først og måske vigtigst er den femdørs elbil Mégane E-Tech, der til april skal bringe Renault tilbage i den rent elektriske verden, hvor pioneren Zoe er falmet. Den yderst rummelige Kangoo kommer ifølge de seneste planer tilbage som personbil – formentlig kun elektrisk og nok i andet halvår. Kadjar afløses til august af den nye Austral, der er en SUV-model i samme størrelse. En større, syvpersoners version er formentlig klar i 2023. En elektrisk SUV – søsterbil til Nissan Ariya – er skubbet til 2023. På varevognssiden er en ny Trafic klar til april.

Austral skal efter sommerferien afløse Kadjar.
Austral skal efter sommerferien afløse Kadjar.
Rivian
Rivian har Danmark på sigtekornet, men det bliver formentlig først i 2023, at mærket er klar på dansk jord.
Rivian har Danmark på sigtekornet, men det bliver formentlig først i 2023, at mærket er klar på dansk jord. SUVen R1S er mest interessant hos os.

Rivian kan blive endnu et nyt mærke på dansk asfalt i slutningen af 2022 eller lidt ind i 2023. Det nystartede amerikanske elbilmærke har bekræftet sin ankomst til Europa, men det er endnu uvist til hvilke lande og hvornår. Rivian tilbyder SUV’en R1S og pickuppen R1T – begge med lang rækkevidde (+600 km) og stor trækvægt.

Seat

Seat får et stille nyhedsår. Helt stille. Slet ingen nyheder er i sigte i 2022.

Skoda
Skoda Enyaq Coupé kommer i sommeren 2022.
Skoda Enyaq Coupé kommer i sommeren 2022.

Skoda har nyheder til både gården og gaden. En uhyre vigtig lancering er en helt ny, væsentlig større og endnu mere rummelig Fabia, der gør sin entré til marts. Skal det være SUV, måske ligefrem terrængående, kommer en faceliftet Karoq til sommer. Står der elegant elbil på ønskesedlen, er Enyaq Coupé en mulighed. RS-udgaven er klar til juni: de almindelige versioner lidt senere. Bilen svarer til VW ID.5 og fås med og uden firehjulstræk. I det fjerne kan vi desuden skimte et facelift af Scala.

En ny og større Fabia er en varm nyhed til marts.
En ny og større Fabia er en varm nyhed til marts.
Smart
Det nye Smarts første model er denne kompakte SUV, #1.
Det nye Smart, der er 50 procent kinesisk og 100 procent elektrisk, lancerer sin første model sidst på året i form af denne #1.

Smart er snar klar til comeback. Efter mange års model-pause præsenterer det tysk-kinesiske elbilmærke i løbet af året sin første nye model, men muligvis når den først ud til danske kunder efter årsskiftet. Nyheden er en kompakt SUV kaldet #1.

Subaru
Elbilen Solterra bliver en sommernyhed hos Subaru.
Elbilen Solterra bliver en sommernyhed hos Subaru.

Subaru træder i år ind i den elektriske tidsalder. Som søsterbil til Toyota BZ4X lancerer Subaru elbilen Solterra, der er en mellemstor SUV, og som i Subarus udgave altid har firehjulstræk.  Den kommer til vore kyster til juli. Her i foråret får Forester et overvejende kosmetisk facelift, og i den kuriøse afdeling indføres, at kabinevarmen kan skrues op og ned med håndbevægelser i luften.

Suzuki
En kraftig fornyet Suzuki S-Cross er klar hos danske forhandlere i februar.
En kraftig fornyet Suzuki S-Cross er klar hos danske forhandlere fra februar.

Suzuki hopper på hybridvognen her i 2022. Året begynder dog med en stærkt fornyet S-Cross, som er klar i februar. Det sker i første omgang med kendte mildhybrid-motorer, men til efteråret tilbydes også en fuldhybrid af Toyota-typen, som har en kraftig elmotor. I modsætning til Toyotas cvt-gear benytter Suzuki et ”manuelt” gear, kaldet AGS, med automatisk skiftefunktion. Den nye hybrid-teknik debuterer i Vitara til foråret.

Tesla
En faceliftet Model S og Y kommer formentlig sidst på året, men Tesla kan ikke bekræfte det.
En fornyet Model S og Y er udskudt på ubestemt tid. De to store Teslaer kommer tidligst i 2023.

Tesla har det tomt på nyhedshylden. Ingen nye modeller. Og forvent hverken at se Cybertruck, Roadster eller 'Model 2' før i 2024. Elbilmærket fortsætter dog med at udbygge sit eget ladenetværk og udsender traditionelt løbende softwareforbedringer. Intet nyt om, hvornår det eventuelt omfatter en mere avanceret, selvkørende funktion. Tesla har endnu en gang udskudt den europæiske re-lancering af Model S og X, som har været ude af markedet i mere end et år. Med i buketten er denne gang ekstrem hurtige versioner kaldet Plaid, men de to store Tesla'er kommer med sikkerhed ikke i 2022. Model Y forventes snart at blive produceret i Tyskland, og det kunne medføre mindre opdateringer.

Toyota
Elbilen BZ4X bliver en stor sommernyhed hos Toyota.
Elbilen BZ4X bliver en stor nyhed hos Toyota sidst på året.

Toyota topper med nyheder i 2022. Fem helt nye modeller kan danske kunder se frem til. Til maj kommer den spændende Aygo X, som er en frisk fornyelse af mikroklassen. Inden sommerferien kommer den elektriske Proace City (søster til Citroën Berlingo), i første omgang nok kun som varevogn.

Sommeren byder på klassisk benzinkøreglæde i form af sportscoupéen GR86, mens der til efteråret er familiefornuft i form af SUV-hybriden Corolla Cross. Toyotas første egentlige elbil, BZ4X, var ventet inden sommerferien, men den danske lancering er udskudt til sidst på året. 

Den helt store SUV, Highlander, skulle være kommet i begyndelsen af 2021, men leveringen til Danmark trækker konstant ud, og det er muligt, at vi først får den i 2023. Det trækker også op til en ny C-HR, men forvent først at se den på gaden i 2023.

Corolla Cross bliver en helt ny model i Toyota-programmet, når SUVen ankommer efter sommerferien.
Corolla Cross bliver en helt ny model i Toyota-programmet, når SUVen ankommer til efteråret.
Volvo
Volvo har endnu ikke vist noget af afløseren for XC90 - kun en svag antydning i form af konceptbilen Recharge.
Volvo har endnu ikke vist noget af afløseren for XC90 - kun en svag antydning i form af konceptbilen Recharge.

Volvo har valgt elvejen. Årets to største nyheder er fuldelektriske, men der er indtil videre også andre nyheder i Volvo-butikken. Den kompakte elbil C40 er netop lanceret, og i årets anden halvdel gælder det en helt ny, elektrisk topmodel, som er antydet via konceptbilen Concept Recharge. Den bliver en efterfølger til XC90, men under et nyt navn. Øvrige nyheder er her i januar plugin-hybrider med stærkt øget rækkevidde og fra modelår 2023 (i butikkerne i juni) facelift af hele XC40-familien, opdatering af S60/V60/V60CC samt udrulning af Google infotainment i flere modeller.

VW
ID.5 er den coupéformede udgave af ID.4 og en pendant til Skoda Enyaq Coupé. Klar til april.
ID.5 er den coupéformede udgave af ID.4 og en pendant til Skoda Enyaq Coupé. Klar til april.

VW træder ind i 2022 med et særdeles alsidigt nyhedsprogram. Der blændes op i januar med den benzindrevne Taigo, en coupéudgave af T-Cross. Til februar følger Multivan, der er mærkets egentlige minibus, men nu teknisk baseret på Passat og moderat i pris i den nye plugin-hybrid-udgave. Et nyt kapitel tilføjes til ID.-familien, når ID.4 til april får en coupé-agtig slægtning i form af ID.5, inkl. en sportslig GTX-version.

Til november udsendes ID. Buzz, som er en familievenlig MPV og en elektrisk afløser for både Sportsvan, Touran, Sharan og Tiguan All Space. Motors spionbilleder indikerer et mere ordinært udseende end den tofarvede retro-konceptmodel, der skabte stor begejstring ved sin præsentation i 2017. ID. Buzz kommer i 2023 også med syv sæder og i en forlænget udgave. Samme år ser vi VWs store eldrevne ID.-stationcar. En varevogn er med fra november i år. VWs sidste (kendte) 2022-nyhed er en genudsendelse i form af facelift af T-Roc. Den ruller fra april.

ID.Buzz kommer til november. Elbilen er en god gammeldags MPV med op til syv sæder.
ID.Buzz kommer til november. Elbilen er en god gammeldags MPV med op til syv sæder.
Xpeng
Xpeng P7 bliver første model i Danmark. Prisen vil formentlig begynde omkring 420.000 kr. med 530 km rækkevidde.
Xpeng P7 bliver første model i Danmark. Prisen vil formentlig begynde omkring 420.000 kr. med 530 km rækkevidde.

Xpeng er endnu et kinesisk mærke, vi skal lære at kende i 2022. Til foråret kommer det innovative elbil-mærke, som ser sig selv som en direkte konkurrent til Tesla. Fra begyndelsen tilbydes den 4,88 meter lange sedan P7, og måske samtidig eller lidt senere omfatter programmet den mellemstore SUV, G3. P7 findes også i en Wing-version, der helt usædvanligt for en sedan har saksedøre foran. Potentielle kunder kan møde bilerne i et nyt 'Experience Center' i København.

Oplysningerne er indsamlet fra ultimo december 2021 til ultimo januar 2022. Artiklen opdateres til og med marts 2022.

Oversigten er baseret på først og fremmest officielle og uofficielle oplysninger fra de danske bilimportører suppleret med kilder hos bilproducenterne, oplysninger fra biludstillinger, internationale medier og Motors spionfotografer.

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve